​Cătălina Poiană, președintele Colgiului Medicilor din București și prorector pe probleme de învățământ postuniversitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", a anunțat că se retrage din cursa pentru funcția de rector, pentru care primul tur al alegerilor va avea loc pe 10 februarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Într-un mesaj pe Facebook, Cătălina Poiană anunță că după o analiză și o reflecție atentă a decis să își retragă candidatura pentru funcția de rector. ”Le mulțumesc și tuturor celor care m-au votat în alegerile pentru Senatul Universității. Acest scrutin a arătat clar voința comunității votante, care consider că trebuie respectată. Vă asigur că sunt un om de echipă și un om responsabil, care va depune întotdeauna toate eforturile și își va pune toată priceperea în slujba dezvoltării Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, alături de viitorul rector”, a scris Cătălina Poiană.

În cazul în care nu se întrunește cvorumul și niciunul dintre candidați nu câștigă cel puțin jumătate plus unu din voturile exprimate va avea loc și al doilea tur de scrutin pe 13 februarie, și nu pe 17 februarie așa cum se stabilise inițial. Senatul a decis ca al doilea tur de scrutin să se desfășoare cu 4 zile mai devreme pentru că 17 februarie este zi de vacanță.

Potrivit unei informării de la site-ul UMF, turul I al alegerilor pentru funcția de Rector va avea loc în data de 10 februarie 2020, în intervalul orar 8:00 – 16:00. Vor fi cinci secții de votare care se vor afla în sala de consiliu a Facultății de Medicină din B-dul Eroilor Sanitari nr.8, sector 5. Reprezentanții studenților vor vota în cadrul secției de votare nr.3.

Aceeași informare arată că prin Regulamentul de organizare și desfășurare a alegerilor în structurile și funcțiile de conducere 2019-2020, dacă la primul tur nu sunt prezenți la vot cel puțin 2/3 dintre membri cu drept de vot sau nici unul dintre candidații la funcția de Rector nu întrunește cel puțin jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, va avea loc turul II al alegerilor, în ziua de 13.02.2020.

Prin retragerea prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, rămân în cursa pentru rector prof. univ. dr. Viorel Jinga, unul dintre prorectorii actuali, și prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

La alegerile membrilor Senatului UMF din 22 ianuarie, Viorel Jinga a obținut 757 de voturi, în timp ce Adrian Streinu-Cercel a luat 451 voturi. Numărul de voturi primite de fiecare membru ales al Senatului poate fi un indicator pentru alegerea viitorului rector, potrivit unor surse universitare.

Câștigătorul funcției de rector va trebui să facă echipă cu profesorul Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, noul președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, ales cu 73 de voturi.

Citiți și: