​Universitățile vor avea obligația, potrivit unui ordin al ministrului Educației, de a stoca o perioadă mai lungă filmările de la examenele de absolvire susținute de studenți, măsură contestată de rectori, care spun că instituțiile de învățământ nu au astfel de capacități mari de stocare.

Examen scolarFoto: Agerpres

Situația a fost semnalată de către rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,Daniel David, joi, la întâlnirile HotNews.ro #deladistanță.

"Legat de susținerea examenelor, mai ales a examenelor de absolvire, noi suntem un pic îngrijorați de ultima decizie, luată prin ordinul ministrului Educației, prin care nu doar să filmăm, ci și să stocăm aceste filmări de la examenele de absolvire. Examenele de licență, masterat trebuie filmate. După filmare, filmarea trebuie păstrată o perioadă mai lungă de timp. Dacă ai zeci de mii de studenți, capacitatea de stocare trebuie să fie foarte mare. Noi în momentul acesta nu o avem și este foarte îngrijorător pentru noi. Încercăm acum să căutăm mecanisme prin care să creștem capacitatea de stocare", a declarat rectorul UBB.

El a precizat că se așteaptă la peste 8.000 de studenți care trebuie să susțină examenele de absolvire la UBB.

Și rectorul Universității București, Marian Preda, a spus că problema legată de stocarea filmărilor de la licență și dizertație este una reală, cu care se confruntă universitățile.

El a spus că a ridicat această problemă la întâlnirea de miercuri a ministrului Educației, Monica Anisie, cu rectorii.

"Imaginați-vă câte mii de studenți sunt care susțin aceste examene și câte comisii de examen. Ni s-a explicat că rațiunea ar fi că trebuie să dovedim că este studentul în cauză cel care s-a logat. Ori acest lucru se putea face printr-un printscreen. De ce trebuie să ținem stocată atât de multă informație? Nu există precizate termene privind stocarea, sancțiuni privind calitatea mai bună sau mai proastă a stocării. Se ridică și problema tendințelor de a contesta un examen oral pe baza unei înregistrări și intrăm într-un carusel nesfârșit. Vom încerca să continuăm dialogul și să ne adaptăm", a declarat rectorul Universității București, la întâlnirile HotNews. ro #deladistanță.