​Elevii vor putea circula gratuit pe transportul în comun și cu microbuzul începând cu anul școlar 2020-2021, pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, după ce Ministerul Educației împreună cu alte ministere vor elabora un proiect de act normativ care să prevadă acest lucru. Aceasta este una dintre măsurile convenite luni între ministrul Educației și elevii Consiliului Național al Elevilor și de la Asociația Elevilor din Constanța.

Microbuz scolarFoto: Agerpres (editat)

Ministerul Educației și elevii au convenit ca pentru a debloca situația decontării transportului elevilor Guvernul va trebui să emită o Ordonanță de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

”Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare”, arată un comunicat dat presei după întâlnirea de la Ministerul Educației.

De asemenea, Ministerul Educației și elevii au convenit ca, ulterior, în termen de 30 de zile, ministerul să elaboreze o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Andrei Mihai Tănase, a afirmat luni, la finalul întâlnirii avute cu ministrul Educaţiei, Monica Anisie, că s-a decis abrogarea HG 863/2016, respectiv eliminarea tarifelor maximale vechi pentru transportul elevilor, cele care nu erau respectate de operatorii de transport, şi stabilirea unor tarife maximale noi.

"S-a decis abrogarea HG 863/2016, deci, practic, eliminarea tarifelor maximale vechi, cele care nu erau respectate de către operatori, şi stabilirea unor tarife maximale noi. Am primit asigurări că indiferent care vor fi tarifele stabilite, elevilor nu li se va deconta mai puţin decât valorează abonamentul, au existat asigurări în acest sens. Va fi emisă o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei iar începând de la 1 septembrie am primit asigurări de la ministrul Educaţiei că elevii vor circula gratuit, doar cu carnetul de elev. Acum ne punem câteva întrebări la care sperăm să răspundă săptămâna viitoare, când ne vom întâlni la Ministerul Educaţiei, dacă este vorba ca toţi elevii să fie transportaţi gratuit sau doar elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi cum, în ce mod, din punct de vedere legislativ, vom efectua acest lucru, pentru că există anumite disparităţi care trebuie rezolvate, una dintre ele fiind chiar Ordonanţa de Urgenţă 51/2019, care, de altfel, trebuie respinsă cât mai repede în Parlamentul României pentru ca problema să fie rezolvată", a declarat Andrei Mihai Tănase. El a precizat că săptămâna viitoare ar putea fi clarificată şi hotărârea de guvern privind aprobarea cuantumurilor maxime ce vor fi decontate elevilor, subliniind că acestea nu vor fi sub nivelul abonamentului, prin urmare elevii vor beneficia din nou de decontarea integrală a navetei.

La întâlnirea de luni au fost prezenţi, alături de ministrul Educaţiei, şi reprezentanţi ai Ministerului Transportului şi ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, tema întâlnirii fiind transportul elevilor.

Pe parcursul întâlnirii, în faţa Ministerului Educaţiei, aproximativ 30 de elevi au protestat pentru rezolvarea problemei transportului elevilor. Ei au purtat pancarte pe care scria "Fără transport = Fără educaţie", "Transport gratuit = viitor împlinit" şi au strigat lozinci precum "Ministrul să ne vadă/ Facem orele în stradă", "Fără transport, avem viitorul mort", "Minciunile se plătesc şi elevii ies la protest".