Liga Studenților (LS IAȘI) atrage atenția că în căminele de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași există un pericol epidemiologic iminent, pentru că la solicitarea conducerii studenții rămași în cămine au fost mutați în camere de mai multe persoane, deși unii se aflau în auto-izolare. În plus, în camerele de cămin în care au fost mutați este frig, apa caldă nu este furnizată permanent, iar o parte dintre studenți au început să dezvolte simptome ușoare, asociate Covid-19.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organizația solicită ca fiecărui student rămas cazat în cămine să i se aloce de urgență o cameră personală și să se asigure permanența apei calde și a agentului termic.

”Rectorul Tudorel Toader a ignorat recomandările Direcției de Sănătate Publică Iași și a încălcat normele și recomandările privind combaterea răspândirii coronavirusului pentru „a face economie” cu cheltuielile de întreține a căminelor, generând astfel o bombă epidemiologică cu ceas. Odată cu suspendarea cursurilor, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a luat și decizia evacuării căminelor. Liga Studenților (LS IAȘI) și reprezentanții studenților în structurile de conducere au intervenit ca studenții care lucrează în Iași și cei care mergând acasă, și-ar fi putut pune în pericol rudele să fie lăsați să rămână în cămine, pe lângă studenții erasmus, cei familiști și cei care vin din centrele de plasament. În urma consultărilor purtate de către Liga Studenților (LS IAȘI) cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași și cu specialiști epidemiologi, organizația noastră a recomandat în nenumărate rânduri reprezentanților Universității „Cuza” să procedeze la o decazare graduală, care să nu fie realizată în grabă, și cu posibilitatea ca fiecare student care rămâne cazat să fie singur în cameră pentru a nu crește riscul răspândirii comunitare a coronavirusului”, arată studenții într-un comunicat.

Studenții susțin că administratorii de cămin le-au cerut studenților să evacueze camerele în câteva ore.

”La mijlocul acestei săptămâni conducerea executivă a Universității „Cuza” a luat decizia de a muta toți studenții cazați în căminele UAIC, astfel încât aceștia au ajuns să locuiască câte patru în cameră, contrar normelor și recomandărilor epidemiologice. Deși universitatea primește în continuare subvenții pentru cămine și îi este interzis prin lege să obțină profit din activitatea de cămine-cantine, conducerea a declarat că urmărește „să facă economie”, punând practic în pericol sănătatea și viața studenților, dar și a apropiaților lor”, mai spun studenții.

„Liga Studenților (LS IAȘI) solicită conducerii Universității „Cuza” să îi lase pe studenți să fie cazați câte unul în cameră și să respecte pe deplin toate normele și recomandările epidemiologice, mai ales cele legate de igiena spațiilor în comun: toalete și oficii de preparare a hranei, iar apa caldă și agentul termic să fie furnizate constant. Respectul pentru acești studenți, mai ales în această perioadă de strâmtorare, este un etalon al integrității morale al conducerii instituției. Din păcate, vedem că abuzurile continuă sub conducerea domnului Toader. Teoretic, cei care vor să meargă până în camera de cămin în care au fost cazați inițial trebuie să facă declarație pe propria răspundere, deși stau în același campus, și să aibă acceptul agentului de pază al căminului respectiv. Toată această situația este absurdă și arată degringolada care există de fapt în universitate.”, a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).