Dosarul „Spiru Haret”: Pentru diplome erau oferite ceasuri, bani sau bidoane de vin și țuică
Referatul procurorilor DIICOT (pentru propunerea arestului preventiv) arată că „vasta activitate infracţională” din cadrul instituţiei de învăţământ era condusă de unul dintre cei şase prorectori ai universităţii, Eduard Ionescu, aflat în funcţie din 2011, potrivit Monitorul Justiției.
Acesta a facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulţi studenţi/masteranzi atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante cât și fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă și master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.
La schimb, prorectorul Ionescu primea sume de bani cuprinse între câteva sute şi câteva mii de euro (convorbirile interceptate confirmă şi sume de 2.000 de euro primite de la un singur student), dar şi telefoane sau ceasuri de lux.
Mai mult, în maşina prorectorului ajungeau, prin "portiera dreapta-spate, bagaje, sacoşe şi bidoane de 5 L", spun procurorii DIICOT.
Exemplificare convorbire telefonică, preluată din referatul DIICOT, a tatălui unuia dintre proaspeţii licenţiaţi, cu privire la o împrejurare din timpul examenului scris de licenţă: „... iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci... patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de ţuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plăteşte mai plăteşte încă 1.500 de euro, bani pe care....... Îs douăzeci de profesori... îs douăzeci de materii... la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia... pe anual?”, spunea tatăl unei studente licenţiate la Spiru Haret.
Ancheta procurorilor a relevat că astfel de practici erau întâlnite încă din 2012 sau chiar mai devreme, existând chiar situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.
Sursa citată arată că studenții beneficiau, din partea prorectorului, chiar de procurarea şi întocmirea lucrărilor de licenţă/ disertaţie, documentele fiind furnizate pe e-mail, cu câteva zile, maxim o săptămână înainte de susţinerea lucrării în faţa comisiei de specialitate din cadrul Universităţii Spiru Haret.
Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultăţii, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licenţă o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză, arată procurorii DIICOT.
În ceea ce priveşte proba scrisă a examenului de licenţă, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaţilor (care procedau la învăţarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicaţi de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind aşezaţi în anumite locuri prestabilite pentru a putea acţiona fără probleme), fie studenţii candidaţi erau direct ajutaţi în timpul examenului scris de către anumiţi supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licenţă.
Într-unul dintre exemplele din referat se arată că un anume student a fost ajutat inclusiv la susţinerea probei scrise a examenului de licenţă, beneficiind chiar de sprijinul unui supraveghetor care i-a furnizat în timpul examenului răspunsurile la întrebări, studentul reuşind să obţină la proba scrisă a examenului de licenţă, nota 9,20.
"Obţinerea de către student a unui rezultat favorabil s-a datorat intervenţiei evidente din partea prorectorului USH, care şi-a traficat influenţa pe care o deţinea atât faţă de supraveghetorii de la proba scrisă a licenţei cât asupra cadrului didactic coordonator, pentru ca aceştia să-şi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile specifice, respectiv de a îndeplini acte contrare acestor îndatoriri legale legate de modalitatea de organizare şi desfăşurare a probelor sesiunii de licenţă", scrie în referatul procurorilor.
Prorectorul Universităţii „Spiru Haret” a fost reţinut de procurorii DIICOT, în dosarul în care s-au făcut 76 de percheziţii, alături de cadrul universitar alte cinci persoane fiind reţinute de oamenii legii, conform oficialilor Direcţiei Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată.

Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
VIDEO Regatul Unit în doliu: A murit prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II a / Ce mesaj au transmis Palatul Buckingham și premierul
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
VIDEO Primele imagini cu o maimuță controlând un joc video cu creierul prezentate de Neuralink, compania lui Elon Musk
Mecanismul este simplu .
condamnarea cu suspendare pe 123 de ani a rectorului spagar
SI la univ. de stat e aceeasi porcarie. e pilda la taraba de dplome A I Cuza din Iasi unde 99% din absolventi nu stiu nici macara sa scrie corect in lb romana. E vb de taraba unde sunt profesori pe masura nulitatii pe care si-au ales-o rector - jalnicul Toader Tudrorel
Asa ca oricine intentiona sa mituiasca era bine primit .
Prin anii 2000 profesori importanti care totusi tineau la prestigiu au plecat si apoi a venit haosul. La liceu subiectele la BAC erau scrise pe tabla pt ca sa treaca toti prostovanii iar la facultate se plagia proiectele de diploma dupa proiectle din anii trecuti oferite de profesorasi. Am fost martor la profesori care primeau la examen lazi cu bauturi alcoolice si toti luau 9 si 10 . Unii dintre profesori erau alcoolisti