Consiliul Național al Elevilor cere mai mulți bani de burse, după ce Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect prin care propune ca bursele elevilor să pornească de la minimum 150 de lei. Elevii spun că în decembrie au trimis o scrisoare deschisă și o petiție Guvernului României, prin care solicitau un cuantum minim pentru fiecare categorie de burse în parte: de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru fiecare bursă în parte Consiliul Național al Elevilor propune cuantumuri diferite:

• bursa socială: lunar, 30% din salariul minim net pe economie;

• bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie;

• bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie;

• bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie;

”Salutăm inițiativa Ministerului Educației și Cercetării de a pune acest act normativ pe agenda guvernamentală. Solicităm, totodată, Ministerului Finanțelor Publice, ca la prima rectificare bugetară să redacteze o filă bugetară dedicată burselor școlare, care să se regăsească în legea bugetului de stat. Mai mult decât atât, solicităm modificarea sus-menționatei Hotărâri de Guvern, astfel încât cuantumul minim să fie de 200 de lei, nu 150, așa cum este prezentat în forma actuală a documentului, pentru a face un prim pas spre atingerea unui cuantum minim care să poată acoperi nevoile elevilor din România”, se arată într-un comunicat al Elevilor.

Reprezentanții elevilor spun că bursele ar trebui să pornească de la 200 de lei, dar să crească gradual în următorii ani.

„În niciun caz să nu se creadă că s-a rezolvat problema burselor - în primul rând, trebuie să se realizeze o linie specială, dedicată de la bugetul de stat pentru ca primarii să nu mai poată muta banii de burse dintr-un buzunar în altul fără niciun control din partea statului. În al doilea rând, 150 de lei este prea puțin, mult prea puțin în raport cu nevoile elevilor din comunitățile dezavantajate. Cea mai mică sumă pe care o vom accepta ca punct de plecare este 200 de lei, urmând ca acest cuantum să crească gradual în următorii ani. Lupta pentru burse continuă, dragi politicieni, de noi nu scăpați prea curând. Nu tranzacționăm faptul că elevii și-au pus încrederea în noi”, a declarat Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia-Laura Pup.

Citiți și: Ministerul Educației încearcă din nou să majoreze bursele elevilor, după ce o inițiativă asemănătoare a eșuat anul trecut/ Propune ca bursa minimă să fie de 150 lei