”Comisia de tăiat hârtii” de la Ministerul Educației a finalizat lista de documente inutile pentru profesori/ Portofoliul dirigintelui, propus spre eliminare

de A.O.     HotNews.ro
Luni, 23 decembrie 2019, 19:02 Actualitate | Educatie


Ce propune comisia de tăiat hartii
Foto: Hotnews
Portofoliul dirigintelui, dar și raportările privind situația socială a elevilor sunt câteva dintre hârtiile pe care ”Comisia de tăiat hârtii” din cadrul MEC le propune spre eliminare. Înființață în urmă cu câteva săptămâni, această comisie a finalizat un prim raport ce are în vedere debarasarea profesorilor de documentele care le ocupă timpul inutil, anunță Ministerul Educației.

În urma propunerilor primite pe platforma debirocratizare.edu.ro și a dezbaterilor din perioada noiembrie-decembrie 2019, comisia a decis eliminarea și simplificarea unor documente în vederea eficientizării procesului de predare - învățare - evaluare.

Ce se elimină:

1. Comisia metodică: se propune desființarea acesteia și realocarea atribuțiilor către alte comisii. Vor fi revizuite atribuțiile Comisiei de curriculum, în sensul acoperirii activităților de didactică și mentorat;

2. Procese verbale: se propune eliminarea obligației de a întocmi procese verbale la activitățile care nu necesită probarea modului de luare a deciziei. De exemplu, la ședința cu părinții se semnează foaie de prezență, dar nu se scrie PV decât pentru subiectele care necesită decizia majorității părinților.

3. Portofoliul dirigintelui: se propune eliminarea. Activitatea de dirigenție nu presupune „acoperirea cu hârtii”, ci intervenție, și este mai valoros ca timpul să fie acordat pentru discuțiile de consiliere necesare;

4. Raportări situație socială: eliminarea obligativității realizării de raportări și analize ale situației sociale a elevilor. De exemplu, situația elevilor cu părinți plecați în străinătate care era realizată de profesori, deși aceștia nu au atribuții din sfera asistenței sociale.

5. Raportări programe de sprijin: eliminarea obligativității realizării în forma actuală a raportărilor aferente programelor sociale Cornul și laptele, Fructe în școli etc. Se va opta pentru raportare integrată, cu asumare de responsabilități și de către personalul unităților administrativ-teritoriale (UAT).

Ce se simplifică:

1. Pentru rapoartele și statisticile solicitate de instituții ierarhic superioare sau alte instituții din afara sistemului educațional se propune eliminarea obligativității realizării acestora la nivelul unității de învățământ. Se recomandă completarea în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) a tuturor datelor necesare și extragerea oricăror date necesare raportărilor din datele statistice existente în SIIIR.

2. Portofoliul profesorului: se propune revizuirea și standardizarea conținutului obligatoriu prin punerea la dispoziția profesorului de modele predefinite;

3. Documente pentru activități care presupun ieșirea elevilor din spațiul școlii: se propune simplificarea și soluții care să încurajeze profesorii în planificarea acestor activități, respectiv:

a) încurajarea programelor de voluntariat pentru părinți, care să parcurgă procedurile din legislația din domeniu, ca răspuns la nevoia de supraveghere a copiilor. Se propune modificarea art. 7 lit. (b) din ordinul de ministru nr. 3.637/2016: „să asigure câte un cadru didactic și, după caz, un părinte/tutore/ susținător legal voluntar însoțitor/însoțitori pentru fiecare 10 elevi participanți”;

b) modificarea contractului educațional în sensul introducerii unei prevederi referitoare la posibilitatea implicării părinților/tutorilor/susținătorilor legali, în calitate de voluntari, în organizarea și desfășurarea activităților extrașcolare;

c) modificarea contractului educațional în sensul introducerii unor prevederi care asigură transferul de încredere către cadrele didactice, fără să mai fie nevoie de semnătura părintelui/tutorelui pentru fiecare acțiune în parte.

4. Teste inițiale (predictive): se propune eliminarea obligativității de aplicare a testelor inițiale în situații de continuitate (același profesor, aceeași disciplină). 5. Condica de prezență: se propune eliminarea rubricii referitoare la tema orei de curs și înlocuirea acesteia cu rubrică referitoare la denumirea disciplinei.

Monica Cristina Anisie, ministrul Educației și Cercetării, va prezenta în luna ianuarie 2020 raportul cu toate măsurile propuse pe termen scurt, mediu și lung.

‚‚Activitatea din cadrul Grupului de Lucru nu a fost un demers ușor, s-a muncit și se va munci în continuare pentru a găsi cele mai bune soluții, astfel încât să simplificăm munca de la clasă. «Hârtia» a devenit pentru noi, profesorii, atât de importantă în ultima vreme, încât a ajuns să ne îngreuneze activitatea didactică. În urma întâlnirilor Grupului de Lucru, sunt convinsă că fiecare a înțeles că este nevoie ca profesorii să își dedice toată priceperea și energia copiilor și nu completării unor hârtii inutile”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Lista de măsuri urmează să fie supusă consultării publice, cu partenerii de dialog social, iar intervențiile privind debirocratizarea vor fi realizate pe etape pe termen scurt (începând - cu semestrul al doilea), mediu și lung (aplicabile începând cu anul școlar 2020-2021) pentru a nu afecta în niciun fel desfășurarea actului educațional.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17982 vizualizari

 • +13 (17 voturi)    
  Ci, (Luni, 23 decembrie 2019, 19:38)

  Ilenuca1 [utilizator]

  Ce-o să se facă autorii birocratizării - sutele de lucrători din Minister şi din Inspectoratele sovietice judeţene care inventau şi purtau toată ziua pe culoare astfel de scripte şi hârţoage inutile şi mincinoase "fără număr, fără număr"?
 • -9 (15 voturi)    
  aiureli (Luni, 23 decembrie 2019, 19:53)

  Dedalus [utilizator]

  Pierdere de vreme. De fapt se "simplifica" mici aiureli.

  Contractul de scolarizare este de o imbecilitate fara seaman, dar de el nu se atinge nimeni, decat realemente pe ici pe colo si in nici un caz prin partile esentiale,

  Modificarile inlatura orice forma de raspundere care mai ramasese.

  +++
  "Condica de prezență: se propune eliminarea rubricii referitoare la tema orei de curs și înlocuirea acesteia cu rubrică referitoare la denumirea disciplinei."

  Eu nu stiu de ce va mai tot invartiti: desfiintati condica de prezenta cu totul si faceti prezenta profesorului la ora benevola. Si gata!

  +++
  Nu cred ca se puteau face niste propuneri mai proaste decat astea,

  M-am prins insa: de fapt nu e vorba despre "simplificare" ci despre inlaturarea oricarei forme de raspundere.

  De ce naiba ati mai inlaturat PSD de la guvernare?! Asemenea ineptii nici chiar Dragnea nu cred ca vea in cap.

  +++

  Cine are copii de scoala sau are in plan copii - li se confirma acum ca singura sansa ce le ramane este emigrarea,
  • +3 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2019, 22:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   • -3 (5 voturi)    
    Cosa Nostra (Marţi, 24 decembrie 2019, 8:16)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui

    Daca nu va mai exista nici minima raspundere a pregatirii orei, ce importanta mai are restul?

    Raspunderea este esentiala pentru orice lucru pe care il faci.

    +++

    Examenul de titularizare este o gluma buna.

    Cei care iau 5 se deosebesc de cei care iau 10 doar prin gradul mai mic de stocare a informatiilor inutile, adica prin memorie.

    Nu memoria face un profesor.

    +++

    Madia cadrelor didactice a distrus 2 generatii de elevi. Acum, doamna ministru, prin naivitatea sa sublima dar nu mai putin daunatoare, pune dulceata pe coliva
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 decembrie 2019, 12:28)

     [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

 • 0 (0 voturi)    
  comisia de taiat hirtii (Marţi, 24 decembrie 2019, 12:28)

  Bradisor [utilizator]

  Asemenea comisii trebuie in toate ministerele siin ad. locale.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by