Pregătirea pentru examen este, în general, provocatoare, cu atât mai mult acum în contextul pe care îl cunoaștem cu toții. Astăzi începem un proiect Hotnews.ro și ExamenulTau.ro, în care vă oferim resurse educaționale utile în vederea pregătirii pentru Evaluarea Națională de la sfârșitul clasei a VIII-a. După vizionarea fiecărui video, aveți Acces GRATUIT (prin creare de cont) către sute de resurse pentru limba română și matematică, resurse de calitate la care pot avea acces profesorii și elevii.

Verbe predicative și copulative Foto: Intuitext

Lecție online: Verb predicative și copulativ

În programa de Evaluare Națională este inclusă o lecție importantă: VERBUL.

Verbul este partea de vorbire flexibilă care exprimă acțiuni, evenimente și stări: a picta, a vinde, a repara, a îmbătrâni, a cădea, a seca, a se teme.

Tipuri de verbe

Verbele predicative - au înțeles de sine stătător și pot forma singure predicatul propoziției (a alerga, a scrie, a înota, a plăcea).

Exemple:

Mihai aleargă repede.

Căutăm cele mai potrivite cuvinte.

Verbe copulative - sunt lipsite total sau parțial de înțeles și formează predicatul nominal cu ajutorul unui nume predicativ. Verbul „a deveni” este mereu copulativ.

Exemple:

Daria a devenit cântăreață.

Ei au devenit încrezători în forțele proprii.

LECȚIE ONLINE:

Null

Unele verbe pot fi și predicative și copulative, în funcție de context: a fi, a ajunge, a ieși, a rămâne, a se face, a însemna.

Iată câteva dintre aceste contexte:

ExamenulTau.ro este un produs educaţional online aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin O.M.E.N. 41.425/12.02.2018, destinat pregătirii la limba română și matematică pentru gimnaziu, pentru teme, teze semestriale și pentru examenul de Evaluare Națională, clasa a VIII-a.