Ar trebui sau nu redeschise școlile după 15 mai? Ce spun profesorii: „Când vom avea proceduri clare pentru protejarea sănătății copiilor, nu exerciții de imagine, voi fi hotărâtă să îmi primesc copiii în clasă”

de Andreea Ofițeru     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2020, 19:41 Actualitate | Educatie


Fara cursuri
Foto: frwl/ Wikimedia Commons
​Premierul Ludovic Orban a anunțat că școala ar putea începe după ce se termină starea de urgență, adică după 15 mai, iar toți elevii vor fi obligați să poarte măști de protecție. Mulți dintre părinți și profesori au spus că supraaglomerarea din clasele cu peste 30 de elevi ar pune în pericol viața copiilor. HotNews a stat de vorbă cu câțiva profesori despre posibilitatea chemării elevilor la școală după jumătatea lunii mai.

Coziana Zaharia, învățătoare la Scoala ”Ionel Teodorean” din Capitală, arată că ideea redeschiderii școlii nu ar fi bună. ”Simplu spus, ne-am juca de-a scoala. Nu putem prelua modelul suedez de desfasurare a activitatilor educative - 4 din cele 5 ore și jumătate outdoor, restul în incinta clasei. Spațiile exterioare sunt insuficiente și lipsite de funcționalitate. Poate așa ne gândim la grădini pedagogice, la spații ofertante ale bibliotecilor școlare, la parteneriate reale cu spațiile muzeale și bibliotecile bucureștene, în cazul nostru, unele dintre ele necunoscute de copii, unde clar se pot desfășura activități nonformale, dar atât de atractive și cu sens”, a spus Coziana Zaharia.

Învățătoarea spune că, cel puțin la clasa ei, învățământul online funcționează foarte bine cu o structură clara de program. Coziana Zaharia le dă copiilor material cât mai divers din punct de vedere al elementelor învățării, cât și al conținuturilor.

”Să nu uităm că înaintea acestei perioade multe clase/chiar școli au fost închise pe perioade repetate uneori, din pricina gripei de tip A sau B. Ne-am jucat și atunci de-a școala - copiii stăteau acasă 3 zile, reveneau apoi, deși dezinfectări eficiente nu aveau loc. Când vom avea proceduri clare pentru protejarea sănătății copiilor, nu exerciții de imagine, voi fi hotărâtă să îmi primesc copiii în clasa cu încrederea ca totul va fi bine”, a mai spus învățătoarea.

Învățătoarea arată că pentru mărirea spațiilor în care învață elevii pot fi folosite containerele care sunt deja folosite în unele școli.

”Containerele amplasate în curțile școlilor pot fi soluții de creare de spații suplimentare, personalul e deficitar. Și pentru că va fi o Școala Altfel, clar, atragerea muzeografilor, actorilor, antreprenorilor pentru susținerea unor activități în paralel cu cele ale profesorului poate constitui soluția lucrului cu grupe mici de copii. Eu am clar o problemă cu paralizarea spațiilor gen biblioteci, muzee și blocarea oportunității de activități co-teaching (profesor-specialist în alt domeniu)”, a mai spus învățătoarea.

 • Profesoară de limba română: Programul școlar ar trebui modificat

Cristina Tunegaru, profesoară de limba română la o școală de lângă București, spune că nu ar fi deloc o idée înțeleaptă să îi aducem la școală pe toți copiii în același timp.

”Revenirea la școală trebuie să se facă pe etape. De exemplu, să se întoarcă, numai pe bază de voluntariat, elevii din clasele terminale. Programul școlar ar trebui, de asemenea, modificat. De exemplu, să stea la scoală 3-4 ore, timp în care să studieze o singură disciplină și să intre în contact cu un singur profesor. Numărul de copii într-o clasă ar trebui redus. În niciun caz nu cred că e o idee bună să revenim cu toți elevii în același timp”, a spus Cristina Tunegaru.

Claudia Chiru, o altă învățătoare din București, susține că soluția pentru începerea școlii în condiții de siguranță pentru toți elevii ar trebui sa vina de la specialiștii in domeniu. ”Cred că virusologii și medicii ne pot spune cum e bine să ne purtăm și ce să facem pentru a fi în siguranță. Din punctul meu de vedere întoarcerea la scoala se poate face oricând, eu știu ce am de făcut. Imediat mă apuc de predare-învățare-evaluare. Întrebarea este dacă vom fi în siguranță. La această întrebare nu știu să răspund, nu mă pricep”, a spus Claudia Chiru.
 • Director de școală: Optez pentru examene amânate sau date online

Directoarea Școlii Ferdinand din București, Violeta Dascălu, spune că ar opta pentru examene amânate sau date online. ”Din câte am ascultat, văzut, nu reiese că vom începe scoala toți! Cred că vor veni în grupuri mici elevii din anii terminali, pentru încheierea situației, iar ceilalți vor absolvi cu notele care sunt, plus ce vor mai fi. Optez pentru examene amânate sau date online”, a spus Violeta Dascălu.

Pe de altă parte, Remus Pricopie, rectorul SNSPA și fost ministru al Educației spune că redeschiderea școlilor și universităților, pe 16 mai, și organizarea examenelor de final de an, în sistem clasic, este un scenariu nerealist, iar Ministerul Educației și să aibă un Plan B.

Fostul ministru spune că din acest plan B ar trebui să facă parte și o măsură precum cea ca încheierea mediilor aă aibă loc după o formulă adecvată – chiar și prin notă unică pentru fiecare disciplină (fără teze, fără număr minim de note, în funcție de disciplină, profil etc.).

Pricopie spune că organizarea examenelor naționale în sistem digitalizat și individualizat, asemănător testelor de tip TOEFL. Dacă acest lucru nu poate fi realizat în timp util, Pricopie propune să se recurgă la o formulă de echivalare a notelor pentru examenele naționale, procedură atipică, dar deja asumată și de alte țări.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22494 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  .... (Vineri, 24 aprilie 2020, 19:49)

  tirolez [utilizator]

  Cu yes-people (ca sa nu zic cuvantul romanesc) precum Claudia Chiru s-au luat tot felul de decizii gresite ale caror consecinte le vedem azi in sistemul medical. Da, sefu', sigur ca da, aveti dreptate.
  Asa dna Chiru, daca au zis sefii sa va intoarceti, azi sunteti gata.
 • +7 (17 voturi)    
  Școala (Vineri, 24 aprilie 2020, 20:33)

  _Un stelist_ [utilizator]

  Am doi copii în clasa I, anul ăsta școlar nu vor mai merge la școală! Orice ar decide “conducătorii” noștri.
  Acasă știu că îi pot proteja, eu și mama lor știm să ne protejăm, dar ei nu știu și nici nu i’am putea învăța așa repede. Chiar dacă ar învăța, sunt copii și 30 într’o clasă de 8 pe 4, cald, cu măști pe față... ce naiba de școală ar mai fi asta?
  • -6 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 aprilie 2020, 21:35)

   [anonim] i-a raspuns lui _Un stelist_

   • +4 (10 voturi)    
    Nu vă oprește nimeni (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 1:43)

    _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui

    Mergeți de acum.
  • -4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:20)

   [anonim] i-a raspuns lui _Un stelist_

 • -3 (17 voturi)    
  România educată (Vineri, 24 aprilie 2020, 20:34)

  Mazeta [utilizator]

  Bunicii in carantină, părinții la sparanghel, copiii pe telefon.
  • +5 (11 voturi)    
   Măi, omule (Vineri, 24 aprilie 2020, 21:39)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu am văzut hater mai mare ca tine, nu am citit un comentariu de’ale tale care să fie ori pline de ură, ori paralele cu subiectul.
   Ce te împinge să scrii așa ceva?!?
   • -4 (8 voturi)    
    unde e ura? (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 1:12)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    ca eu vad doar ironie. Poti sa copy-paste?
  • +1 (9 voturi)    
   Si tu la postat ineptii, ca de obicei (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:45)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Desi tu nu esti roman.
 • +8 (18 voturi)    
  categoric nu (Vineri, 24 aprilie 2020, 20:54)

  carmen_i [utilizator]

  Anul scolar este compromis oricum. Daca elevii vor veni la scoala, vor transmite foarte usor virusul, chiar daca sunt asimtomatici, iar apoi vor duce boala la familie.
  Sa-si dea tezele de la distanta, prin posta sau email, sa le incheie anul si gata.
  • +4 (12 voturi)    
   Copii neafectati (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:00)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   A lansat cineva ideea asta, de fapt o inventie, cum ca nu ar fi afectati copiii. De unde au scos-o? Din burta?

   Pana nu exista dovezi clare, teste facute pe minim 1 milion de persoane de unde sa rezulte ca de fapt f multi oameni care nici nu stiau ca au fost infectati, au anticorpi, sunt povesti!
 • -5 (7 voturi)    
  Hey teacher Werner (Vineri, 24 aprilie 2020, 21:27)

  galeo [utilizator]

  We don't need no education
  We don't need no thought control
  No dark sarcasm in the classroom
  Teacher leave them kids alone
  Hey! Teacher! Leave them kids alone!
  All in all it's just another brick in the wall.
  (All in all you're just) another brick in the wall.
  We don't need no education
  We don't need no thought control
  No dark sarcasm in the classroom
  Teacher leave them kids alone
  Hey! Teacher! Leave them kids alone!
  All in all it's just another brick in the wall.
  (All in all you're just) another brick in the wall.

  We don't need no education
  We don't need no thought control
  No dark sarcasm in the classroom
  Teacher leave them kids alone
  Hey! Teacher! Leave them kids alone!
  All in all it's just another brick in the wall.
  (All in all you're just) another brick in the wall.
  We don't need no education
  We don't need no thought control
  No dark sarcasm in the classroom
  Teacher leave them kids alone
  Hey! Teacher! Leave them kids alone!
  All in all it's just another brick in the wall.
  (All in all you're just) another brick in the wall
 • -8 (10 voturi)    
  scoala dute vino (Vineri, 24 aprilie 2020, 21:29)

  cugetatorul [utilizator]

  o idee ar fi sa vina elevii o ora pe zi la scoala toti cu masti si manusi, se intalnesc cu profesorul de la o materie care le explica problematica de baza, le da bibliografie carti culegeri etc. de unde sa ia exemple si le da teme pentru acasa pe care le aduc saptamana viitoare
  • +4 (10 voturi)    
   Hmmm (Vineri, 24 aprilie 2020, 22:04)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

   Și cum pe cei mici mai mult bunicii îi duc și aduc de la școală îi punem pe părinții noștri să’și riște sănătatea.
   Nu pot fi de acord, îmi pare rău.
   • -5 (11 voturi)    
    bunicii taximetristi (Vineri, 24 aprilie 2020, 23:11)

    cugetatorul [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    parintii duc copiii la scoala, sau bunicii dare care oricum stau cu copiii respectivi in casa, nu inteleg care este problema
  • +6 (8 voturi)    
   asta se poate face foarte usor si acum (Vineri, 24 aprilie 2020, 23:37)

   koala1712 [anonim] i-a raspuns lui cugetatorul

   in online! exact asa procedeaza multi profesori
 • +5 (13 voturi)    
  politicieni de carton (Vineri, 24 aprilie 2020, 21:53)

  Remarque [utilizator]

  Scolile nu ar trebui redeschise la presiunea publica a celor care "nu mai suporta" distantarea sociala. Aici vorbim de zeci de mii de copii care vor sta gramada in clase mici si neaerisite, fara triaj si fara a se putea reprezenta singuri. Pentru ce? Pentru trei saptamani de scoala?!
  Termenul de 15 mai a fost avansat dintr-o eroare, nu trebuia anuntat deloc nici un termen, ci urmarita evolutia cazurilor in dinamica si abia apoi luata o decizie.
  Orban este las, a ajuns deja o tehnica sa anunte dinainte ca "s-ar putea sa" tocmai ca sa sondeze opinia publica si sa nu ia cumva masuri care sa-i scada sansele electorale.
  • -7 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 aprilie 2020, 23:53)

   [anonim] i-a raspuns lui Remarque

   • 0 (0 voturi)    
    l-ai vazut pe Barna la laptop? (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 13:01)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui

    tastand? Hm, oare pe cine prosteste el?
 • +2 (6 voturi)    
  Ministerul Improvizatiei (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 4:04)

  andipetre [utilizator]

  De 30 ani Ministerul Educatiei, sub diversele sale nume, a generat in mod constant doar improvizatii revoltatoare, prezentate sub nume pretentioase: "politici educationale", "strategii", "reforme". Toate aruncate la intamplare fara a fi gandite pana la capat, experimente aberante facute pe seama elevilor si studentilor, cu efecte vizibil dezastruoase.

  Rezultatul il stim cu totii: un sistem de educatie rigid, controlat de la centru de pseudo-specialisti infipti in functii publice de decenii, directori de scoli complet incompetenti dar extrem de aroganti, examene nationale devenite glume proaste care nu sunt in stare sa departajeze candidatii, olimpiade ce servesc orgoliului unor profesori care au uitat cum se lucreaza cu o clasa (dar stiu profita de copiii exceptionali care se pregatesc pe cont propriu) etc.

  Acum, speriati de mitul ca "inghetarea anului scolar" ar fi nociv politic, sunt gata sa improvizeze si mai mult: aducem copiii la scoala si ne facem ca le dam note in rafala (educatia si evaluarea corecta a elevilor devenind astfel irelevante), ii adunam la un loc, indiferent de pericolul epidemiei, doar ca sa putem noi bifa incheierea anului, ne facem ca lucram doar ca sa nu ni se vada incompetenta.

  Ce daca o sa moara niste bunici sau parinti infectati de copiii dusi ca niste turme, in clase inchise si supraincalzite? Ce daca, in cele cateva saptamani, copiii vor primi note complet arbitrare de la niste profesori iritati, inraiti, suprasolicitati si grabiti, aplicand improvizatie dupa improvizatie? Ce daca aceste note le vor afecta negativ elevilor viitorul? Noi, "specialistii", am aratat ca muncim, am iesit bine, nu am inghetat anul, partidul castiga.
 • +5 (9 voturi)    
  Elephant in the room (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 5:24)

  hobbes [utilizator]

  Exista multi parinti care rezista greu cu proprii copii in casa, asa ca e disperare mare sa se deschida scolile si gradinitele. Daca parintii sunt pana in 40-45 de ani, au si impresia ca in caz de infectare se vor descurca cu brio. De eventualele victime colaterale (bunici, cadre didactice cu probleme de sanatate...) oricum ii doare la basca. Asta e natura umana, din pacate.
 • -9 (9 voturi)    
  ....romani inconstienti (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 7:18)

  gtomoiaga [utilizator]

  ....vad aici ca multi romani nu vor fi de acord cu redeschiderea scolilor.Pai oameni buni nici nu stiti cat rau le faceti copiilor prin asta.Voi sunteti ca in povestea cu drobul de sare, ii tineti pe copii intr-un bol de cristal si nu-i lasati sa-si faca imunitatea.S-a demonstrat clar ca copiii sunt cei mai reszistenti la virus, deci trebuie lasati sa-si dezvolte anticorpii, altfel cand va veni toamna o sa-i aveti cu muci.Uitat-va la suedezi ca i-au lasat pe copii la scoala in plina pandemie si nu au avut nimic.
 • -3 (7 voturi)    
  Timpul trece leafa merge. (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 8:07)

  asavreau [utilizator]

  Așa își spun unii învățători/profesori care nu vor începerea cursurilor.Sunt sigur că sunt cei care nu fac nici cursuri online.Dacă se blochează anul școlar să se blocheze și salariile,eventual șomaj tehnic.În plus suplinitorii nu mai trebuie plătiți,nici profesorii de regie,sport,că sigur nu au făcut nimic în această perioadă.Plus multe sporuri care nu trebuie plătite.Personalul auxiliar de la școli trebuie trecut în șomaj .
 • +5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 8:48)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by