O profesoară de origine turcă care preda limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB) a fost reținută în această dimineață de polițiștii români în baza unui mandat de reținere pentru extrădare în Turcia, emis de autoritățile președintelui Recep Erdogan. Anunțul a fost făcut de oficialii ICHB într-un comunicat remis HotNews.ro.

Busra ZeynepFoto: Facebook

UPDATE 3. Curtea de Apel București a respins cererea de extrădare a profesoarei de origine turcă de la ICHB.

UPDATE 2. Procurorul de caz a cerut respingerea extrădării pentru profesoara de origine turcă invocând două motive: profesoara a depus cerere de azil politic și, în al doilea rând, o persoană care face parte dintr-un grup social nu poate fi extrădată.

UPDATE. Curtea de Apel București judecă miercuri la ora 15.30 cazul profesoarei Bușra Zeynep Șen

”Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată în comunicat.

ICHB precizează că profesoara în vârstă de 24 de ani este audiată la Parchet, iar în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare.

Nu numai în România profesorii turci sunt reținuți spre extrădare. Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reținut la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin.

În același timp, autoritățile din Ankara au emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupuse legături cu mişcarea Gulen, iar astăzi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.

Citiți și:

EXCLUSIV​ VIDEO Interviu cu jurnalistul Kamil Demirkaya pe care regimul Erdogan îl vrea extrădat: Sunt puțin speriat, dar consider că România e o țară democratică și nu va da curs cererii de extrădare

Profesori de la un liceu asociat clericului Gulen, opozant vânat de liderul turc Erdogan, au fost reținuți și expulzați din Republica Moldova. Reacția grupului Lumina din România