Viceprim-ministrul Raluca Turcan a declarat că Guvernul evaluează posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de acordare a unor gratuităţi pentru elevii navetişti. În debutul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Ludovic Orban a reamintit că sesizarea PSD asupra proiectului în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, a fost admisă de către Curtea Constituţională. El a întrebat-o pe Raluca Turcan dacă a pregătit o soluţie în acest sens.

Raluca Turcan Foto: PNL

"Da, există o soluţie în doi paşi. Aşteptăm decizia şi motivarea Curţii Constituţionale. Astăzi vom propune o ordonanţă de urgenţă pentru a scoate noţiunea de abonament din Legea educaţiei naţionale, pentru a pune Legea educaţiei naţionale în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Suntem într-o evaluare privind numărul de elevi navetişti, cursele parcurse de ei, sumele necesare pentru decontarea integrală şi inclusiv posibilitatea condiţionării licenţelor transportatorilor de realizarea transportului gratuit pentru elevii navetişti. Şi vom propune o ordonanţă de urgenţă pentru a corecta această gravă deficienţă care, practic, duce la nerespectarea unui articol constituţional pentru elevi, şi anume educaţie gratuită", a spus Turcan.

Premierul Ludovic Orban a declarat pe 29 ianuarie că nu este de acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a admis sesizarea PSD asupra proiectului în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

"Nu sunt de acord cu decizia Curţii. Asta nu înseamnă că nu o să căutăm soluţii pentru a rezolva problemele, chiar în condiţiile în care Curtea Constituţională, după părerea mea, trebuia să ţină cont de diferenţa între ordonanţă de urgenţă, pe care nimeni nu a văzut că este neconstituţională şi nimeni nu a văzut că generează efecte extrem de negative pentru copiii, rudele şi părinţii noştri printr-un transport public total neadecvat şi prin care nu se poate conferi siguranţă şi confort. Noi am găsit o soluţie pentru a rezolva aceste probleme. Văd că în privinţa analizei CCR practic validează ordonanţa de urgenţă care a fost clar neconstituţională şi care provoacă efecte extrem de negative în viaţa societăţii", a precizat Orban.