O școală din București a fost dată în judecată de păriniții unui elev de 11 ani, victimă într-un caz de bullying

de A.O.     HotNews.ro
Joi, 16 ianuarie 2020, 16:00 Actualitate | Educatie


Elevi de la Școala 181
Foto: Hotnews
Părinții unui elev de clasa a V-a de la Școala Nr. 181 din Capitală au acționat în instanță școala pentru că elevul de 11 ani a fost victimă a bullying-ului, după ce a fost bătut de un coleg și a ajuns în spital. Familia cere daune de 15.000 de euro. Conducerea școlii n-a raportat cazul către Inspectoratul Municipiului București. Abia după o lună au aflat inspectorii școlari despre caz, iar acum fac anchetă în școală.

Elevul agresat este în Școala Nr. 181 din primul semestru al anului 2019-2020. A venit prin transfer de la Școala nr. 80, atunci când familia s-a mutat în apropierea Școlii Nr.181. Conflictul cu elevul agresor a început după ce acesta îi brusca pe ceilalți elevi și nimeni nu-i zicea nimic. Pe 5 decembrie 2019, cei doi elevi au intrat din nou in conflict, moment în care s-a ajuns la bătaie chiar sub ochii profesoarei de istorie în sala de clasă. După incident elevul proaspăt transferat de la Școala nr. 80 s-a ales cu nasul spart și a ajuns la spital pentru îngrijiri. Directorul școlii nu a anunțat nici părinții, nici inspectorii. Cazul a fost aproape mușamalizat. Părinții însă nu s-au lăsat intimidați și au apelat la un avocat.

După momentul acesta, părinții au fost nevoiți să-și opereze copilul, sub anestezie generală, la 11 ani. S-au adresat instituției de învățământ. Ei nu au vrut, de aceea am fost nevoiți să mergem cu o acțiune în instanță să conservăm aceste probe pentru că în 30 de zile s-ar fi șters”, a spus avocatul. Conform sursei citate, învățătoarea nu a intervenit în altercația dintre cei doi elevi, dar nici angajați ai școlii. „Acțiunea va viza inclusiv atragerea răspunderii școlii, pentru că o să vedeți înregistrarea - e reacția incredibilă a învățătoarei, care nu face nimic, și nici a gardianului, care sunt angajați ai școlii - și familia respectivului băiat agresor. DGASPC ar trebui să deschidă o anchetă să vadă dacă nu cumva se impută cumva părinților pentru că l-au crescut necorespunzător și să ia măsurile care se impun. Daunele pe care le solicităm sunt 15.000 de euro, morale și materiale”, explică avocatul Adrian Cuculis intr-o declarație citată de Mediafax.

Problema, mai spune avocatul, e cu atât mai gravă cu cât copilul agresat nu a mai vrut să meargă la școală, după ce a fost bătut, iar dascălii i-au scăzut atât de mult nota la purtare încât el nu mai poate fi transferat la altă unitate de învățământ. „Victima, din frica de a nu mai merge la școală, tocmai pentru a nu da ochii cu colegii după întâmplarea asta și de rușine, vrând să se transfere, i-a fost scăzută nota la purtare atât de mult încât nu îl mai acceptă la altă școală”, a mai spus Cuculis.


Potrivit certificatului medico-legal, copilul a suferit un traumatism de priamidă nazală cu fractura oaselor nazale. Părintele copilului de la Școala 181 din Sectorul 1 care a fost agresat pe 5 decembrie spune că cei doi copii erau în conflict încă de la începutul anului școlar. Directorul nu a vrut să-i arate imaginile de pe camerele de luat vederi, motiv pentru care a mers în instanță și astfel le-a obținut.

Dacă știam ce se întâmplă nu-l mai transferam la începutul anul școlar. Dar ne-am mutat cu locuința și am zis să fie mai aproape de casă. Așa că l-am transferat de la Școala 80. Nu știu ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns în situația asta. Noi am făcut ce ne-a spus avocatul și așa am obținut imaginile de pe camerele video, pentru că școala nu a vrut să ni le dea. Iar pe copil încerc să-l mut de acolo. Încă n-am reușit să-l mut, pentru că i-au scăzut nota la purtare la 8 în urma conflictului. Am sunat la 6 școli și nu-l primește, mai încerc. Am trecut prin momente foarte grele în astea două luni de zile. El s-a schimbat, e mult mai nervos. Merge și la psihologul de la școală și la alt psiholog plătit de noi”, a spus pentru HotNews Mircea Roșoi.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a aflat despre caz abia anul acesta, pe 15 ianuarie, la o lună de când a avut loc incidentul.Noi nu am fost anunțați de către conducerea școlii despre acest conflict. Este clar că directorul nu a gestionat cum trebuie cazul, trebuia să ne sune într-o oră după incident, asta este regula. Astăzi trimitem doi inspectori care să facă anchetă despre acest caz. Este clar că școala românească nu gestionează astfel de cazuri pentru că profesorii nu sunt pregătiți și nu știu cum să reacționeze la cazurile de bullying”, a declarat Maria Manea, inspector general adjunct la ISMB. Acesta este primul caz de bullying care ajunge în instanță după ce legea care interzice bullying-ul în școli a intrat în vigoare, în 22 noiembrie 2019, iar potrivit prevederilor este interzis orice comportament care constă în violență psihologică.

Profesorii vor fi instruiți astfel încât să recunoască acest fenomen și să ia măsurile potrivite. „În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică - bullying”, se arată în prevederea Legii educației.

Potrivit legii, bullying-ul (violența psihologică) poate fi definit ca: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4461 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  ce bulyng? (Joi, 16 ianuarie 2020, 16:31)

  martel55 [utilizator]

  aici nu e vorba de bulyng, e vorba de vatamare corporala...poate ar fi bine totusi ca raspunderea penala sa fie posibila si pentru minori, asa nu ar mai scapa un asemenea bataus doar cu nota scazuta la purtare...daca tot vor sa amprenteze copii dela 12 sub pretextul ca le dau buletin, atunci sa ii traga si la raspundere penala
  • +3 (5 voturi)    
   Evident ca aici nu e bullying! (Joi, 16 ianuarie 2020, 16:51)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Aici ar trebui dosar penal si pentru profesoara (complicitate la violenta cu vatamare corporala) si pentru cei care nu au intervenit daca au fost anuntati/chemati de elevi sau profesoara (de ex. gardianul sau alti profesori). Mai departe, sa vedem de ce directorul nu a raportat, etc. Dar sa asteptam finalizarea anchetei. Trebuie de vazut si daca chiar asa a fost. Ca daca da, daunele cerute mi se par foarte mici...
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Joi, 16 ianuarie 2020, 18:02)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Directorii nu raporteaza nimic, niciodata. Acum vreo 5 ani a fost un caz cu o fetita care alerga pe un hol si a fost bruscata de o invatatoare de la alta clasa. Adica atunci cand a prins-o de mana, fiind in alergare i-a iesit mana din cot. Fata, clasa 2-a, nu avea nici telefon la ea, a stat plangand tot restul zilei cu mana umflata. A avut nevoie de gips. Abia la pranz au aflat si parintii , scandal. Tot asa n-au vrut sa dea imaginile, le-au obtinut cu politia. Au depus plangere impotriva invatatoarei, dar nu cred ca s-a intamplat mare lucru, preda si azi linistita.
    La aceeasi scoala i-a picat unei fete usa de la dulap in cap in timpul orelor de afterschool si directorul i-a zis mamicii in loc sa zici mersi ca ti-am primit-o mai faci si scandal? Vrei sa ti-o dau afara de la after?
    Si asa s-a stins tot. E inca director dnul, Acum cativa ani cand s-au dat examenele pentru directori si-a luat concediu medical sa nu-l dea.
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Joi, 16 ianuarie 2020, 17:17)

   B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Raspunderea penala ar trebui transferata la parinti.
   • +3 (3 voturi)    
    Ei nu zau??? (Joi, 16 ianuarie 2020, 17:56)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui B.Dan

    In ce stat civilizat ai auzit sa fie cineva pedepsit pentru faptele altcuiva? Daca parintii nu si-au facut datoria, pot fi decazuti din drepturi, dar nu pedepsiti pentru faptele copilului.
    • -1 (1 vot)    
     Exista răspundere pentru părinții minorilor (Vineri, 17 ianuarie 2020, 8:46)

     mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Nu e chiar așa simplu.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai asta am spus si eu (Vineri, 17 ianuarie 2020, 15:02)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

      Dar de la raspundere pana la pedeapsa e cale lunga. Mai ales pentru fapte grave. Tragerea la raspundere se poate face prin plata de daune, amenzi, dar de aici pana la raspunderea penala care in cazul de fata ar implica inchisoarea... Sa fim seriosi! Eu la asta m-am referit.
     • 0 (0 voturi)    
      Exista (Vineri, 17 ianuarie 2020, 15:59)

      tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

      Parintii pot fi trasi la raspundere pt faptele copilului minor dar doar CIVIL, nu penal, asa cum abereaza LiviuX.
      • 0 (0 voturi)    
       Mai citeste o data raspunsul si completarea (Vineri, 17 ianuarie 2020, 17:21)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

       Apoi spune cine abereaza... Daca nu poti, roaga pe cineva...
  • -2 (2 voturi)    
   true ! (Joi, 16 ianuarie 2020, 17:29)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   true !
 • +5 (5 voturi)    
  ... (Joi, 16 ianuarie 2020, 16:43)

  tirolez [utilizator]

  Asta se intampla in toate scolile , fara exceptie. Si cunosc copii/parinti de la tot felul de scoli si licee din Bucuresti. Imi spune copilul ca de cand a inceput scoala nu mai pot iesi in curte pentru ca se arunca petarde. Probabil le-au ramas de la revelion. Intreb , dar bodyguardul ce zice? Nu sta in curte,ca e frig. De ce nu ii spuneti?
  Oricum nu ii pasa, ieri se bateau niste baieti mari si el se uita la ei cum se bat.
  • -2 (2 voturi)    
   Clasic (Joi, 16 ianuarie 2020, 17:18)

   B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   De cate ori ai reclamat asta la directorul scolii?
   • +1 (1 vot)    
    ... (Joi, 16 ianuarie 2020, 17:54)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui B.Dan

    Ce dovada am? Am reclamat in schimb ca se fumeaza in curte si nu s-a luat nicio masura.
  • 0 (0 voturi)    
   O problema mare sunt bodyguarzii (Vineri, 17 ianuarie 2020, 8:45)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Ce caută ei in scoli? De ce nu mai avem jandarmi sau polițiști? De ce plătim alte forme de menținere a legii dacă le avem pe cele oficiale?
   Toți sunt plătiți sa țină ordine dar nimeni nu o face.
 • +2 (2 voturi)    
  si despre agresor, nimic? (Joi, 16 ianuarie 2020, 23:51)

  dailyshow [utilizator]

  sunt cazuri in care copilul agresor are, evident, parinti la fel ca el - agresivi, cu influenta, care pot cumpara si director si tot - si baga cu totii frica si in elevi si in profesori.
  asadar, despre bataus, niciun cuvant? va dati seama ce defect e copilul ala daca la 11 ani sparge nasuri si oase


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by