Evaluarea se va face de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenție de asigurare a calității din străinătate, înscrisă în EQAR (The European Quality Assurance Register for Higher Education).
Evaluarea se face în mai multe etape. Într-o primă etapă, instituția organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) care organizează școala doctorală va face un raport de evaluare internă, iar apoi va solicita evaluarea externă a uneia dintre agențiile agreate de Ministerul Educației.
În a doua etapă, această agenție va analiza raportul de evaluare internă al IOSUD și va verifica prin vizite dacă sunt respectate criteriile, standardele și indictorii de performanță.
Ulterior, agenția care a realizat evaluarea propune Ministerului Educației și Cercetării menținerea sau retragerea acreditării școlii doctorale evaluate.
- Consultă aici: METODOLOGIA de evaluare a studiilor universitare de doctorat
- Consultă aici: Sistemul de criterii, standarde și indictori de performanță utilizați în acreditarea și evaluarea perioadică a domeniilor de studii universitare de doctorat
O școală doctorală care și-a pierdut acreditarea poate să se acrediteze, după cel puțin 5 ani de la pierderea acestei calități, numai în urma reluării procesului de acreditare.
Printre indictorii de performanță pe care trebuie să îi respecte școlile doctorale sunt:
- la nivelul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat( CSUD) și al școlilor doctorale trebuie să se organizeze alegeri după o metodologie clară, iar pentru funcția de director al CSUD trebuie să se organizeze concurs
- organizarea de concurs pentru admiterea și pentru finalizarea studiilor studenților doctoranzi
- recunoașterea conducătorilor de doctorat și a doctoratului obținut în alte state
- la nivelul școlii doctorale trebuie să existe cel puțin un grant de cercetare sau de dezvoltare instituțională / resurse umane în implementare la momentul depunerii dosarului de autoevaluare, per domeniu de studii doctorale sau existența a cel puțin 2 granturi de cercetare sau de dezvoltare instituțională / resurse umane per domeniu de studii doctorale obținute de conducătorii de doctorat din domeniul evaluat în ultimii 5 ani
În privința conținutului programelor de studii universitare de doctorat, metodologia prevede că printre disciplinele studiate la doctorat există cel puțin o disciplină dedicată eticii în cercetarea științifică și proprietății intelectuale sau tematici bine delimitate pe aceste subiecte în cadrul unei discipline predate în programul doctoral.
Fiecare doctorand trebuie să aibă cel puțin trei discipline relevante pentru pregătirea în cercetarea științifică. Un conducător de doctorat nu poate să conducă mai mult de 3 studenți doctoranzi.
Metodologia pentru evaluarea școlilor doctorale a fost avizată de Ministerul Educației și de Consiliul Național al Rectorilor și de ARACIS și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. După ce apare în Monitorul Oficial, ARACIS trebuie să realizeze un ghid în baza căruia se va face evaluarea în termen de 45 de zile.
După ce ghidul va fi gata IOSUD-urile vor avea la dispoziție alte 45 zile pentru depunerea dosarelor de evaluare.
- NU MAI MERGE ! circa 1000 de profi din RO, de toate neamurile, sunt numai cuvantatori de definitii ... n-au nimic de a face cu cercetarea, n-au creat nimic niciodata, au ajuns profi cu lucrari la Mamaia si Tataia si Chishinau, sau prin Macedonia, Muntenegru, sau Ucraina, ...
Dosarele de acreditare ale tuturor scolilor doctorale sunt de 1 an la ARACIS, dupa metodologia Andronescu! Aracis n-a facut nimic in acest timp!.
Ziaristii habar n-au , n-au intrebat pe cine trebuie!
Acum se vor face alte dosare dupa metodologia PNL si a dnei invatatoare ministru!
Daca vine USL la putere se va face alta metodologie? Alte dosare? De 2 -3 ani se treneaza problema asta si cum vine un nou ministrul al Educatiei pac alta metodologie! Rusine clasei politice, rectorilor ca admit astfel de magarii birocratice.