Președintele Iohannis a declarat că elevii din anii terminali nu sunt obligați să revină la școală pentru cele doua săptămâni de pregătire înainte de examenele de capacitate sau de Bacalaureat, această pregătire fiind doar o oportunitate.

EleviFoto: Hotnews

Președintele a răspuns și acuzelor că a închis școlile invocând experiența Franței care ar fi deschis experimental o parte dintre școli, iar asta a dus la infectări în rândul elevilor și cadrelor didactice. Președintele a subliniat că este doar vorba despre un studiu al Institutului L. Pasteur și că nu experiența Franței a stat la baza acestei decizii, ci a specialistilor epidemiologi din România.

”Informația este corectă. Este un studiu făcut de Institutul Pasteur si au ajuns la această concluzie. Nu m-am referit la situația de ieri, de alaltăieri, am spus că există o astfel de situație. Dar decizia nu s-a bazat pe acest exemplu ci pe faptul că la noi nu se poate face distanțarea, din cauza spațiului, elevii merg acasă și pot duce boala acolo. Din aceste motive și încă altele am decis să nu redeschidem școlile decât pentru clasele terminale. Ei nu sunt obligați să meargă la școală. Dacă nu vor, nu vor merge și se pot pregăti altfel.”, a declarat președintele.

Istoricul pe scurt:

  • Președintele Iohannis a declarat luni că s-au bazat în decizia de a închide anul școlar și pe exemplul Franței unde s-a testat fără succes o astfel de deschidere. ”Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.”
  • Libertatea a contactat-o pe Agnès Longueville, responsabila biroului de presă al Ministerului Educației din Franța, care susține că n-a avut loc niciun experiment în școlile din Franța, că în ele au rămas doar copiii personalului medical din linia I și că ”Nu avem niciun caz de Covid-19. Nici printre copii, nici printre persoanele care se ocupă de ei”.
  • Președintele Iohannis a revenit în conferința de presă și a spus că informația folosită este corectă, dar că nu ea a stat la baza deciziei. ”Este un studiu făcut de Institutul Pasteur si au ajuns la această concluzie”. Iohannis a zis că va pune la dispoziția presei respectivul studiu.