Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministerului Educației și Cercetării suspendarea activităților didactice din cadrul universităților din România și stabilirea de urgență a unor măsuri concrete în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului „Covid-19”, pentru siguranța membrilor comunităților universitare.

HotNews.roFoto: Hotnews

”La momentul actual, România a reușit să țină la distanță pandemia, în contextul în care în mai multe țări din UE se anunță sute de cazuri zilnic și noi cazuri pe teritoriul României, considerăm de maximă importanță adoptarea de către MEC și Guvernul României unor măsuri de prevenție în universitățile din România. Mii de studenți pășesc zilnic în amfiteatrele universităților, unde petrec aproximativ 8 ore pe zi, la distanțe extrem de apropiate. În aceste condiții, transmiterea virusului este garantată și considerăm că riscul de răspândire este vizibil amplificat. Cu atât mai mult, nu considerăm că sistemul sanitar din România ar putea face față unui număr alarmant de cazuri și preocuparea în legătură cu prevenirea acestei pandemii, nu doar combaterea acesteia, trebuie să devină prioritate pentru autorități”, arată studenții într-un comunicat.

Studenții cer măsuri pe termen scurt, mediu și lung prin care să se consolideze sănătatea publică în instituțiile de învățământ superior din România, mai ales în universități sunt situații precum absența nejustificată a săpunului, dezinfectanților sau a hârtiei igienice în spațiile sanitare.

”În același timp, în cazul în care se suspendă activitățile din universități, recomandăm studenților cazați în căminele universitare să opteze pentru eliberarea camerelor, întrucât acestea reprezintă zone de risc ridicat, atât datorită condițiilor de trai, cât și localizării în orașe mari. De asemenea, recomandăm universităților să ia măsuri de substituire a procesului didactic cu ajutorul instrumentelor digitale și platformelor online”, mai arată studenții.