Modificări importante la legea educației: Scade numărul de copii dintr-o clasă/ Transportul va fi gratuit pentru elevi/ Se elimină numărul maxim de mandate pentru rectori

de A.O.     HotNews.ro
Luni, 10 februarie 2020, 19:03 Actualitate | Educatie


Scoala
Foto: pixabay.com
Numărul elevilor dintr-o clasă va fi mai mic decât în prezent. Un proiect de lege care modifică legea educației naționale, adoptat luni de Parlament, arată că numărul de elevi într-o clasă va scădea. Legea arată că în învăţământul primar o clasă va cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22.

În prezent, în multe clase sunt peste 30 de elevi.

 • a) educaţia antepreşcolară: grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 8;

 • b) învăţământul preşcolar: grupa cuprinde în medie 12 preşcolari, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 17;

 • c) învăţământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22;

 • d) învăţământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26;

 • e) învăţământul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi poate fi constituită din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10;

 • f) învăţământul liceal şi profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26;

 • g) învăţământul dual: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26;

 • h) instruirea practică şi pregătirea de specialitate se desfăşoară pe grupe de minimum 8 elevi şi maximum 12 elevi;

 • i) clasele din învăţământul profesional, dual şi vocațional pot fi constituite din maximum 4 grupe cu calificări diferite;

 • j) învăţământul postliceal: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26;

 • k) învăţământul special pentru elevi cu deficienţe uşoare şi/sau moderate: grupa cuprinde în medie 8 elevi, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 10;

 • l) învăţământul special pentru elevi cu deficienţe grave: grupa cuprinde în medie 4 elevi, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 5.
Același proiect mai arată că pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă 65% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În prezent, profesorul are la discpoziție 25% din timpul alocat disciplinei.

”În funcţie de caracteristicile elevilor şi de strategia şcolii din care face parte, profesorul decide dacă procentul de 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru învăţare remedială, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare, conform unor planuri individuale de învăţare elaborate pentru fiecare elev”, se arată în proiectul adoptat în Parlament.

Proiectul care modifică legea educației le dă gratuitate elevilor pentru transport.

”Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile județene și consiliile locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli”, se arată în document.

Un consilier școlar la 500 de elevi

De asemenea, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 călătorii dus-întors pe an, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, mai arată aceeași sursă.

Legea adoptată în parlament modifică și numărul de elevi de care ar trebui să aibă grijă un consilier școlar. Dacă în prezent un consilier şcolar ar trebui să se ocupe de 800 de elevi, modificarea arată că acesta va avea în grijă un număr de 500 de elevi sau de 300 de preşcolari.

O altă modificare adusă de lege este la articolul privind norma didactică a profesorilor. Articolul 262 din legea educației este modificat în sensul că profesorii au 40 de ore de lucru pe săptămână, dar în aceste ore pot să facă și pregătire remedială cu elevii.

„Art.262. (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână, şi cuprinde:

 • a) activităţi didactice de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învăţământ, de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și de învățare remedială;

 • b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică, de dezvoltare a curriculumului la decizia școlii, în acord cu nevoile elevilor;

 • c) activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ: mentorat, şcoală după şcoală, învăţare pe tot parcursul vieţii;

 • d) activităţi de dirigenţie;

 • e) activități specifice scrierii, derulării și evaluării proiectelor educaționale;

 • f) activități de pregătire remedială

De asemenea, legea arată că profesorii cu 25 de ani vechi și gradul didactic I beneficiază, la cerere, de reducerea cu două ore săptămânal a normei didactice de predare-învăţare-evaluare. Același document arată că ”personalul didactic care desfășoară activitate de mentorat beneficiază de reducerea cu 2 - 4 ore/săptămână a normei didactice de predare-învăţare-evaluare, în funcție de numărul de profesori - stagiari coordonați; pentru personalul didactic încadrat pe post, care desfășoară activitate de mentorat, orele de mentorat se remunerează în sistem de plata cu ora, cu condiția să aibă 1-2 cadre didactice în stagiu pentru definitivat”

Legea elimină numărul de mandate pentru rectori

În privința învățământului universitar, legea aduce o modificare importantă pentru rectori. Aceștia nu vor mai fi condiționați numai pentru 2 mandate. Parlamentarii au modificat articolul în care se preciza acest lucru, iar acum „durata mandatului de rector este de 4 ani”, fără a preciza numărul de mandate.

Legea a fost trimisă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Vezi aici: Modificările aduse legii educației naționale


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

81679 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Ce se întâmpla cu clasele deja formate? (Luni, 10 februarie 2020, 19:35)

  mr_mojo [utilizator]

  Sunt clase cu peste 30, chiar cu peste 35 de elevi.
  Se așteaptă finalul de ciclu sau se operează schimbări imediate?
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Luni, 10 februarie 2020, 20:15)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Greu de crezut ca se poate face ceva. Sunt scoli, 195 de ex sau Herastrau unde oricum sunt 3 schimburi. Daca maresc si numarul de clase , mai fac inca un schimb?
   Sau liceele unde se intra cu examen la gimnaziu. Minim 30 din start , dar pana in clasa 8-a mai apar minim 5-6 "cu interventii".
   • 0 (0 voturi)    
    La 195 exista chiar si 4 linii STB (Joi, 13 februarie 2020, 18:22)

    farty [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    ... in conditiile in care se presupune ca acea scoala este una de cartier, in sensul ca acolo au voie doar elevii care locuiesc pe o raza de x metrii, deci nu ai nevoie de autobuz, poti ajunge la scoala pe jos. Altfel la ce e data legea asta cu scoala de care apartii? Doamna rimar a spalat niste banuti frumosi acolo.
  • +2 (2 voturi)    
   Lege (Marţi, 11 februarie 2020, 9:05)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Deocamdată este proiect de lege, mai durează pana intra in vigoare, daca va intra.

   Sa nu uitam ca PSD a dat transportul elevilor pe mana autorităților locale pe care de cele mai multe ori l-au desființat.
  • -1 (1 vot)    
   eu simt miros de blat "parfumat" (Marţi, 11 februarie 2020, 11:20)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   Guvernul PNL vrea ca pensionarile in educatie sa se poata face la cerere spre 70 ani, PSD-ul obtine mandate fara numar, fara numar pentru rectori (votul a fost pentru mult peste numarul de senatori PSD), cumulul de functii politice + rector e demult sters din legea educatiei. Se revine la epoca dinozaurilor din invatamant.
   Si partea amuzanta ca oamenii pleaca dupa fenta cu micsorarea numarului de elevi in clase, cand nici legea actuala nu e respectata, sunt mereu exceptii. Deci nu se va schimba nimic, doar intra in vigoare prevederile care interesau dinozaurii din invatamant strecurati si in politica (legea e propusa de "genunche" Pop). Legea a fost BINENTELES promulgata de Iohannis. Pofta buna la blat!
   PS: UDMR obtine examene la facultate, doctorat si masterat in maghiara ORIUNDE in Romania, facultatile sunt obligate sa faca subiecte in maghiara, sa accepte doctorate in maghiara. Orice, numai sa nu-i scoata pe maghiari din zona de confort, sa nu-i stimuleze sa invete romana macar la nivel acceptabil.
 • +3 (5 voturi)    
  Foarte bine ce dapaseste cifra 22 s a ramana acasa (Luni, 10 februarie 2020, 19:38)

  constatator [utilizator]

  si daca intr un satuc, sunt 24 de elevi din orice clasa primara ce faceti cu ceilalti doi?
  • +6 (6 voturi)    
   ... (Luni, 10 februarie 2020, 20:15)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui constatator

   fac doua clase, au zis minim 10.
   • +2 (2 voturi)    
    iar apoi aplica standardul de cost per capita (Luni, 10 februarie 2020, 23:11)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Cine deconteaza 2 clase in loc de 1 daca e doar 1 elev in plus? Primaria, CJ, bugetul de stat?
  • +2 (2 voturi)    
   24/2=12 (Marţi, 11 februarie 2020, 0:25)

   anitza [utilizator] i-a raspuns lui constatator

   Teoretic se vor face 2 clase de cate 12 elevi...
 • -3 (9 voturi)    
  Obliga copii sa mearga la scoli slabe (Luni, 10 februarie 2020, 19:42)

  jorj_bv [utilizator]

  Din pacate in Romania exista scoli bune si scoli slabe.
  Cele bune sunt bune si prin prisma profesorilor care tintesc un liceu de renume, dar si a elevilor care sunt cernuti dintre cei buni (si adesea meditati suplimentar).
  Cum spatiile de clasa sunt limitate, masura forteaza ca scolile bune sa limiteze numarul de admiteri, ceea ce favorizeaza ca sa ramana elevi bunicei si la cele slabe (cel putin anterior).
  Sa vezi ce creste mercurialul la meditatii si spagi pentru a intra la o scoala buna:
  - cei cu bani si relatii vor putea sa isi faca buletin pe adresa scoalii respective (chiar si cumparand o proprietate),
  - la gimnaziu meditatiile si primirea subiectelor in avanpremiera pentru admiterea la colegii vor creste frumos
  - la liceu, si acum se fac suplimentari prin tot felul de repartitii
  • +1 (1 vot)    
   putin ajung chiar (Marţi, 11 februarie 2020, 10:14)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   sa cumpere o proprietate pt asta. Majoritatea cumpara vize de flotatant. Daca s-ar anula smecheria cu vizele ar disparea o mare parte din problema supra aglumerarii scolilor dar si a traficului auto in Bucuresti
 • 0 (4 voturi)    
  Dar'ar Dumnezeu! (Luni, 10 februarie 2020, 19:51)

  muvis [utilizator]

  Unde ar fi norocul asta pe copiii noștri
 • +10 (10 voturi)    
  au identificat si rezolvat marea problema (Luni, 10 februarie 2020, 20:13)

  panduru [utilizator]

  limitarea la doua mandate a functiei de rector. Era si pacat, cu asa rectori destoinici...
 • +6 (6 voturi)    
  Mda (Luni, 10 februarie 2020, 20:29)

  Fanel01 [utilizator]

  La fimiu in clasa sunt 35 de elevi cls 1 , nu exista bolinsi virusi de care sa scape.
 • +10 (10 voturi)    
  Fara limitarea numarului de mandate (Luni, 10 februarie 2020, 20:31)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Pt rectori, invatamantul se va reforma la pastele cailor.
  Bine, mai trebuie si alte masuri.
 • +6 (6 voturi)    
  logica vs prostie (Luni, 10 februarie 2020, 22:23)

  BlueX [utilizator]

  deci... spun de o gramada de vreme - suntem singura tara europeana in care se invata in 3 schimburi - si ca regula in 2 ture - le distruge viata copiilor acest sistem de a invata in 2 ture - si acum ce vad.... se reduce numarul elevilor dintr-o clasa - wow super tare... da este ceva ce trebuia facut de mult. dar rame o singura stupida si idioata intrebare :

  daca nu s-a construit apropae nicio scoala, daca sunt superaglomerate acum clasele - cum veti reduce numarul de elevi dintr0o clasa ??

  pai acum sunt 30-35 de elevi intr-o calsa - cat ziceti voi acolo 22? deci din 2 clase de 30 faceti 3 de 20 .. pe bune ???? doamne ce buni suntem la matematica...pacat ca infrastructura fizica nu se adapteaza peste nopate la logica matematica
  • +1 (1 vot)    
   exact (Marţi, 11 februarie 2020, 8:30)

   DoarEUEUEU [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

   1. nu sunt profesori destui, și unii dintre ei nu sunt temeinic pregătiți.
   2. nu exista destule locuri pentru numărul de elevi dintr-o anumita zona
   3. se învață deja in 3 schimburi in unele școli, licee. Intervine atât oboseala profesorilor cat si cea a elevilor.
   4. cate școli (de stat) s-au construit in ultima perioada -ultimi 20 ani - in tara (sa nu vb doar de București sau orașele mari).
   Din pix e ușor, mai greu cu practica.
  • +1 (1 vot)    
   pai problema nu e ca nu s-au construit scoli (Marţi, 11 februarie 2020, 9:11)

   teo4ro [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

   Problema e ca le-au inchis pesedeii pe banda rulanta dupa ce au preluat fraiele de la PDL.
 • +1 (1 vot)    
  bravo (Marţi, 11 februarie 2020, 0:53)

  sile1 [utilizator]

  Prin eliminarea numarului de mandate o sa capete un avant si mai mare nepotismul practicat prin institutiile de invatamant superior ale tarii..

  Neveste promovate,copilasi cu doctorate,nepotei intrati prin usa din dos in invatamantul superior,copii de-ai prietenilor ajutati sa ajunga prin functii administrative scl.

  Bravo baieteilor liberali. Ati inceput-o bine,sanatate,
  invatamant,sa vedem ce mai urmeaza !
 • 0 (0 voturi)    
  proiect de lege = ”va fi”?! (Marţi, 11 februarie 2020, 9:16)

  Antenistontel [utilizator]

  .in rest, psd+pnl=usl2
 • +1 (1 vot)    
  bune si rele (Marţi, 11 februarie 2020, 10:21)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  Este bine sa se reduca numarul de elevi dar pentru asta sunt necesare
  1. Mai multe scoli
  2. Mai multi profesori
  3. Utilizare mai rationale a celor existente
  1. Identificat zone unde se pot /si au sens de construit noi scoli si unde se pot construii noi aripi in curtea scolilor existente
  2. Schimbat programa prin reducerea orelor la meteriile clasice si angajarea in sistem (part time) a trainerilor din mediu privat. Acestia ii pot invata pe elevi multi lucruri faine care sa le faca placere si cu care sa si ramana cu ceva in cap.
  3. Interzicerea smecheriei cu "fiza de flotant". Astfel s-ar reduce masiv si supra aglomerarea unor scoli dar si traficul auto de dimineata/scoala in orasele mari (este evident acest lucru in timpul vacantelor scolare cand parca dispar masinile din oras).
  4. Vazut care scoli sunt mai putin cautate si prioritizat la renovare/angajat traineri tocmai pentru a redevenii competitive si atrage elevi de la cele supra aglomerate.
 • +2 (4 voturi)    
  Fara limitare la numarul mandatelor?! (Marţi, 11 februarie 2020, 11:06)

  willow [utilizator]

  Unde se duce tara asta?! Chiar asa am ajuns sa inscaunam unii pe viata?! Deja in INCDuri sunt probleme grave cu democratia stiintifica si supravegherea din parte guvernului. Ma uitam cu admiratie la universitati si apreciam faptul ca rectorii au dreptul la maximum 2 mandate, dar acum se distruge si aceasta ultima reduta a democratiei si transparentei. E infiorator ce pot face acesti parlamentari! Johannis trebuie sa intoarca neaparat legea.
 • 0 (0 voturi)    
  Prea putini elevi/clasa = sera = inadaptare (Marţi, 11 februarie 2020, 16:25)

  D-or [utilizator]

  Copiii au nevoie de colectivitati adevarate pentru a se forma.
  Au nevoie de prieteni, de competitii, de aliati si rivali.
  Au nevoie de varietate.
  Au nevoie de un mediu din care sa poata alege prietenii si modelele care li se potrivesc.

  In colectivele mici riscul de excludere e mai mare si fara remediu.

  In colectivele mici presiunea profesorilor devine mai puternica, iar uneori atentia excesiva strica.
 • 0 (0 voturi)    
  Noi eram 42 elevi/clasa (Marţi, 11 februarie 2020, 16:34)

  D-or [utilizator]

  Aveam in clasa si tocilari si repetenti si tigani si unguri si sportivi si muzicieni si copii de doctori/ingineri si copiii femeii de serviciu. Nimeni nu era exclus sau judecat, fiecare isi gasea cercul lui.

  Asta inseamna pregatire pentru viata: invatam deopotriva si poezii si injuraturi.
 • +1 (1 vot)    
  Trimestre in loc de semestre pt a revitaliza invat (Marţi, 11 februarie 2020, 16:40)

  D-or [utilizator]

  Reintroducerea trimestrelor ar creste ritmul si eficienta de invatare cu 50%: mai multe note, ascultari, teze, medii.

  Acum e o lincezeala generalizata.

  Inteleg ca e mai greu pentru profesori, ca ei tot banii aia ii iau, dar interesul elevului si al societatii trebuie sa primeze.

  Chiar, cine a fost ministrul/partidul care a desfiintat trimestrele?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by