Ministerul Educației prelungește perioada de înscriere cu o săptămână, au declarat oficialii din educație pentru Hotnews. Monica Anisie, ministrul Educației, a spus că în săptămâna în care elevii stau acasă (11-22 martie) se suspendă și evaluarea psihosomatică a elevilor care nu împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020. Astfel prima etapă de înscriere va avea loc până pe 30 martie, și nu pe 23 martie, așa cum prevede calendarul inițial de înscriere. Măsura este luată în condițiile în care școlile sunt închise în perioada 11 martie-22 martie, ca urmare a deciziei luate luni seara de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Tot calendarul înscrierii la clasa pregătitoare va fi decalat cu o săptămână.

Inscriere la clasa pregătitoare 2020-2021Foto: Hotnews

Calendarul inițial prevedea că prima etapă de înscriere să aibă loc între 4 și 23 martie, iar apoi să se facă procesarea de către Comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.

Până luni, 9 martie, la ora 18, se înscriseseră peste 68.000 de copii, cele mai multe cereri fiind în București - peste 8.100. Apoi urmează județul Constanța - 2.789 cereri de înscriere, județul Timiș unde au fost depuse 2.757 de cereri și județul Cluj cu 2.659 cereri de înscriere.

Citiți și: Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare în anul școlar 2020- 2021, publicat în Monitorul Oficial/ Luni, 24 februarie, școlile afisează procedura de repartizare la clasă/ 4 martie, prima zi de înscriere

Cererea tip de înscriere poate fi completată online, pe site-ul inscriere.edu.ro, iar ulterior părinții trebuie să o ducă la școala unde au făcut înscrierea.

Metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare prevede că părinţii ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020 inclusiv au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.

Cei ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 inclusiv pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar - clasa pregătitoare - dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea lor psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii celor mici la grădiniţă în grupa mare, se arată în document.