O echipă de profesori din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Facultatea Construcții de Mașini, a realizat un prototip de ventilator mecanic de urgență prin tehnologia 3D printing, destinat strict pentru situații de urgențǎ, cum este cazul pandemiei cauzatǎ de virusul COVID-19.

Ventilator mecanicFoto: Hotnews

”Ideea a pornit de la necesitatea de a susține sistemul medical în cazul epidemiei de Coronavirus moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive, din spitalele din România. La recomandarea domnului Rector Prof.dr.ing. Vasile Topa, am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educației și Cercetǎrii, am fost sunați de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și am fost încurajați sǎ demarǎm acest proiect”, a declarat decanul Facultății Construcții de Mașini, prof.dr.ing. Nicolae Bâlc.

Ventilatorul mecanic de urgențǎ (V_Ro_Covid) se bazeazǎ pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerț și are acționarea mecanicǎ a balonului, ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat.

Aparatul a fost testat și în prezent se pot controla și regla cel puțin 3 funcții vitale de respirație:

  • Frecvența respirațiilor, între 8 și 20 respirații pe minut (R/min); se poate selecta o valoare din 2 în 2;

  • Volumul de aer pompat în plǎmâni, între 200 și 800 ml, în funcție de greutatea pacientului; se poate selecta valoarea acestui parametru din 50 în 50;

  • Raportul dintre timpii de inspirație/expirație (I/E), care în general este 1:2, dar poate fi selectat la una din valorile: 1/1, ½, 1/3 și ¼.

Prototipul ventilatorului V_Ro_Covid are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și are 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru. Are de asemenea programatǎ și o alarmǎ audio.

Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipǎrire 3D în laboratoarele Universitǎții Tehnice din Cluj-Napoca, iar componentele electrice și electronice au fost achiziționate din comerț.

Profesorii spun că este necesarǎ o evaluare a acestui ventilator și derularea rapidǎ a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunǎtǎți prototipul. Ei arată că se pot adǎuga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru HEPA, circuit de expirație, umidificator al aerului, etc. Însă, toate acestea se vor putea adăuga numai la solicitarea și în colaborare cu medicii ATI.