Klaus Iohannis a sesizat la CCR proiectul PSD pentru modificarea Legii Educației Naționale

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 11 mai 2020, 16:10 Actualitate | Educatie


Conferinta Iohannis
Foto: Captura video
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra unui act normativ iniţiat de PSD care completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Legea criticată prevede că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu şi a fost transmisă de către Parlament şefului statului în vederea promulgării pe 23 aprilie.

"Actul normativ, în forma transmisă la promulgare, completează Legea Educaţiei Naţionale, în vederea creării cadrului normativ în baza căruia activităţile din învăţământul preuniversitar şi universitar să se poată desfăşura şi online. Prin modul în care a fost adoptată, însă, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine prevederilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 alin. (1) din Constituţie, fiind deturnată voinţa iniţiatorilor, contrar principiului bicameralismului dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. De asemenea, legea criticată încalcă dispoziţiile art. 78 din Constituţie referitoare la intrarea în vigoare a legii", se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

Preşedintele Iohannis precizează că propunerea legislativă iniţiată de 29 de senatori PSD conţinea un singur articol şi avea ca obiect de reglementare exprimarea rezultatelor evaluării, după cum urmează: la nivelul ciclului de achiziţii fundamentale (clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a) prin nivelul atins, referitor la gradul de însuşire a competenţelor - în scopul eliminării presiunii notării asupra elevilor/părinţilor; la nivelul claselor a III-a şi a IV-a prin note de la 1 la 10 (în scopul familiarizării elevilor de vârsta şcolară mică cu specificul evaluării din ciclul gimnazial); la nivelul ciclului gimnazial secundar şi în învăţământul terţiar nonuniversitar, prin note de la 1 la 10 sau prin punctaje, în mod similar testelor internaţionale.

El indică faptul că la Camera Deputaţilor propunerea a fost adoptată tacit în forma iniţiatorilor, însă Senatul a renunţat la aceste modificări şi a introdus alte cinci noi articole în Legea nr. 1/2011, cu un obiect de reglementare complet diferit de cel avut în vedere de iniţiatori şi implicit de cel adoptat de prima Cameră.

"Concluzionând, în cazul de faţă, Senatul, adoptând în calitate de Cameră decizională Legea pentru completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, a sustras dezbaterii şi adoptării primei Camere sesizate toate completările, care vizează aspecte importante ale legii, precum modul de desfăşurare a activităţii educaţionale ori organizarea examenelor de admitere pentru anul universitar 2020-2021, ceea ce contravine art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) din Constituţie", subliniază Iohannis în sesizare, apreciind că această lege încalcă principiul bicameralismului.

Şeful statului invocă şi încălcarea dispoziţiilor art. 78 din Constituţie referitoare la intrarea în vigoare a legii.

Potrivit acestuia, prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, prevederile legii criticate intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Astfel, şeful statului afirmă că această prevedere intră în contradicţie cu Constituţia care stabileşte că "legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei".

"Nu se poate prezuma că norma legislativă este accesibilă destinatarului, deoarece acestuia nu i se poate pretinde o conduită în funcţie de ipoteza normativă a legii câtă vreme legea se aplică înainte de împlinirea termenului constituţional minim pentru intrarea sa în vigoare. (...) Aşadar, faptul că legea va fi pusă în aplicare la o dată anterioară intrării ei în vigoare este de natură a aduce atingere art. 78 din Constituţie", se precizează în sesizarea la CCR.

Preşedintele Klaus Iohannis solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că actul normativ pentru completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 este neconstituţională, în ansamblu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2171 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  La studenți, prezenta e 90% pierdere de timp (Luni, 11 mai 2020, 16:18)

  simplex1 [utilizator]

  La studenții de la o facultate tehnica, în particular dau exemplul Electronicii din București, prezenta la ore este totala pierdere de timp, fiind mult mai bine sa-ți dea profesorul cursul prin internet, deja scris frumos la calculator, decât sa îl copiezi de pe tabla și sa te enervezi ca ba scrie prea mic, ba vorbește pițigăiat și încet de nu se aude mai deloc, ba cu o mana desenează figuri cu alta le șterge în timp ce dictează ceva fără legătură cu schemele, de nu știi ce sa faci mai întâi, etc.

  La seminar, tot cam la fel, prezenta nu reprezinta mare câștig. E mai bine sa ți se dea ca tema problemele pe care le faci acolo, cu unele exemple mai importante deja rezolvate ca sa ai modele, puncte de reper, sa știi metodele cele mai eficiente de ajungere la soluții.

  La laborator, acolo nu ai ce face, trebuie sa te prezinți sa înveți lucrul cu diverse aparate de măsura, cu montaje practice, etc., deși peste trei sferturi din activitate se poate face pe simulatoare, direct cu calculatorul.

  Practic, trebuie sa-ți faci temele, de laborator sau seminar, și apoi sa vii la examen.

  Când eram student, pe jumătate din colegii de grupa (și serie) ii vedeam doar la laborator, unde venitul era obligatoriu, și la examene. Notele erau în medie cam aceleași fie ca te prezentai la cursuri plus seminarii fie ca nu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by