​​Asociația „Ad Astra” se oferă să vină cu soluții la pandemia cu coronavirus și cere Guvernului să aloce fonduri necesare pentru o competiție națională de proiecte dedicate rezolvării de probleme de cercetare importante legate de epidemia actuala de Covid 19.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Considerăm că cercetătorii din România, în ciuda stării deplorabile a sistemului de cercetare, pot contribui la ameliorarea situației actuale. România are cercetători eminenți și grupuri de cercetare remarcabile care pot oferi soluții rapide la multe dintre problemele stringente”, își argumentează cercetătorii solicitarea.

​​Asociația „Ad Astra” cere adoptarea a patru măsuri:

  • 1. Desemnarea unui grup interministerial de experți din cadrul Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Afacerilor Interne care să formuleze o listă a problemelor majore cu care se confruntă în prezent România și care necesită soluții rapide. Sugerăm ca grupul interministerial să fie consiliat de cercetători internaționali, experți de necontestat în domeniu.

  • 2. Alocarea în interval de maximum o săptămână, de către grupul interministerial de la punctul 1., de fonduri financiare necesare soluționării celor mai urgente probleme. Starea de urgență actuală impune o astfel de abordare.

  • 3. Alocarea de către grupul interministerial de la punctul 1. de fonduri necesare pentru o competiție națională de proiecte dedicate rezolvării de probleme de cercetare importante legate de epidemia actuala de Covid 19 și consecințele acesteia. Acest apel ar trebui să se desfășoare în regim de urgență, astfel încât în cel mult 1 lună să aibă loc contractarea proiectelor câștigătoare. Propunem ca durata maxima a acestor proiecte să fie de 18 luni.

  • 4. Cooptarea grupului de cercetători internaționali de vârf, amintiți la punctul 1., pentru evaluarea/ierarhizarea proiectelor depuse.