Miliardarul american George Soros a anunțat că va finanța cu un miliard de dolari crearea unei noi rețele universitare care să promoveze valorile liberale și viziunea sa asupra unei societăți deschise. El a spus că este importantă finanțarea unor instituții care să contribuie la rezistența în fața creșterii autoritarismului din SUA, Rusia și China, lansând un atac nou la adresa lui Donald Trump, pe care l-a numit "escroc" și "narcisist", scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Filantropul originar din Ungaria, în vârstă de 89 de ani, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos, că acest proiect - pe care îl va finanța cu un miliard de dolari - va fi "cel mai important și mai durabil” al vieții sale. Rețeaua universitară, care va funcționa în întreaga lume, poartă numele Open Society University Network (OSUN) și va integra activitatea de predare și cercetare în instituțiile de învățământ superior din întreaga lume. Aceasta va oferi simultan cursuri și programe de licență comune, iar Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de Soros, și Colegiul Bard vor constitui nucleul noii rețele.

"Cred că cea mai bună speranță a noastră este accesul la o educație care consolidează autonomia individului prin cultivarea gândirii critice și accentuarea libertății academice. Consider că Open Society University Network este cel mai important și durabil proiect al vieții mele și aș dori să îl văd pus în aplicare în timp ce sunt încă în preajmă (...) Sper ca cei care împărtășesc această viziune să ni se alăture pentru a deveni realitate”, a spus Soros.

"Trăim într-un moment transformatoriu în istorie. Supraviețuirea societăților deschise este pusă în pericol și ne confruntăm cu o criză și mai mare: schimbările climatice", a adăugat miliardarul american, citat de Guardian.

Soros, un critic vocal al președintelui Donald Trump, a lansat un nou atac la adresa acestuia, numindu-l "narcisist” și "escroc”, care "vrea să fie buricul pământului". "Când fantezia lui de a deveni președinte a devenit realitate, narcisismul său a dezvoltat o dimensiune patologică".