Universitatea "Babeş-Bolyai": Avem multe institute şi puţini cercetători

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2020, 11:18 Actualitate | Educatie


UBB
Foto: Facebook
​Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca arată că în România sunt deja multe institute de cercetare, dar că sunt puţini cercetători şi că "simpla înfiinţare a unor alte institute nu este o soluţie", se arată într-un comunicat al UBB.

​"Asistăm în ultimele zile la mai multe comunicate legate de proiectele Ministerului Fondurilor Europene pentru cercetare. Mai precis, se discută despre înfiinţarea unor noi institute şi de alocarea unor sume de miliarde de euro pentru astfel de demersuri. Salutăm interesul şi disponibilitatea noilor guvernanţi pentru a susţine strategic cercetarea din România, deoarece numai aşa putem creşte competitivitatea ţării şi bunăstarea cetăţenilor. (...) Noi avem deja multe institute şi puţini cercetători. Aşadar, simpla înfiinţare de institute noi nu este o soluţie", se arată în comunicat.

Potrivit conducerii UBB, concentrarea resurselor trebuie făcută multicentric, fiecare centru devenind apoi factor de dezvoltare regională, iar centrele şi reţelele lor regionale constituind apoi reţele naţionale care pot susţine eficient competitivitatea ţării.

"Neangajarea unei astfel de viziuni echilibrate va duce la irosirea de resurse financiare - concentrate în zone în care nu mai pot avea un efect major -, umane - ignorându-se capitalul uman din marile centre academice - şi la adâncirea inegalităţilor dintre diverse zone ale ţării, totul cu impact negativ asupra dezvoltării ţării şi a bunăstării cetăţenilor", se menţionează în comunicat.

UBB face şi o serie de propuneri, una dintre acestea privind distribuirea resurselor.

"Dorim însă să punctăm ferm câteva lucruri, pentru ca un astfel de demers să fie cu adevărat relevant şi să nu ducă la irosirea de resurse vitale pentru ţară: Proiectele majore trebuie gândite şi propuse de ministerul de specialitate (educaţie şi cercetare), în consultare şi cu principalii actori din sistemul naţional (universităţi/institute). Resursele trebuie gândite pentru a dezvolta armonios ţara, consolidând dezvoltările paneuropene existente deja în sudul ţării şi iniţiind altele noi în Transilvania/Banat şi Moldova. În acest context, institutele propuse trebuie să devină vectori de creştere a bunăstării. Odată înfiinţate în marile centre academice, acestea pot susţine apoi proiecte regionale desfăşurate în alte universităţi/institute regionale şi/sau pot avea filiale regionale (inclusiv în Bucureşti)", se mai arată în comunicatul conducerii UBB.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

551 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Păi (Marţi, 28 ianuarie 2020, 11:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  cine draq sa rămână să cerceteze in claca asta de hoti si magistrati cu salarii speciale, in vreme ce un cercetator abia de isi tâtârie zilele,
 • +1 (1 vot)    
  Trei fraze (Marţi, 28 ianuarie 2020, 12:04)

  ipolitic [utilizator]

  din RIO Country Report 2017: Romania:
  The R&I system is chronically underfunded...
  Romania has one of the highest share of researchers working abroad (World Bank, 2014)...
  The R&I governance is characterised by excessive and burdensome bureaucracy, predisposition to overregulation, frequent legislative and institutional changes, lack of human resources...
  Rusine.
 • +1 (1 vot)    
  ei lasa, (Marţi, 28 ianuarie 2020, 12:30)

  hanu [utilizator]

  important e sa avem militieni apvisti, grefieri...
  Cui ii trebuie educatie & cercetare? Mofturi!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by