Noi reguli pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, în București: Repartizări în ordine alfabetică și tragere la sorți pentru învățătoare

de A.O.     HotNews.ro
Marţi, 4 februarie 2020, 9:15 Actualitate | Educatie


Scoala
Foto: PxHere
Elevii din București vor fi înscriși în clasa pregătitoare în ordine alfabetică, iar învățătoarele vor fi trase la sorți, susțin inspectorii de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), care vor să evite astfel listele interminabile doar pentru anumite învățătoare și nemulțumirile părinților. Școlile din Capitală vor trebui să aibă criterii clare de înscriere a elevilor la clasa pregătitoare, pe care să le trimită spre aprobare la inspectorat. Inspectorii spun că trimit recomandare în școli prin care le cer școlilor să facă înscrierea în mod transparent.

”În metodologie nu scrie nicăieri că elevul trebuie înscris la o anumită învățătoare, noi vorbim de o cutumă care s-a împămâtenit. Printr-o recomandare, noi le punem în vedere școlilor să respecte legea. Vom trimite în școli o notă cu titlu de recomandare prin care să le punem în vedere școlilor că trebuie să aibă înainte de prima etapă de înscriere la învățământul primar o procedură clară, transparentă, cu niște criterii bine stabilite de repartizare la clasă. Școala are libertatea să își creeze procedura de înscriere punând criteriile pe care le discută și pe care le aprobă în Consiliul de Administrație. Că e alfabetică, că e prin tragere la sorți, cum vor ele”, a declarat pentru HotNews Maria Manea, inspector școlar adjunct la ISMB.

Ea mai spune că inspectorii școlari vor merge în școli să vadă în ce măsură a fost respectată procedura aprobată.

”Noi le dăm câteva exemple de criterii pe care le-am avea în vedere, inclusiv am spus că le recomandăm ca și repartizarea învățătorilor la clasă să fie făcută tot prin tragere la sorți. Școlile trebuie să facă această procedură de înscriere în scurt timp și să obțină avizul de legalitate de la ISMB pentru ea. Noi după aceea vom merge în școli și vom vedea în ce măsură a fost respectată această procedură. De exemplu, le cerem copiii în ordine alfabetică și vedem dacă înscrierea s-a făcut alfabetic”, a mai spus Maria Manea.

Criteriile avute în vedere de cei de la ISMB au fost aplicate în urmă cu 4 ani de către Inspectoratul Școlar Timiș, unde din cauză de discriminare școlile au primit amenzi.

”Pentru că și noi ne confruntăm cu aceeași situație, anul trecut au fost 16.100 de elevi pentru 578 de clase pregătitoare, pentru că aveam semnale clare că așa funcționează unele învățătoare, unele școli, cu liste prestabilite, apoi cu presiuni din partea tuturor și se ajunge la situația în care sunt clase de 38 de copii la pregătitoare și alte clase sunt la polul opus am hotărât să facem și noi același lucru”, a mai spus Maria Manea.

Inspectoratul susține că dacă școlile nu vor avea proceduri clare și transparente, își vor asuma răspunderea directorul și consiliul de administrație.

Urmează ca Ministerul Educației să aprobe metodologia şi calendarul înscrierii în clasa pregătitoare, care de obicei începe în luna martie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5108 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  sa recunoastem (Marţi, 4 februarie 2020, 9:43)

  cucuveauamov [utilizator]

  ca tragerea la sorti este o procedura clara
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Marţi, 4 februarie 2020, 9:44)

  tirolez [utilizator]

  Ar fi foarte bine, dar ma indoiesc ca vor accepta directorii, care aveau rezervate si ei locuri in clasele doamnelor cautate.
  Sunt scoli unde se invata in 3 schimburi si nu pentru ca ar fi o zona supra-populata. Din pacate pentru "bastinasi" cei care au venit cu interventii au ales si invatatoarele dupa cum le-a convenit. Asa ca "obisnuitii", desi apartineau legal de scoala au ajuns in clasele mai slabe, cu profesori care se schimba frecvent, daca nu chiar invatatoarea, cel putin la engleza, pentru ca depasindu-se numarul de clase aprobate initial au trebuit sa incropeasca niste solutii cu suplinitori.
  • +1 (1 vot)    
   Da, din pacate. Toate scolile mai bune din (Marţi, 4 februarie 2020, 10:47)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Bucuresti sunt in aceasta situatie. Fiindca oamenii cu bani si-au facut case prin satele de langa Bucuresti insa nu vir sa isi dea copii la scoala "la tara", vor ca odraslele lor sa invete in centru, lucur care se rezolva ( legal dar nu si moral ) cu o viza de flotant.

   Poate ca aici ar trebui sa aiba prioritate cei cu domiciuliul permanent iar apoi cei cu viza de flotant, intr-un numar limitat, 20-30%.
 • +8 (8 voturi)    
  ... (Marţi, 4 februarie 2020, 9:53)

  samuraijack [utilizator]

  Să vezi acum schimbări de nume de familie
 • +1 (1 vot)    
  buna idee. de apreciat pnl (Marţi, 4 februarie 2020, 9:53)

  cucuveaua mov [utilizator]

  ar trebui ca elevii sa fie trecuti pe o lista in ordine alfabetica.
  apoi copii N la clasa A, N+1 la clasa B si tot asa.
  apoi tragere la sorti pentru invatatoare si clasa.
  • 0 (0 voturi)    
   să vedem cum la A vom avea numai Aldea (Marţi, 4 februarie 2020, 10:40)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

   si la C se vor aduna numai Vâlcu.
   Persoane cu nume identice sau similare vor ajunge automat in aceeasi clasa, fapt ce va genera confuzii și situații hilare.
   • +1 (1 vot)    
    mai citeste inca o data (Marţi, 4 februarie 2020, 11:18)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui MG

    adam andrei va fi la clasa A
    adam cornel va fi la clasa B
    adam darius va fi la clasa C
    balan andrei va fi la clasa D
    balan cornel va fi la clasa E
    balan darius va fi la clasa F
    constantin andrei va fi la A
    constantin cornel va fi la B

    deci nu vor fi toti de la A la D in clasa A, toti cei de la E la H in B etc
 • +2 (6 voturi)    
  Si ce se rezolva? (Marţi, 4 februarie 2020, 10:12)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Corpul didactic ramâne majoritar indolent, cu vesnice solicitari salariale dar mereu complice la distrugerea invatamantului românesc. Majoritatea sunt niste agramati inculti care si-au cîstigat locul la catedra cu note de 3, 4 si 5 - produsele Tarabelor de Diplome numite fals Universitati.
 • +3 (3 voturi)    
  de ce nu după înălțime - este la fel de nedrept (Marţi, 4 februarie 2020, 10:19)

  MG [utilizator]

  de ce nu după înălțime, greutate - este la fel de nedrept. Poate dupa CNP ar fi mai aleator.

  Eu m-am săturat să fiu primul la catalog, profesorii fără imaginație ascultau/scoteau la tablă, invariabil, primul elev din catalog.
 • +1 (1 vot)    
  cata risipa de energie (Marţi, 4 februarie 2020, 10:38)

  Remarque [utilizator]

  Pe principiul 'sa fie cat mai greu' se face totul. Inventam reguli, regulamente pentru lucruri marginale. Nu inteleg de ce sistemul actual ar trebui schimbat si cu ce este atat de vinovat. Incercam sa depresurizam cateva situatii punctuale schimband regulile pentru toate scolile, din toata tara.
  Si ce mi se pare cel mai frustrant este ca venim cu aceste reguli noi in prag de aplicare.
 • 0 (0 voturi)    
  tragere la sorti (Marţi, 4 februarie 2020, 10:38)

  noi2013 [utilizator]

  La invatatoare, foarte corect, tragere la sorti si la elevi.

  Repartizarea in ordine alfabetica e usor ciudata.
 • 0 (4 voturi)    
  Nu stiu cat de bine este. (Marţi, 4 februarie 2020, 10:43)

  clint [utilizator]

  Desi sunt de acord ca e mult mai corect asa, de dragul corectitudinii, intre elev si invatatoare trebuie sa existe o "chimie", cumva elevii si parintii trebuie sa poata sa isi aleaga invatatoarea si aici ar trebui sa fie ajutati sa faca alegeri educate de catre personal calificat.

  Unii copii reactioneaza mai bine la invatatoare autoritate, altii la cele mai blande, samd.
  Nu sunt adeptul inegalitatii bazate pe coruptie, invatatoare carora parintii le imping daruri ca sa le primeasca copiii, clase de pilosi samd, deja avem "pomii laudati" la care se duc toti, buluc, crezand va pot sa faca minuni insa de obicei se intampla cam pe dos. Odata renumele format si clientela asigurata, acei profesori uita de menirea lor si se apca de facut bani...

  Insa mereu plecam de la ipoteza ca toti copiii sunt la fel si trebuie sa existe egalitate intre ei. Egalitate de sanse nu inseamna egalitate prin uniformizare. Fiecare are sansa lui. Din pacate aici e si problema parintilor, care nu inteleg asta. Multi cred ca daca copiii sunt bagati intr-un sistem uniformizant, macar au sanse egale. Daca ii imbracam pe toti in uniforma, nu vor mai vedea ca altii sunt mai bogati, mai bine crescuti, mai inteligenti, samd.
 • +1 (3 voturi)    
  Au descoperit bucurestenii coada la pruna dupa (Marţi, 4 februarie 2020, 10:47)

  ty [utilizator]

  vreo 9 ani de la promulgarea legii Funeriu - LEN 1/2011
  Prin martie 2012 Funeriu zicea: "Ma bucur ca, inca o data, corectitudinea solutiilor adoptate de minister a fost recunoscuta in instanta. Nu am pierdut procese nici pe clasificarea universitatilor, nici pe eliminarea platii cotizatiei de sindicat de pe statele de plata, nici pe clasa pregatitoare, nici pe inscrierea la clasa pregatitoare. Prin aceasta decizie se da siguranta parintilor ca procesul de inscriere va fi organizat corect, neviciat de pile, cunostinte, relatii"
  In 9 ani de PSD-ism s-a facut praf LEN 1/2011. Un important minstru PSD-ist a hotarat ca mutarea elevilor de la o scoala la alta sa poata fi facuta si cu aprobarea Consiliului de administratie al inspectoratelor scolare. Cum in epoca PSD Consiliu inseamna seful suprem din acea institutie . . .
 • -1 (1 vot)    
  Voi trebuie sa explicați de ce părinții aleg (Marţi, 4 februarie 2020, 10:51)

  Traian2015 [utilizator]

  De ce părinții aleg anumite învățătoare? Evident din cauza corupției, nepotismului și secundar disprețului pentru educație și progres. Statul paralel trebuie sa plece!
  • 0 (0 voturi)    
   Ar mai fi un motiv mai simplu: (Marţi, 4 februarie 2020, 13:26)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Adevărații învățători se pricep mai bine să învețe copiii, în primul rând nu le omoară dorința nativă de a ști, ceea ce fac învățătorii nepricepuți, delăsători sau chiar necinstiți.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca copchilu nu invata... (Marţi, 4 februarie 2020, 10:54)

  Cartisoara [utilizator]

  Daca copchilu nu invata, nu-l duce capul, parintii nu se ocupa sau toate la un loc, poate sa aiba si cea mai buna invatatoare! Iar legat de noua procedura, e buna, speram sa fie si pe deplin implementata. Dar "olteni" nu-s doar pe la Timisoara, sunt si pe la Bucuresti si se vor gasi metode de a dribla procedura. E drept ca va creste substantial valoarea spagii ca nu va mai fi atat de facil, dar se vor gasi atatia mizerabili (si parinti si profesori) care sa sara peste aceasta procedura. Am invatat un lucru: Legea e doar pentru fraieri, nu si pentru smecheri. Dar tot am invatat un lucru in viata: Uneori copiii "fraierilor" invata mult mai bine decat ai smecherilor
 • 0 (2 voturi)    
  excelența e pe bani (Marţi, 4 februarie 2020, 10:57)

  clencix [utilizator]

  În fiecare an, învățătoarele / învățătorii care se consideră mai buni ar fi bine să-și facă o scoală particulară, guvernul liberal ar trebui să le înlesnească o creditare și un sediu.
 • +1 (3 voturi)    
  ruleta (Marţi, 4 februarie 2020, 11:01)

  marcone [utilizator]

  Chiar asa. Sa lasam soarta copiilor la mana norocului sau ghinionului. Nu conteaza daca esti capabil si poti invata la un nivel mai ridicat, daca ai avut ghinon sa ajungi la o invatatore careia putin ii pasa si ai niste colegi care nu au chef de invatat, asta e.
  Propun ca si admiterea la liceu facultate sa se faca tot asa. Daca esti norocos ajungi la Oxford iar daca nu ajungi la Spiru Haret.
  A nu se intelege ca as vrea impartirea pe baza de pile si mita la invatatoare. Dar nici sa jucam totul la ruleta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by