VIDEO/ FOTO Cum arată trei școli de la țară, din județul Ialomița: Toalete mizerabile în curte, fum în clase și copii obligați să se descalțe

de A. Ofițeru     HotNews.ro
Marţi, 14 ianuarie 2020, 17:12 Actualitate | Educatie


Toaleta de la Salcioara
Foto: Hotnews
Toalete în fundul curții, copii care stau desculți la ore ca să nu murdărească parchetul nou schimbat, școli neîncălzite, aceasta a fost situația găsită de ministrul Monica Anisie, marți, la prima oră a dimineții, la trei instituții de învățământ din județul Ialomița, într-o vizită inopinată. Ministrul a vrut să vadă la fața locului de ce primarii nu au folosit banii alocați pentru școlile care au toalete în curte.

Prima oprire a fost la o grădiniță, în care funcționează și două clase primare, din satul Frumușica, comuna Axintele, din județul Ialomița. Clădirea nu era păzită, iar vizitatorii au putut intra fără nicio problemă în școală. Aici, în prima clasă în care a intrat, ministrul a aflat că cei mici merg în grup la toaleta din curtea grădiniței. Educatoarea nu-i lasă singuri în clasă, dacă unul dintre copii are nevoie la toaletă și trebuie să meargă cu el.

”La toaletă, copiii merg în curte. Eu când plec la toaletă să știți că merg cu toți. Ne îmbrăcăm toți și atunci mergem așa pe rând, mai întâi fetițele și apoi băiețeii. Îi iau pe toți, îi îmbrăcăm, mergem pe hol. De dimineață, mergem cu toții”, îi spune educatoarea Gabriela Ferfelea ministrului Educației.


Explicație video: La grădinița de la Frumușica, învățătoarea spune că duce toți copiii deodată la toaleta din curte

După ce a ieșit din prima clasă vizitată, ministrul a auzit de pe hol o educatoare țipând într-o altă sală de clasă. A deschis imediat ușa. ”De ce v-ați enervat, doamnă?”, o întreabă pe învățătoarea Mihaela Costache de la clasa pregătitoare. Aceasta îi explică Monicăi Anisie că unii copii nu au înțeles lecția pe care tocmai o predase, despre sunete.

În clasa ei toți copiii sunt descălțați de ghetele cu care umblă pe afară pentru a nu murdări parchetul schimbat relativ recent. ”Așa au venit copiii de la începutul anului școlar, așa au fost învățați”, spune învățătoarea.Explicație: Monica Anisie discută cu învățătoarea Mihaela Costache de la Școala din Frumușica, județul Ialomița

În schimb, profesorii stau la școală încălțați cu ghetele cu care merg pe afară. Școala este încălzită cu lemne, cu toate că primăria a achiziționat o centrală termică în urmă cu mulți ani, dar care nu fucționează.


Foto: Încălțămintea copiilor de la intrarea în clasa cu parchet nou
Foto: Monica Anisie inspectează toaletele de la Școala din Frumușica, toatele care au fost refăcute în decembrie 2019

În curtea școlii sunt două tipuri de toalete. Unele care arată proaspăt refăcute, din placă din fibre lemnoase, iar altele sunt toalete mobile din plastic care nu funcționează și sunt depozitate lângă zidurile școlii.


Explicație video: Declarații Monica Anisie despre școlile care au toalete în curte

”Avem aici un exemplu de unitate de învățământ în care primăria a investit într-o centrală termică și totuși copiii se încălzesc cu lemne, pentru că au pus o centrală termică ce nu face față să încălzească peste tot. Asta înseamnă că au fost cheltuiți niște bani publici într-un mod prost. Nu mai zicem de faptul că acești copii atât de mici merg la toaletă în curtea școlii. Ceea ce este mai grav este că acești colegi ai mei, profesori, au privit lucrurile ca pe o normalitate atunci când i-am întrebat unde se duc copiii la baie. Au spus: 'în curte'. Sunt indignată că autorităţile publice locale, de 30 de ani, nu investesc în educaţie”, a spus Monica Anisie.

Primarul comunei Axintele - Grigore Tudor, de care aparține și satul Frumușica, și care deține această funcție din 2008 încoace, i-a spus ministrului Educației că banii au venit mult prea târziu pentru a putea avea timp să organizeze licitația pentru construcția toaletelor și de aceea nu i-a folosit.Explicație video: Primarul Comunei Axintele, de care aparține și satul Frumușica, îi explică ministrului de ce nu a folosit banii de toalete

”De la minister dacă îmi arătați mie bani în buget în ultimii doi- trei ani de zile... Banii de la minister au venit în luna august, 89.000 de lei, până într-un miliard ca să vorbim în bani vechi, au venit pentru grupurile sanitare cu destinație precisă. Am făcut toate demersurile necesare, costa un miliard două sute de lei (nr.bani vechi). Am renunțat la execuție și am făcut acele grupuri sanitare, în decembrie anul trecut”, a spus primarul Grigore Tudor.

Monica Anisie l-a întrebat pe primar de ce nu funcționează centrala termică care este achiziționată din 2008. ”Haideți că le amestecăm pe lucruri și dacă nu mă lăsați să spun... Școala Axintele are parter plus etaj... ”, încearcă primarul să explice. ”Procedurile sunt greoaie. Dacă noi am primit banii în august. Oricum banii nu ajungeau”, a mai spus primarul.


La școala gimnazială din comuna Axintele învață 160 de copii. Holurile școlii sunt neîncălzite, iar la toaletele care sunt în clădire miroase foarte urât. O parte dintre toaletele de la școală au ușile sparte. Școala are centrală termică, dar costă mult prea mult pentru a o folosi pentru că funcționează pe bază de curent electric,iar primarul spune că ”trebuie 5 miliarde în bani vechi să o folosim”. Întrebat dacă a accesat fonduri europene, primarul spune că nu a luat bani pentru școli. A luat bani pentru un excavator.

Într-o comună vecină, Sălcioara, tot în județul Ialomița, grădinița are două clase și este încălzită cu lemne. Într-una dintre clase, elevii stau în miros de fum scos de soba de teracotă.

Știu despre ce este vorba pentru că eu am fost la ei(n.r. că soba scoate fum). Cunosc despre ce este vorba și am demarat o investiție nouă”, i-a spus primarul Gabriel Stoica ministrului Educației, atunci când Anisie l-a întrebat. Primarul a mai spus că nu știa de toxicitatea aerului cauzată de fumul de la sobă pentru că nimeni nu i-a spus.


Explicație video: La Sălciora, primarul spune că banii pentru refacerea toaletelor nu au putut fi folosiți din cauză că nu exista contract de finanțare

Toaleta de la grădiniță este lipită de clădirea școlii, dar intrarea este pe afară. Când deschizi ușa priveliștea este dezolantă.


Lipit de grădiniță, și în apropierea școlii gimnaziale din comună, este un magazin care comercializează inclusiv băuturi alcoolice. Pentru că au văzut că școala are vizitatori proprietarii au lăsat magazinul închis.Educatoarele de la Sălcioara i-au spus ministrului că primarul nu le decontează contravaloarea navetei pentru a veni la grădiniţă. Și vin de la 40 de km, de la Slobozia. Primarul i-a spus ministrului că bonurile pentru decontarea transportului erau neconforme. Însă, directorul școlii a spus că, de fapt, banii nu au fost prevăzuți în bugetul primăriei, care nu are un capitol în ceea ce priveşte aceste cheltuieli ale școlii.

"Observaţi cu câtă nonşalanţă tratează primarul această problemă care este în unitatea de învăţământ. Am întrebat dacă ştia de problemă, a răspuns că da, în momentul în care i-am adresat întrebarea dacă şi-ar lăsa copilul să înveţe într-un mediu toxic, dumnealui a spus că n-a ştiut până acum de această problemă. Pentru ceea ce se întâmplă acolo trag un semnal de alarmă şi-l rog pe domnul primar să se preocupe pentru ca mâine aceşti copii să înveţe în condiţii bune, pentru că nu se poate să mai intre în mirosul de acolo. Am avut deja copii intoxicaţi cu fum, deci nu se mai poate să-şi continue copiii activitatea acolo", a declarat Anisie.Ministrul a spus vrea să facă o campanie despre ceea ce se întâmplă în educație, campanie prin care să se adreseze autorităților publice locale care să conștientizeze că trebuie să se ocupe de problemele școlii. ”Dacă punem umărul cu toții, în curând putem să facem lucruri frumoase pentru educație”, a spus Anisie, care a mai declarat că va vizita multe școli de acum.

Potrivit unei situaţii întocmite de Ministerul Educaţiei, anul trecut au fost alocate de către Guvern fonduri pentru construcţia de grupuri sanitare în 857 de unităţi de învăţământ, pe care numai 595 le-au accesat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9017 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  La cum arata acele toalete... (Marţi, 14 ianuarie 2020, 17:40)

  Cataleya [utilizator]

  ...au costat maximum 200 de euro material si 100 de euro manopera.
  Dar pun pariu ca cineva anume a incasat cel putin 10.000 de euro de la buget pt acele cateva bucati de placaj batute-n cuie ca sa nu le zboare vantul.
  • +1 (3 voturi)    
   Ce va deranjeaza ca-i obliga sa se descalte ??? (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:25)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Se descalta si iau papuci cu care stau in clasa. In occident este un lucru frecvent. Stau in curatenie si relaxati. Noi, romanii, intram cu bocancii plin de noroi pe parchetul. Pot spala dupa aceea femeile de servici cat vor (desi nu o fac), parchetul va fi zgariat, mizerabil, plin de pamant. Dar ma rog, parintii care procedeaza si ei acasa la fel, intra ca animalele in grajd, asa vor sa traiasca si copiii lor. Civilizatia si curatenia ii sperie.
  • +2 (2 voturi)    
   Sigur primarii mai vor un mandat. (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:53)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Mai au multe de făcut și vin bani pe care ei știu cum să-i fure.Eu aș desființa comunele care nu sunt capabile să asigure școli civilizate cu apă,canal,încălzire centralizată.
 • -10 (14 voturi)    
  enfumage, toujours plus d'enfumage... (Marţi, 14 ianuarie 2020, 17:48)

  demaGOGU [utilizator]

  ...et rien que d'enfumage!

  atentie, ministresa "uite pisa, nu e pisa" se face ca lucreaza.
  • +13 (15 voturi)    
   ... (Marţi, 14 ianuarie 2020, 18:34)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   da, da, mai bine se facea si Dragnea ca lucreaza cu cateva vizite la scoli decat sa planga ZILNIC in prime-time de mila puscariasilor
  • +3 (3 voturi)    
   Esti la acelasi nivel (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:23)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ca primarii vostrii psd-isti din comune care in afara de a fura din banii publici nu stiu altceva si nici nu ii preocupa
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 ianuarie 2020, 18:06)

  [anonim]

 • +12 (12 voturi)    
  Da, dar suntem mândri că suntem români! (Marţi, 14 ianuarie 2020, 18:22)

  Tayen [utilizator]

  Suntem mândri că dăm pensii speciale și vouchere de vacanță.
 • +14 (14 voturi)    
  De ce? (Marţi, 14 ianuarie 2020, 18:50)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  De ce naiba sunt votati acesti primari? De ce populatia ii voteaza timp de 10 ani si ei nu fac nimic?

  Din pacate, romanii trebuie responsabilizati cand voteaza sa nu mai voteze oameni care nu fac nimic an de an. Este o educatie simpla a votului pe care romanii nu o au.
  • -13 (15 voturi)    
   prietene, lasa demagogia... (Marţi, 14 ianuarie 2020, 19:54)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   ...stii ca majoritatea comunelor din Ro nu colecteaza din taxe si impozite locale nici macar banii necesari functionarii administratiei locale? deunde bani de investitii?

   ti-a trecut vreodata prin cap ca, poate, traiesti intr-o tara prea saraca sa isi permita facilitati "occidentale"?

   mai iesiti din bu/cur/estiul ala imputit si descoperiti Romania...reala.
   • +10 (10 voturi)    
    eroare (Marţi, 14 ianuarie 2020, 20:15)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Tara nu e saraca - dar e jefuita constant. Au fost omorâti peste 100 de oameni pentru ca Mafia sa se poate imbuiba si sa fure in voie. CRIMINALII sunt liberi iar Hotii sunt in Parlament!
   • +5 (5 voturi)    
    var-tu (Marţi, 14 ianuarie 2020, 20:23)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Dom primare fura de-i sar capacele: de la cuie la hartia de sters la k.. Cand boul de primar isi face salar de 10 mii. si lui si la panaramele din primarie as vrea sa stiu de unde sa mai aiba bani de investitii? Gogule nu fi prost.
   • +2 (2 voturi)    
    În cazul acesta ar fi normal sa le mai închidem (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:29)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    ca sa nu irosim banii statului (și) pe salariile primarului și aparatului local.
    Facem comune doar când se aduna 5-10.000 de locuitori.
   • +2 (2 voturi)    
    "prietene" (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 11:38)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Prietene, Romania nu a fost si nu este inca saraca.
    Problema e ca indivizi ca tine voteaza hoti si mincinosi care "lasa" sa se "scurga" sute de milioane de euro prin infractiuni si evaziune de tot felul.
 • +8 (8 voturi)    
  E simplu (Marţi, 14 ianuarie 2020, 19:02)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Ar trebui, daca s-ar putea, intrebati si locuitorii comunelor, de ce naiba au votat acelasi primar de 10 ani, care nu a facut o toaleta celor 20 de copii.

  Primari carora nu le pasa vor fi intotdeauna. Dar ei nu ajung primari decat alesi, democratic, de catre populatie.
  • 0 (0 voturi)    
   Omule, tu pe ce lume traiesti? (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 20:26)

   Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Tu precis nu traiesti in Romania. Nu stii ca primarii se voteaza intr-un singur tur? Si ca daca unul ia 28% voturi iar alti trei cite 24% iese primar cel cu 28% ? Dar poate ca cel mai bun primar se afla intre cei trei insa primarul cu 28% este deja in functie, este sprijinit de partidul de guvernamint si-si atrage si voturile asistatilor social din comuna. Asa a reusit PSD-ul sa obtina mii de primarii. Prin urmare nu te mai lansa in acuzatii fara acoperire.
 • +8 (8 voturi)    
  Idee pentru doamna ministru!!!!!! (Marţi, 14 ianuarie 2020, 19:11)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  1. O lista publica cu toate unitatile scolare din tara care fie nu au toaleta sau o au intr-o stare deplorabila.

  2. Atribuirea ca sarcina unei persoane din ministerul Educatiei care sa vorbeasca si sa faca presiune saptamanal pe primarii din lista sa faca demersurile pentru a construi toaletele.

  3. Persoana trebuie sa intretina aceaasta lista si impreuna cu doamna ministru sa faca lunar, un raport video public inregistrat astfel incat opinia publica sa fie informata cu starea toaletelor din lista.

  4. Acest demers va continua timp de 1 an sau mai multi, atat timp cat lista nu e goala.
 • -4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 ianuarie 2020, 19:11)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Vizita poate fi... (Marţi, 14 ianuarie 2020, 19:14)

  giumbushlook [utilizator]

  inopinata, si nu "inopinanta"...
 • +7 (7 voturi)    
  De unde atatia bani pentru copii?... (Marţi, 14 ianuarie 2020, 20:06)

  Liviu41 [utilizator]

  Ati observat cat au crescut salariile in administratie odata cu cresterea salariului minim? Falsa idee "crestem salariile la romani" e de fapt "ne crestem salariile cat vrem", cei care ne-am stabilit coeficienti mari. Un director de directie administartiva locala sau judeteana cu coeficient 6, are 6*marirea romanului de rand. Uite asa "legea salarizarii unitare" creste decalajele salariale intre diferite tipuri de bugetari. Noi asteptam alocatii? Servicii de calitate? ...intai isi asigura salariile...apoi ce mai ramane!
 • +1 (3 voturi)    
  România tara mea! (Marţi, 14 ianuarie 2020, 20:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O țară fără viitor care va dispărea de pe harta cât de curând
 • +1 (1 vot)    
  Doua tururi și nu mai scuipați cu doctrine (Marţi, 14 ianuarie 2020, 20:28)

  muvis [utilizator]

  PNL nu e in stare să aducă și soluții la problemele astea? Acolo e o primarie, o comunitate care, din varii motive, nu a reușit să construiască un local adecvat pentru copiii lor.
  As putea sa găsesc și explicații în istoria PNL de ce anume nu "se reușește". Dar nu mai bine veniți cu soluții? Că sunteți în postura de a le implementa.
  Cu alegeri în două tururi altfel ar sta treaba.
  Incompetenta și demagogie. Și mulți penali prin partid...
 • -1 (3 voturi)    
  ministru (Marţi, 14 ianuarie 2020, 21:05)

  doiion [utilizator]

  Ar fi f.b. ca toate scolile sa aiba toaleta in cladirea scolii, dar ralitatea-i alta. Asta-i o problema a invatamantului, una marunta; invatamantul are multe probleme de care trebuie sa se ocupe ministrul pentru a le gasi rezolvari. Este regretabil ca d-na ministru nu a pus nicio intrebare din care sa afle ce stiu elevii sau prescolarii, ce probleme intampina dascalii in educatia si instruirea micutilor; aceasta-i misiunea ministerului pe care-l conduce d-na Anisie. Cat priveste primarii, ei nu sunt subordonati niciunui ministru, exista autonomie locala, cu ei d-na ministru trebuie sa colaboreze, sa-i ajute spre binele copiilor. Actiunea d-nei Anisie- Ministrului Invatamantului induce ideea ca problema de baza a scolii este toaleta nu educarea elevilor.
 • -1 (5 voturi)    
  Nu ne mai facem bine ! (Marţi, 14 ianuarie 2020, 21:12)

  Radu I [utilizator]

  Vine ministrul din Bucuresti, la o scoala din Cucuietii din padure, si problema deplasarii este WC - din curte. Cucoana, esti platita cu mii de lei din banul public, sa te ocupi de invatamantul romanesc, sa vezi calitatea cadrelor didactice, modul cu se desfasoara invatamantul, baza materiala a acestuia, greutatile intampinate de elevi si cadrele didactice in procesul de invatamant, si in final te interesezi si de W.C.- ul din curte Daca ministrul are ca principala problema a controlului W.C. - ul, inseamna ca locul tau nu este in fruntea ministerului.
 • +2 (2 voturi)    
  astea cu pensii speciale fura si de la scoli (Marţi, 14 ianuarie 2020, 22:55)

  hopsinoi [utilizator]

  Vrem 300 de parlamentari si o singura camera.
  • +1 (1 vot)    
   Exista o pensie speciala de 17400 E (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:34)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Cu ce castiga specialul asta care a trait si activat in epoca lui ceausescu, slujind cu sarg societatea socialista multilateral dezvoltata intr-un an se fac toalete in 15 scoli. Va dati seama ca daca scapam de 100 de speciali s-ar rezolva problema toaletelor in toata Romania. Si nici nu mor usor ai dracu speciali, caci n-au facut nimic la viata lor, s-au pensionat la 45 sau 49 de ani si au mai au si absolut toate medicamentele si ingrijirea medicala gratuite.
 • 0 (0 voturi)    
  Dna ministru este obligată sa sesizeze parchetul (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:31)

  hic sunt leones [utilizator]

  sau sa vedem o autosesizare, pentru ca mediul acela înseamnă vătămare corporală și primarul trebuie aruncat după gratii.
  • 0 (0 voturi)    
   "dupa gratii" (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 10:48)

   doiion [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   Parca este prea putin "dupa gratii"! Sa-l impuste !
   • -1 (1 vot)    
    Sistemul nostru de justiție (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 12:30)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui doiion

    nu permite pedeapsa cu moartea.
 • +1 (1 vot)    
  și primarii PNL sunt la fel (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 9:49)

  dan77 [utilizator]

  În comuna Bujoranca din Dâmbovița unde am fost observator la alegerile din 2019, copiii de la grădiniță se duc tot în fundul curții. Primarul era de la PNL și oamenii păreau foarte mulțumiți de el, au votat masiv cu PNL. Trist este că și învățătoarele tinere nu erau deranjate că se duc la toaletă în fundul curții
  • 0 (0 voturi)    
   In fundul curtii (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 10:57)

   doiion [utilizator] i-a raspuns lui dan77

   Toaleta "in fundul curtii" impiedica dezvoltarea intelectuala a elevilor ? Parca asta-i misiunea scolii. Oare Eminescu a invatat intr-o scoala cu toaleta "in fundul curtii" ???


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by