Candidații la Universitatea de Medicină "Carol Davila" din București ar putea susține examenul de admitere, în 26 iunie, pe Arena Națională și la Romexpo. Rectorul UMF, Viorel Jinga, a declarat marți pentru HotNews.ro că așteaptă un răspuns din partea secretarului de stat Raed Arafat pentru a stabili locul în care se va desfășura examenul și că ar prefera Arena Națională, pentru că acolo ar putea încăpea toți cei aproximativ 3.500 de candidați și profesori supraveghetori. Examenul s-ar desfășura în tribunele stadionului, iar UMF vrea să comande pentru candidați măsuțe de carton la prețul de 4,5 euro bucata.

UMF Carol Davila din BucurestiFoto: Facebook

Examenul de admitere la UMF "Carol Davila" va avea loc duminică, 26 iulie, iar conducerea universității are mai multe variante pentru locul în care să se desfășoare examenul: sediul UMF, al SNSPA, iar principalele opțiuni - Arena Națională și Romexpo, a declarat rectorul Viorel Jinga.

El a spus că așteaptă "undă verde" de la secretarul de stat Raed Arafat, în 15 iunie, legat de locul în care candidații să susțină examenul, în funcție de numărul permis de participanți.

"Luăm în calcul Arena Națională, săli din Romexpo, Universitatea noastră, cu amfiteatrele și sălile de curs, Universitatea București și SNSPA. Dacă ni se va permite organizarea examenului pe Arena Națională, cu peste 3.000 de participanți, ar fi mai simplu pe stadion. Așteptăm să ni se spună câți vor putea intra pe stadion și în funcție de asta vom folosi și celelalte amplasamente luate în calcul, cu respectarea distanței de 2 metri și cu un grafic bine stabilit. (...) Avantajul pe stadion este că, fiind în aer liber, nu va fi nevoie de mască (...)", a declarat rectorul UMF București.

În cazul în care va fi aleasă Arena Națională, candidații ar urma să susțină examenul în tribune, la măsuțe din carton pe care UMF vrea să le comande la o fabrică din Iași, la un preț de 4,5 euro.

În cazul susținerii examenului la Arena Națională, acesta ar începe la ora 8.00, din cauza căldurii, iar la Romexpo, la ora 9.00.

Cum va fi admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj

Și conducerea Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj a anunțat, marți, că în contextul pandemiei de COVID-19 examenul de admitere pentru anul universitar 2020-2021 va avea loc în mai multe spaţii, pentru a se putea păstra distanța necesară între candidați (se estimează aproximativ 2000 de înscrişi).

Astfel, examenul de admitere pentru cele trei facultăți din cadrul universității, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie, se va desfășura atât în amfiteatrele universității, cât și în alte spații care vor fi închiriate pentru acest scop. UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a ales să închirieze săli de examinare la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Psihologie din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și la Sala Sporturilor “Horia Demian”. De asemenea, s-au rezervat sălile de conferințe din două mari hoteluri din oraș, Grand Hotel Italia și Hotel Napoca.

Candidații vor avea acces la toate materialele de protecție necesare: măști, mănuși, dezinfectant, iar distanța din aceștia va fi de minimum doi metri. În plus, tinerilor care vor avea nevoie de cazare pe perioada admiterii li se vor pune la dispoziție căminele universității, care vor fi igienizate și dezinfectate, anunță UMF Cluj.

Pentru candidații străini interesați să studieze medicina la noi în țară, conducerea universității a decis ca înscrierea și evaluarea acestora să se desfășoare exclusiv online. Astfel, viitorii studenți internaționali vor putea veni la Cluj-Napoca doar la toamnă, la începutul anului universitar.

“Am decis să organizăm examenul de admitere în varianta clasică, după ce ne-am consultat și cu rectorii celorlalte universități de medicină și farmacie din țară, pentru că acesta reprezintă o probă complexă de evaluare a cunoștințelor candidaților. Ne bucură interesul constant al tinerilor pentru profesiile din domeniul sănătății și dorim să le oferim cele mai bune condiții, atât la examenul de admitere, cât și pe parcursul anilor de studiu.”, a declarat Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Calendarul admiterii la UMF Cluj:

  • 10-20 iulie - înscrierea candidaților
  • 22-23 iulie- verificarea dosarelor și validarea înscrierii
  • 23 iulie- afișarea listelor cu candidați
  • 25 iulie - examen scris de admitere la: Farmacie, Asistență Medicală Generală, Radiologie și Imagistică, Balneo - Fiziokinetoretapie, Tenică dentară, Nutriție și Dietetică
  • 26 iulie - examen scris de admitere la Medicină și Medicină Dentară
  • 27-28 iulie - afișarea rezultatelor
  • 29 iulie- afișarea rezultatelor finale, după contestații