​Ministrul propus pentru Educație și Cercetare, Monica Anisie, a fost audiată marți în Comisia pentru învățămînt, știință, tineret și sport de la Camera Deputaților și a primit aviz negativ. Anisie a primit aviz negativ în urma votului parlamentarilor, cu 14 voturi ”pentru”, o ”abținere”, 15 ”impotrivă” Pentru noul mandat, ministrul propus al Educației le-a spus parlamentarilor că vrea să continue proiectele începute în cele trei luni cât a stat la minister.

Monica AnisieFoto: Hotnews

UPDATE 16.10: după ce a primit avizul negativ, Monica Anisie le-a spus jurnaliștilor că dezbaterea a fost pozitivă: "Dezbaterile au fost constructive, le mulţumesc tuturor parlamentarilor pentru întrebările pe care nu le-au pus. Am pus în valoare realizările pe care le-am avut într-un scurt timp. (...) Este un aviz consultativ, este un aviz politic şi eu consider că educaţia trebuie să iasă din sfera aceasta a politicii, pentru că avem nevoie să construim o Românie educată. Mandatul pe care îl am la Ministerul Educaţiei, am spus încă din momentul în care am venit în primele zile la minister, este un mandat care să conducă la implementarea proiectului 'România educată', proiectul preşedintelui României, Klaus Iohannis. Cred în acest proiect şi consider că voi face tot ceea ce îmi stă în putere ca acesta să fie dus la bun sfârşit şi să creionez toate premisele pentru ca el să fie implementat la nivelul sistemului de educaţie din România", a declarat Anisie.

UPDATE 16.02: Monica Anisie a primit aviz negativ cu 14 voturi ”pentru”, o ”abținere”, 15 ”impotrivă”

UPDATE 16:01 Raluca Turcan, deputat în comisia de învățământ, a declarat că va vota ”pentru” pentru ministrul Educatiei, pentru ceea ce a făcut în toată această perioadă, iar în plen nu va vota Guvernul.

UPDATE 15:40: Anisie a răspuns la o întrebare legată de numărul de ore petrecut de elevi la școală că, în prezent, Ministerul Educației lucrează la realizarea planurilor cadru pentru învățământul preuniversitar astfel incat numarul de ore petrecut de elevi la școală să fie micșorat

UPDATE 15.32 Anisie le-a spus parlamentarilor că i-a transmis președintelui CNADTCU că Mircea Beuran este în arest la domiciliu și în ce măsură mai poate fi șef peste comisia de medicină din CNADTCU, dar nu a primit vreun răspuns până acum. Ministrul propus a spus că are în vedere modificarea regulamentului CNADTCU.

UPDATE 15.30 Monica Anisie le-a spus parlamentarilor că universitățile vor trebui să publice tezele de doctorat. ”Am transmis către Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor o notă prin care am întrebat cum pot sa fac publice tezele de doctorat. Răspunsul este că aceste teze pot si făcute publice, dar nu inainte de a-l informa pe autorul tezei. Am transmis catre univerități o adresă de această măsură ți le-am solicitat ca până la 31.03 modelul contractului - cadru cu studentii doctoranzi să fie modificat si să conțină și acordul persoanei pentru publicarea tezelor”, a spus Anisie.

UPDATE 15:15 Monica Anisie a spus că ar vrea să generalizeze programul Masa Caldă în toate școlile, dar vrea să identifice modalitățile prin care acest lucru este posibil.

UPDATE 15:12 Întrebată despre evaluarea școlilor doctorate de senatorii Ecaterina Andronescu și Mihnea Costoriu, Monica Anisie a spus că atunci când a preluat mandatul exista o metodologie pentru evaluarea școlii doctorale, dar ARACIS refuza să o aplice și atunci am luat decizia să o schimbe.

UPDATE 14.30: Urmează sesiunea de întrebări din partea parlamentarilor pentru ministrul propus la Educație.

UPDATE 14.05: Monica Anisie le-a spus parlamentarilor că va face un raport sinteză a activității sale de la minister.

”Imediat ce am ajuns la conducerea Ministerului Educației și Cercettării am relizat ceea ce am promis în comisii. Am aprobat prin ordin de ministru manualele restante. Am demarat procedura de realizarea manualelor care vor fi în clasa a VIII-a începând cu anul 2020-2021, astfel încât să nu mai existe sincope la 1 septembrie, atunci când trebuie să ne înmtoarcem la școală. Această măsură a fost luată imediat ce am ajuns la conducererea Ministerului Educației, dar imediat mi-am concentrat atenția și asupra unor măsuri pentru colegii mei profesori și așa cum am promis în fața dumneavostră la audierile în comisie am declanșat debirocratizarea activităților cadrelor didactice din preuniversitar”, a spus Monica Anisie.

Ministerul le-a mai spus parlamentarilor că, pe termen scurt, grupul de lucru pe care l-a format la Ministerul Educației a propus tăierea hârtiilor pentru profesori. Pot să vă enumăr portofoliul profesorului să fie simplificat și digitalizat, procesele verbale să fie eliminate dacă nu sunt necesare, statisticile să se facă digital și unele să fie eliminate, să fie simoșificat portpofoliul dirigentului. Sunt în curs de lucru condica de prezență, comisiile metodice să fi eliminate, raportări aferente programelor de sprijin”, a mai arătat Monica Anisie.

Ministerul Educației le-a amintit parlamentarilor de măsurile privind înscrierea transparentă la clasa pregătitoare. ”În fiecare an, toți știm că există la fiecare moment al repartiției elevilor de clasă pregătitoare presiuni la care sunt supuși atât directorii unităților de învățământ, cât și cadrele didactice”, a spus Anisie. ”În metodologie a fost inclusă o prevedere referitoare la constituirea claselor în baza unei proceduri elaborate la nivelul inspectoratelor școlare – și avem exemple de bună-practică la ISJ Timiș – procedură elaborată care să respecte și să asigure transpranță, echitate, nondiscriminare și mai ales incluziune. În felul acesta se urmărește evitarea anumitor situații atipice cum ar fi suprapopularea unor clase în detrimentul altora, situații ce conduc la segregare. În felul acesta, cred că este posibil să descurajăm și acele vize de flotant pentru ca părintele să nu mai meargă numai către o anumită unitate de învățământ și să aleagă și școala de circumscripție”, a mai spus Anisie.

Anisie le-a mai spus parlamentarilor că își propune să evalueze școlile doctarale. ”Nu în ultimul rând, mi-am asumat ceea ce demult prevedea legea educației naționale și anume demararea procesului de evaluare a școlilor doctorale. În momentul în care am preluat mandatul de la Ministerul Educației, am fost atenționată de colegii mei din cadrul Ministerului că la data de 1 ianuarie 2020 există pericolul ca toate școlile doctorale să-și închidă porțile, având în vedere că nu vor mai fi acreditate. De aceea am solicitat la ARACIS realizarea de urgență unei metodologii cu indicatori specifice și termene clare. Pentru creșterea obiectivității acestor evaluări am introdus posibilitate acoperit de experții internaționali, iar în procesul de evaluare și studenții doctoranzi. Metodologia fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial, iar în termen de 45 de zile de la publicare ARACIS are obligația de a elabora ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat. Sper ca de această dată să se aplice legea, pentru că din 2011 este prevăzut această evaluare și nu s-a întâmplat niciodată”, a spus Anisie.

Monistrul propus al Educației a mai spus că în noul mandat va lua măsurile din programul de guvernare, unele dintre acestea fiind în curs de implementare. ”Pornesc de la premisa următorul mandat este tot unul scurt, în consecință măsurile pe care le-am propus prin acest program de guvernare sunt, consider eu, unele realiste și care se pot realiza în foarte scurt timp. Printre acestea enumăr: elaborarea strategiei naționale pentru educație timpurie, autorizarea și funcționarea creșelor și altor servicii asimilate și formarea de educatori puericultura. Asigurarea normelor de igienă în cadrul unităților de învățământ, inclusiv prin realizarea grupurilor sanitare în incinta unităților de învățământ. Profesionalizarea carierei didactice prin finanțarea programe lui pilot de masterat didactic”, a spus Anisie.

  • Ce prevede noul program de guvernare al PNL pentru educație

În programul de guvernare pentru Guvernul Orban II, la capitolul Educație, sunt propuse mai multe obiective printre care realizarea unei strategii naționale pentru educație timpurie care să vizeze funcționarea creșelor și formarea de educatori puericultori și revizuirea și adoptarea planurilor cadru. PNL își propune să continue proiecte pe care nu a apucat să le pună în practică în scurtul mandat.

De când a fost numită în primul Guvern Orban, Anisie a luat mai multe măsuri printre care adoptarea structurii anului școlar 2020-2021 care cuprinde vacanță intersemestrială, ”tăierea hârtiilor” pentru profesori și eliminarea prevederii ca elevii care nu iau cel putin media 5 la Evaluarea Națională să meargă direct la școlile profesionale.

  • Votul în plen pentru Guvernul Orban II, pe 24 februarie 2020

Comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au reunit, marţi, pentru a continua audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Guvernul Orban II. Este cea de-a doua zi de audieri, după ce luni s-au prezentat în faţa comisiilor parlamentare de specialitate miniştrii Finanţelor, Mediului, Apărării şi Afacerilor Interne.

Luni, doar Nicolae Ciucă, propus la Apărare, a primit aviz pozitiv în timp ce Costel Alexe, Florin Cîţu şi Marcel Vela au avut parte de un vot negativ. Miercuri - în ultima zi programată pentru audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban II -, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).

Votul în plen a fost programat pentru 24 februarie, la ora 16.00. Parlamentarii PNL vor participa la ședința de plen pentru reînvestirea noului guvern, dar nu vor vota, fiind "o condiție obligatorie" pentru a se ajunge la organizarea alegerilor anticipate, spunea Orban.