Mii de elevi din școlile din județul Timiș nu au laptopuri, iar unii dintre ei nu au acces nici la internet, arată o situație de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Într-o monitorizare a școlilor din județul Timiș se arată că există 5.439 de elevi și preșcolari care nu au acces la internet. De asemenea, un număr de 5.050 de elevi nu au laptopturi sau vreun device cu care să se conecteze la internet.

Catalog virtual accesat pe tableteFoto: Hotnews

Aceleași date arată că există 79 de profesori care nu au acces la internet, în timp ce 100 de profesori nu dețin device-uri cu care să se conecteze la internet (PC, laptop, tableta sau telefon smart).

În mediul rural, calitatea conexiunii la internet în localitățile rurale este foarte bună în 13 localități și bună în 45 de localități.

În schimb, în 7 dintre localitățile rurale este slabă, într-o localitate este foarte slabă, iar într-o altă localitate nu există conexiune la internet.

”Pentru că nu dorim să lăsăm niciun copil în urmă și pentru că suntem conștienți că există și copii care provin din medii defavorizate din punct de vedere socio-economic sau cărora familiile nu le-au achiziționat device-uri care să le permită să acceseze platformele online pe care lucrează colegii noștri, am luat legătura cu directorii școlilor și le-am cerut să identifice cazurile descrise mai sus din școlile dumnealor”, a spus Aura Danielescu, inspector general la Timiș.

Aceasta mai spune că un număr mare de școli au început de săptămâna trecută să desfășoare activități de e-learning, aceastea fiind în special din mediul urban.

”Pentru a asigura șanse egale la învățare tuturor copiilor din județul Timiș, fac un apel la companiile din domeniul IT și nu numai, la ONG-uri sau persoane fizice, care sunt dispuse să doneze școlilor echipamente (laptopuri/telefoane/tablete), chiar și second hand, pe care școlile le vor direcționa către copiii care în acest moment nu pot accesa nicio resursă educațională online”, a mai spus Aura Danielescu.

În județul Timiș sunt 97.444 de elevi înscriși în anul școlar 2019-2020, de la preșcolar până la postliceal.

Școlile sunt închise pe toată perioada stării de urgență din România, decretată de președintele Klaus Iohannis luni, 16 martie, pentru o perioadă de 30 de zile.