Tudorel Toader, acuzat de practici netransparente în organizarea alegerilor pentru rector de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

de A.O.     HotNews.ro
Vineri, 6 martie 2020, 7:54 Actualitate | Educatie


Tudorel Toader
Foto: Facebook
Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă lipsa de dezbatere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în ceea ce privește alegerea rectorului pentru mandatul 2020-2024, care va avea loc pe 11 martie. La aceste alegeri candidează fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, actualul rector, și Adrian Muraru, profesor al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. Studenții solicită demisia președintelui Biroului Electoral Central al Universității „Cuza”, lect. univ. dr. Olga-Andreea Urda, pentru lipsa de imparțialitate în ceea ce privește procesul electoral academic, aceasta fiind consiliera lui Tudorel Toader.

Dezbaterea finală dintre candidații la funcția de rector care ar fi trebuit să aibă loc joi, 5 martie, a fost anunțată cu 24 de ore înainte și anulată în ultimul moment. Contracandidatul lui Tudorel Toader spune că el a fost cenzurat.

Studenții spun că membrii cu drept de vot de la universitate vor alege pe data de 11 martie rectorul instituției, dar fără să fi existat o dezbatere reală. Studenții cer dezbateri în spiritul democrației universitare, nu unele care aduc ”aminte de practicile academice totalitare din anii '50”.

Mai mult, Biroul Electoral Central (BEC) facilitează organizarea acestor dezbateri doar pentru candidatul Tudorel Toader, dar nu și pentru celălalt candidat validat, Adrian Muraru. Toader s-a întâlnit până acum doar cu cadrele didactice și de cercetare care au drept de vot și a încercat să țină secrete aceste întrevederi, cât mai departe de contestatarii săi din universitate, prin e-mailuri trimise din scurt și prin întâlniri convocate prin SMS de către susținătorii săi. Acesta a fost însoțit întotdeauna de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, care a asigurat interimatul funcției de rector cât timp Toader a fost suspendat, cu scopul de a atrage voturi și de a o propulsa drept candidat pentru funcția de rector la alegerile din 2024. Atragem atenția asupra faptului că alegerile pentru funcția de rector ar trebui să privească persoana candidaților și planurile lor manageriale, acestea nefiind alegeri după o „listă de partid”, în care candidatul la funcția de rector, care este și rector în exercițiu, alege să defileze cu echipa de prorectori pentru a strânge voturi pe seama lor. Altfel, ar trebui să votăm „partidele de prorectori”, nu candidatul la funcția de rector”, arată studenții într-un comunicat de presă.

Aceste alegeri nu au nici o valoare în contextul în care nu există o campanie electorală propriu-zisă decât pentru unul dintre candidați, prefigurându-se astfel rezultatele. Toate acțiunile domnului Toader din aceste zile nu fac decât să demonstreze atitudinea sa totalitară, care exclude cu totul orice umbră de democrație academică. Săptămâna trecută, unul dintre candidații la funcția de rector, colegul nostru Silvian-Emanuel Man, a fost scos cu forța din universitate de către agenții de pază la ordinul domnului rector, iar acum domnul Muraru este discriminat în mod vădit de către Biroul Electoral Central (BEC). Asemenea practici nu ar trebui să existe în nici o instituție, mai ales într-una de un asemnea prestigiu. Domnul Tudorel Toader dovedește din nou că nu are niciun respect pentru colegii săi, pentru universitate și pentru tot ceea ce reprezintă memoria celei mai vechi universități din țară. Mai mult, întrebându-l astăzi, în cadrul întâlnirii electorale cu studenții senatori, de ce refuză să facă o dezbatere publică la care să participe întreaga studențime, pe care o va reprezenta în cazul în care va ajunge rector din nou, acesta a răspuns simplu că aceștia nu prezintă interes pentru domnia sa, întrucât studenții, în afara celor din senat și consiliile facultăților, nu au drept de vot.” a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Studenții de la Iași mai arată că președintelele Biroului Electoral Central al Universității „Cuza”, Olga-Andreea Urda, este unul dintre cele mai apropiate cadre didactice ale lui Tudorel Toader din Facultatea de Drept, care i-a susținut activitatea ca ministru al Justiției în mod constant, atât pe rețelele de socializare, cât și față de studenții facultății, încercând să influențeze opinia acestora față de modificările aduse legilor justiției.

”De asemenea, ea a fost doctoranda lui Toader, susținându-și teza de doctor în drept în noiembrie 2014, iar în perioada 2018-2019 a fost consiliera sa personală la Ministerul Justiției. Prin acțiunile domniei sale și modul lipsit de imparțialitate în care a gestionat organizarea procesului electoral pentru funcția de rector considerăm că a periclitat democrația universitară și spritul de transparență și colegialitate care trebuie să domine instituțiile de învățământ superior”, mai arată studenții.

Contracandidatul lui Tudorel Toader spune că el a fost cenzurat

Nu numai studenții îl acuză pe Tudorel Toadel de practici netransparente pentru alegerile de la universitate. Adrian Muraru, contracandidatul lui Toader, spune într-o intervenție pentru Hotnews că programul lui Tudorel Toader pentru mandatul 2020-2024 este preluat fără mari modificări, în prima sa jumatate, din programul managerial prezentat în 2016. Adrian Muraru spune a încercat să trimită mai multe mailuri colegilor săi în care își descria programul, dar aceste mesaje au fost livrate cu întârziere colegilor din universitate, el acuză cenzură din partea personalului UAIC.

Adrian Muraru a solicitat în mod public Biroului Electoral Central condus de consiliera lui Tudorel Toader să transmită din vreme hotărârile oficiale luate în chestiunea votării și a numărării voturilor date pentru alegerea rectorului UAIC pentru mandatul 2020-2024. El mai spune că Senatul universității a numit membrii BEC fără transparență și fără să facă publică hotărârea sa.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7038 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  Nu e de mirare (Vineri, 6 martie 2020, 8:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Toata viata lui a fost la fel.Turnator la Secu, bagat pe usa din spate in Universitate, ajuns profesor desi e o nulitate fara lucrari stintifice, politruc, si-a băgat prognitura ilegal in universitate, politruc, lingau politic, lipsit de caracter, sluga si complice aș infractorilor. UN GUNOI care a distrus Taraba univesritara unde un colectiv didactic care ii seamana 100% l-au votat rector.
  • -7 (9 voturi)    
   Ochii_pe_voi (Vineri, 6 martie 2020, 13:29)

   pelagragalbena [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Ha Ha Ha

   mai "Ochii_pe_voi" alias garganel, daca Domnul Tudorel Toader a fost "turnator" atunci ala in fata caruia stai tu in genuchi, adica basescu alias petrov ce a fost?
   • +4 (4 voturi)    
    Nu i Rasul Tau (Vineri, 6 martie 2020, 16:34)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui pelagragalbena

    Ai Coshmar cu Parama lu Petrov efectuându ti un foraj ?
  • +3 (3 voturi)    
   Mai traieste personajul asta de trista amintire ??? (Vineri, 6 martie 2020, 14:46)

   ciuma.rosie [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ...
 • +18 (20 voturi)    
  3 Bubitzii Facialii (Vineri, 6 martie 2020, 8:47)

  un domn [utilizator]

  Reprezintă forma Dermato Venerică a P$D
 • +17 (19 voturi)    
  De ce isi mai zic astia Alexandru Ioan Cuza? (Vineri, 6 martie 2020, 9:15)

  ty [utilizator]

  Li se potriveste Tudorel Toader. Vorba aia: spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti.
 • +15 (17 voturi)    
  Bă, da’ ăsta nu se lasă? (Vineri, 6 martie 2020, 9:21)

  mr_mojo [utilizator]

  Vrea să moară rector? Nu vede că nu-l vrea lumea?
  Chiar nu poate nimeni să-l atenționeze pe o stradă întunecoasă ca ar fi mai bine să rămână notar?
  N-are cauciucuri, geamuri?
  Deja e prea mult.
  • +8 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 10:20)

   [anonim] i-a raspuns lui mr_mojo

 • +9 (11 voturi)    
  Rusine UAIC (Vineri, 6 martie 2020, 9:51)

  robyzs [utilizator]

  Rusine UAIC, rusine decanilor si profesorilor care il vor vota pe Tudorel Toader, protectorul infractorilor, care a eliberat 20.000 de pedofili, violatori si criminali.

  Toata presa din Romania va pune lupa pe averile profesorilor din Iași care il sustin pe Tudorel Toader.
 • +6 (10 voturi)    
  Pe acest ticalos (Vineri, 6 martie 2020, 10:02)

  John M. [utilizator]

  nu l-au indoit nici Consiliul Europei, nici Comisia de la Venetia si credeti ca-l va opri o mana de studenti a caror soarta depinde de el?!
 • +7 (9 voturi)    
  A fost el (Vineri, 6 martie 2020, 10:10)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  netransparent cu o justitie intreaga, d'apai cu niste amarate de alegeri la o amarata de universitate.
  Sa fim seriosi!
 • +7 (9 voturi)    
  Deci tot asa! (Vineri, 6 martie 2020, 10:14)

  SavinMitranescu [anonim]

  Nenea Udorel se tine in continuare de cotcarii. Iegzact ca si inainte!
  • 0 (0 voturi)    
   Pai sa-l (Vineri, 6 martie 2020, 20:38)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui SavinMitranescu

   " ievaluam". Adica sa-l masuram cu un bat.
 • +5 (7 voturi)    
  Asta ar merita un protest (Vineri, 6 martie 2020, 10:17)

  eGerula [utilizator]

  in fata universitatii, dar ai cu cine?!
 • +8 (10 voturi)    
  buborel (Vineri, 6 martie 2020, 10:52)

  Ilidia [utilizator]

  Buborel a fost toata viata un slugoi parvenit...Poate crede cineva ca s-a schimbat ??
  • +6 (6 voturi)    
   Baiul este ca a Procreat (Vineri, 6 martie 2020, 11:10)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   Unul ca el

   https://adevarul.ro/locale/iasi/cine-tanara-fiul-ministrului-tudorel-toader-adormit-volan-produs-grav-accident-rutier-1_5b2a135bdf52022f7554f9bc/index.html
 • +2 (2 voturi)    
  va rog sa cititi (Vineri, 6 martie 2020, 11:27)

  ..13 [utilizator]

  Programul Managerial al domnului Adrian Muraru - merita, va asigur.

  Pana la urma decizia de a mai acorda un mandat lui TT - trei bubitzii facialii - sau lui AM ar trebui sa depinda in mare masura de programul managerial al candidatului.

  Un excelent program redactat de AM - rog frumos cititi daca aveti timp.Merci.

  In concluzie ii doresc mult succes domnului AM si asta in ciuda dificultatilor intampinate - ce este bun castiga intr-o competitie corecta dar chiar si atunci cand zarurile sunt masluite.
 • -4 (4 voturi)    
  corectie (Vineri, 6 martie 2020, 11:33)

  gpavel [utilizator]

  adrian muraru este conferentiar universitar,nu profesor!
 • +7 (7 voturi)    
  tipic psd (Vineri, 6 martie 2020, 11:44)

  Ionescu Raymond [utilizator]

  toti de la PSD sunt talhari
 • +5 (5 voturi)    
  Toader (Vineri, 6 martie 2020, 12:17)

  sipu [utilizator]

  omul este ”profesionist” sa vazut in colaborarea cu psd-ul ....
  • +3 (3 voturi)    
   Este Patronul Justiției pe Persoana Fizica (Vineri, 6 martie 2020, 16:36)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui sipu

   Acea Persoana Fizica din Teleorman


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by