Asociația Școlilor Particulare cere sprijin Guvernului, în contextul închiderii școlilor: Riscăm să închidem 500 de școli în lunile următoare

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 15 martie 2020, 17:07 Actualitate | Educatie


Harta școlilor particulare
Foto: Hotnews
​Asociația Școlilor Particulare cere Guvernului să lărgească aria școlilor pentru care se acordă costul standard pentru preșcolari/elevi și să scutească școlile de la plata contribuțiilor CAS și CASS pentru trei luni pentru angajații unităților de învățământ preuniversitar particulare. Într-o scrisoare către primul ministru, ministrul de Finanțe , ministrul Educației și Cercetării, ministrul Muncii, reprezentanții școlilor particulare argumentează că, în contextul închiderii școlilor, neadoptarea măsurilor solicitate va duce în lunile următoare la dispariția a peste 500 de unități particulare de învățământul particular preuniversitar și la disponibilizarea a peste 10.000 de persoane.

Citește aici: Scrisoarea deschisă de la Asociația Școlilor Particulare ASP și Anexa Solicitare de sprijinire a unităților particulare de învățământ

Solicitările ​Asociației Școlilor Particulare:

​1. Modificarea art. 9 (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, a H.G. 136/2016 și a HG 106/2020 prin care se acordă costul standard per elev doar pentru preșcolarii și elevii din nivelurile de învățământ acreditate.

Considerăm acestă prevedere legală ca fiind discriminatorie și în contradicție cu principiul menționat în Legea Educației Naționale la art. 9 (5) Finanţarea de bază a învăţământului preuniversitar se face după principiul "resursa financiară urmează elevul", în baza căruia alocaţia bugetară aferentă unui elev sau unui preşcolar se transferă la unitatea de învăţământ la care acesta învaţă.
Unitățile particulare de învățământ autorizate și unitățile de învățământ acreditate care au niveluri autorizate trebuie să beneficieze de tratament egal deoarece, acestea au aceleași drepturi și obligații, conform prevederilor legale. Alocarea costului standard per elev nu este un drept al instituțiilor școlare, ci un drept al elevilor școlarizați de acestea în conformitate cu prevederile art. 32(4) din Constituția României și art. 14 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care garantează dreptul copiilor de a urma gratuit învățământul obligatoriu. În conformitate cu tradiţiile constituţionale comune statelor member UE, cât şi cu art. 2 din Protocolul adiţional la CEDO fiecare copil trebuie să aibă acces la o instituţie gratuită. Principiul nu impune gratuitatea tuturor instituţiilor, în special a celor private, care oferă acest tip de învăţământ sau formare profesională şi continuă. De asemenea, principiul nu interzice ca anumite forme specifice de învăţământ să fie cu plată, în cazul în care statul ia măsurile necesare pentru acordarea de compensaţii financiare.

2. Scutirea de la plata contribuțiilor (CAS și CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajații unităților de învățământ preuniversitar particulare autorizate/acreditate.

Având în vedere că aproximativ 85% din veniturile unităților de învățământ particulare sunt destinate cheltuielilor salariale și costului cu chiria spațiului în care își desfașoară activitatea, neadoptarea măsurilor solicitate va duce în lunile următoare la dispariția a peste 500 de unități particulare de învățământul particular preuniversitar și la disponibilizarea a peste 10.000 de persoane. 50.000 de elevi și preșcolari nu vor mai avea unități școlare în care să se întoarcă, dacă acestea vor avea cursurile suspendate până după vacanța de Paște.

Având convingerea că înțelegeți gravitatea și urgența situației semnalate, care afectează în mod direct unul dintre cele mai importante drepturi constituționale, apreciem sprijinul pe care ni-l oferiți și efortul pe care îl depuneți pentru asigurarea unui proces educațional predictibil și democratic în țara noastră.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8447 vizualizari

 • -8 (14 voturi)    
  Sprijin de une? (Duminică, 15 martie 2020, 17:23)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De la GUVERN? Doamne fereste” De la niste ciolănari politruci care de 4 luni f*t menta si manânca (...) la tv? De la carieristul Vela, apăratorul infratorilor din Militie si Jandarmerie? De la gargaragiul Raed Arahat? De la Cîțu-Cutu si Costache care abia asteapta sa sifoneze bani pentru clientela „liberala”? De la ciolănaru de la Grivco si „guvernul meu”? sa fim seriosi...
  • -1 (7 voturi)    
   Sprijinul trebuie dirijat 100% pt. bugetari. ATÎT! (Duminică, 15 martie 2020, 18:08)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Privatul....? Încă un impozit!
 • +2 (4 voturi)    
  Ce? (Duminică, 15 martie 2020, 21:21)

  comentacu [utilizator]

  Bai baieti, voi ati incasat banii de la parinti!!
  De ce va duceti la guvern?!?!
  • -1 (3 voturi)    
   Pentru ca (Duminică, 15 martie 2020, 21:40)

   pleosc [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

   Au angajati profesori cu carte de munca pentru care platesc impozit pe salar, CAS, etc., iar parintii s-ar putea sa nu mai vrea sa plateasca daca scoala e inchisa.
   • 0 (2 voturi)    
    Asta e de tot rasul (Duminică, 15 martie 2020, 22:22)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui pleosc

    Anul scolar nu s-a incheiat iar parintii aveau de platit o suma prestabilita pentru tot anul scolar (indiferenta daca plata se facea intr-o singura transa sau in transe lunare)
    Faptul ca se amana cursurile pentru cateva zile sa o nuna imi ridica niste semne de intrebare despre cum erau platiti profesorii respectivi?
    Erau ei angajat dor pe timpul cat se predau cursuri nu si in vacante?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by