Opt măsuri obligatorii pe care toate școlile ar trebui să le ia după declanșarea epidemiei de gripă

de A.O.     HotNews.ro
Joi, 6 februarie 2020, 17:50 Actualitate | Educatie


Vaccin
Foto: Agerpres
Triajul elevilor la fiecare schimb, asigurarea de săpun și apă și realizarea dezinfecției școlilor sunt câteva din măsurile pe care Ministerul Educației le-a transmis, joi, inspectoratelor școlare în contextul declanșării epidemiei de gripă din România.

În nota către inspectoratele școlare, Ministerul Educației arată că măsurile sunt obligatorii și școlile trebuie să le aplice pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivitățile de preșcolari și elevi.

Conform notei Ministerului Educației și Cercetării, unitățile de învățământ trebuie să se asigure de următoarele:

1. Realizarea zilnică a triajului elevilor de către personalul medical din unitățile de învățământ la începutul fiecărui schimb.

2. În cazul apariției de minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda. Focarul va fi raportat și la Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București.

3. În cazul absenței timp de trei zile consecutiv a peste 20% dintre elevii unei unități de învățământ din cauza gripei confirmate, cursurile unității de învățământ se vor suspenda.

4. Realizarea dezinfecției unității de învățământ.

5. Pentru clasele/grupele unde vor fi suspendate cursurile, obligatoriu se va realiza dezinfecția spațiilor de învățământ.

6. Pentru toți copiii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă.
Se va asigura obligatoriu apă și săpun în unitățile de învățământ, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală și colectivă:
 • Spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă, etc.)
 • Spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor
 • Consumul de apă doar din surse sigure, autorizate

7. Amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale, etc, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

8. Revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverință medicală.

Ministerul Educației mai arată că părinții ar trebui să colaboreze cu profesorii în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

Școlile și inspectoratele școlare vor colabora îndeaproape cu personalul din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și al municipiului București în vederea limitării îmbolnăvirilor în rândul colectivității școlare.

De asemenea, Inspectoratele Școlare Județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București are obligația de a informa zilnic Ministerul Educației și Cercetării până în ora 10.00 și între orele 14.00-16.00, cu toate situațiile de îmbolnăviri apărute și numărul unităților de învățământ care își suspendă cursurile integral/parțial din această cauză.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8620 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  ... (Joi, 6 februarie 2020, 18:12)

  tirolez [utilizator]

  8. Revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverință medicală.
  Este o prostie in cazul scolilor care au cabinet. De ce sa stea din nou la rand cu alti bolnavi convalescent fiind? A avut gripa A? Acum va lua si model B.
  E o jignire si pentru cadrele medicale de la cabinetul scolii daca se considera ca nu pot decide ca un copil e sanatos. Acum rolul lor e sa parafeze acest aviz de la medic. Alta birocratie, traiasca stampila.
  Triaj oricum n-am auzit sa faca nimeni, mai rau, saptamana trecuta un copil a fost trimis de catre o profesoara acasa(restul n-au avut vreo reactie) si a doua zi a venit din nou, la fel tusind si mucind fara vreo reactie din partea cuiva.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by