Percheziții la Universitatea Spiru Haret din Capitală. DIICOT: Sunt vizați prorectorul și mai multe cadre didactice care le-ar fi dat studenților subiectele la examen, fiind fraudate inclusiv sesiunile de licență si master

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 18 decembrie 2019, 9:11 Actualitate | Educatie


Universitatea "Spiru Haret"
Foto: AGERPRES
Procurorii DIICOT fac percheziții miercuri dimineață la Universitatea "Spiru Haret" din Capitală. În acest caz au loc peste 70 de percheziții, atât în București, cât și în 13 județe. Procurorii spun că unul dintre prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți, angajați care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților, au constituit un grup infracțional organizat. Ei sunt acuzați că au facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante, cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

În acest caz, anchetatorii fac 76 percheziții în București și în județele Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș, dintre care 13 la sediile din țară ale Universității Spiru Haret.

Potrivit DIICOT, ancheta vizează destructurarea unui grup infracțional organizat suspectat de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență.

Acuzațiile aduse de procurorii DIICOT:
 • Pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți din cadrul universității, angajați care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informații nepublice, însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie.

 • Prin această activitate infracțională vastă, membrii grupării infracționale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019. Astfel, în schimbul obținerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce țin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susținute de foarte mulți studenți ai universității, atât cu ocazia susținerii anumitor examene restanțe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licență/master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent.

 • Pe parcursul anchetei au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți. În raport de poziția de conducere ocupată în cadrul universității şi de influența pe care o putea exercita atât asupra angajaților acesteia, cât și asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituției de învățământ superior coordona în mod direct activitățile infracționale.

 • Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicați de regulă după caz, în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite etc.

 • În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licență/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuțiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenți/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licență).
 • Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei 1, scrise a examenului de licență, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind așezați în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență.

 • În ceea ce privește proba a II a, orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul era de regulă cel care după obținerea lucrării de licență, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poștei electronice, cu foarte puțin timp (doar câteva zile) înainte de susținerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

 • Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăși întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.
În acest caz vor fi puse în aplicare 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

 • Rectorul Universității Spiru Haret: Caută ei dosarele studenților. Erau vreo 40 de studenți

Contactat de HotNews, rectorul Universității ”Spiru Haret”, Aurelian Bondrea Jr., a spus că procurorii DIICOT caută dosarele studenților.

”Este o verficare a celor de la DIICOT. Caută.. erau vreo 40 de studenți. Mai mult de atât nu pot să vă spun că nu știu nici eu. Caută ei dosarele studenților”, a spus Aurelian Bondrea Jr, care nu știe de ce studenții sunt căutați.

Întrebat de reporter despre prorectorul și cadrele didactice vizate de ancheta DIICOT, rectorul a spus că nu știe nimic: ”Deci nu mi-au zis așa ceva. Îmi e greu să vă spun. Au fost la mine în birou, dar nu mi-au zis așa ceva”, a spus Bondrea Jr.

Universitatea ”Spiru Haret” nu este la primul scandal în care este implicată. În 2009, Ministerul Educației nu a cuprins universitatea în hotărârea cu universităţile care aveau dreptul să organizeze examen de admitere pentru licenţă. MEN spunea atunci că Universitatea ”Spiru Haret” a trimis spre semnare, într-o singură sesiune, 56.000 de diplome de licenţă. Reprezentanții instituției erau acuzați că nu respectă standardele de calitate, iar un raport al ministerului arăta că doi profesori de la Facultatea de Drept de la Universitatea „Spiru Haret“ au pus într-o singură zi 11.000 şi, respectiv, 9.000 de note studenților de la învățământul la distanță. Ministerul a decis atunci să monitorizeze universitatea timp de trei ani. În 2010, examenul de licență a fost suspendat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


10888 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  ... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 9:26)

  Andrei_Buc [utilizator]

  oh nu, nu pot sa cred asa ceva. nu. :)))
  • +11 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:43)

   [anonim] i-a raspuns lui Andrei_Buc

   • +4 (8 voturi)    
    pai (Miercuri, 18 decembrie 2019, 11:33)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui

    nu a fost numai a ei.au mai fost si altii.
    aaanyway,ca sa vezi ''surpriza''.pana acum nimeni,dar absolut nimeni,nu stia de magariile astea.wow,asa rusiiine...
    boii astia puteau sa intrebe orice ''student'' si le spuneau si preturile.nici macar nu trebuia sa treci pe la cursuri.dar nuuuu,diicot nu stia nimic vere.
    dar pe la snspa cand trec?
 • +15 (19 voturi)    
  ha! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 9:32)

  codyrocco [utilizator]

  babaetz',pai voi loviti in propria alma mater? ca na, multi ati terminat pe-acolo "drept", "administratie publica"... mai tineti minte cum rasfoiati forumul ala cu raspunsuri? cine credeti ca punea raspunsurile, vreunul dintre voi, mai destept, sau vreun "profesor", constient ca fara raspunsurile alea ramane universitatea fara clienti platitori?
  • +14 (14 voturi)    
   se poate (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:12)

   titiacs [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   sa fie un "razboi" intre "absolventiii " de Spiru cu cei de la Cantemir !
  • -1 (1 vot)    
   Păcat ... (Joi, 19 decembrie 2019, 10:40)

   silviu1474 [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   Fii sigur că există studenți de bună credință la Spiru Haret ... cunosc mulți care sunt profesioniști buni cu care colaborez ... Mă refer la învățământul la cei de învățământul la zi nu la fără frecvență. Din păcate și imaginea lor este spălată de credința în masă a poporului incontrolabil în aceste situații.
 • +16 (16 voturi)    
  elita romaniei = o cloaca de hoti ! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:02)

  icarag [utilizator]

  mediul universitar ar trebui sa fie exemplu de corectitudine, sa formeze elitele pt viitorul romaniei .
  ponta-plagiatorul e doar virful aisbergului, problema e generalizata ,pe plaiul mioritic, hotia se numeste smecherie,
 • +15 (17 voturi)    
  Crimă (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:04)

  Ilenuca1 [utilizator]

  pedagogică şi atac la stat au fost şi sunt filialele USH. In baza unor astfel de diplome, habsolventii (de regula, majoritatea lor nici nu stiu ce examene au dat) se află cu studii superioare, îşi cumpără posturi şi funcţii la stat, dau atac la buget pana la moarte. Unii continuă tot aşa cu masteratul şi doctoratul. Şefii nu păţesc nimic, făcătura fiind susţinută politic.Horror!
 • +19 (19 voturi)    
  Mda (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:08)

  TheFaime [utilizator]

  Toata lumea stia de Spiru Haret ce mare ''scula de facultate este''. ma mir ca au avut nevoie de atat de mult timp de convingere autoritatile ca sa intervina. Legat de fraudare..daca si la facultatea asta au avut nevoie ''studentii' de ajutor..da-mi pace. Totusi, pentru curiozitatea mea, astia care au fost ajutati, ocupa functii publice? :)
  • +1 (1 vot)    
   Da ocupă (Joi, 19 decembrie 2019, 10:49)

   silviu1474 [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Am terminat Arhitectura la zi ... și ocupă funcții publice la turism arhitecți ....
 • -4 (22 voturi)    
  Astia vor sa desfiinteze Justitia? (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:11)

  newlook [utilizator]

  Astia vor sa desfiinteze Justitia? Jumatate din "justitia" romaneasca a inceput la Spiru Haret. S-au pus cu raul pe justitie, de zici ca-s pesedoi, nu alta.

  Da' stai ca-i salveaza din nou pixul lui Klownus. Pune pixul lui pe cine vrea la DIICOT si preocuparea aluia va fi doar "Cat de sus sa sar, sefu'?". Ca doar vin alte alegeri!
  • +7 (9 voturi)    
   look (Miercuri, 18 decembrie 2019, 11:16)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Iar bati campii...Tot nu te-ai cautat !?
  • +1 (1 vot)    
   Sugerezi ca 50% is doar cu 2 clase ca Trenu? (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:04)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Pai daca e asa, de ce NU???
 • +17 (17 voturi)    
  ...poate lămurire... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:14)

  Sorin Constantin [anonim]

  Dacă s-ar face o verificare la nivel general în instituțiile publice din orașele care sînt gazde pentru multe instituții de învățămînt superior, București, Timișoara, Iași, Cluj, etc. Deci dacă s-ar face verificări cîți dintre bugetarii din aceste localități, și-au ,,completat studiile" la sute de kilometri distanță de casă și departe de familie, cu cheltuieli suplimentare, de deplasare, de cazare, ar putea avea o imagine legată de cine dă diplome pe șpagă.
 • +10 (16 voturi)    
  prea tarziu... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:27)

  sareta [utilizator]

  Prea tarziu,raul facut acestei tari prin infiintarea unui invatamant ”paralel”(la propriu si la figurat) NU mai poate fi reparat doua generatii .Mai mira pe cineva calitatea celor care au terminat aceste scoli si au patruns apoi in structurile statului (in special in justitie)?
 • -2 (10 voturi)    
  ha! (Miercuri, 18 decembrie 2019, 10:47)

  revo [utilizator]

  Pai voi acum ati aflat ca subiectele erau date inainte si "studentii" memorau variantele corecte de raspuns?! Ba, astea sunt cu adevarat "facultatile pe puncte", nu alea ale comunistilor.
 • +3 (5 voturi)    
  SĂ-I aducă la examen înapoi (Miercuri, 18 decembrie 2019, 11:35)

  nick24 [utilizator]

  pe fiecare student și să refacă examenul, din 2 părți:
  1) cu același subiect, cu comparație lucrarea veche
  2) cu subiect nou
 • +7 (9 voturi)    
  Un lucru arhicunoscut (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:20)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Fabrica de diplome.
  După terminarea cercetărilor, daca vor fi lăsate sa meargă inainte, trebuie neaparat închisă fabrica care scoate pe bandă rulantă 10.000 de incompetenți pe an.
  Societatea e acaparată de acesti prosti cu diploma de la S.H.
  Probabil ca si celelalte facultăți private sunt la fel.
  Trebuie ridicata autorizația de functionare iar toți absolvenții sa-si echivaleze diploma la o facultate acreditată.
  Care nu o fac sa se consideră ca au furat statul / angajatorul si sa se recupereze prejudiciul din leafa încasată în plus ca studii superioare.
  Este timpul sa se oprească impostura cu aceste fabrici de diplome!
 • +10 (10 voturi)    
  Carciuma de diplome (Miercuri, 18 decembrie 2019, 12:33)

  4clase [utilizator]

  Draga DIICOT, procuratura sau DNA, nu va mai ocupati de mizilicuri. Ati auzit voi de A.S.E.(Academia de Stiinte Economice) din Buzau? Situata in obscurul cartier Brosteni,, opera a fostului mare senator PSD Ion Vasile, care emite diplome pe banda rulanta, pentru membrii PSD si nu numai, persoane peste 45-50 de ani si alti clienti retarzi intelectual dar potenti financiar, fara obligatia frecventarii cursurilor si examenelor. Stiti cate hahalere d-astea cu diplome false ocupa functii de conducere pe salarii nesimtite, in structurile bugetare. Stiu ca nu ma credeti dar asa e. Deunazi citeam de corijentul liceului M. Eminescu, domnul Ciolacu, ca are un master la A.S.E. Oare care A.S.E.?
  • +7 (7 voturi)    
   Evident (Miercuri, 18 decembrie 2019, 13:04)

   DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui 4clase

   ASE de Buzău.
   Cârnați de Plescoi.
  • +5 (5 voturi)    
   a, dar stai asa (Miercuri, 18 decembrie 2019, 13:58)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui 4clase

   baetii aia care bateau pe 10 august... ei bine, acum vreo doispe ani a venit nujce reglementare sa toti jandarmii sa aiba macar liceu cu bac luat, iar aia mai rasariti sa aiba facultatea. sa vedem, deci... spiruharet, 2007-2009?
   nu mai zic ce diplome isi luau aia de la gardieni publici [se tranformau in politie comunitara], tanticile angajate la stat, sa treaca pe post de referen cu studii superioare...
  • +5 (5 voturi)    
   da e adevarat in plus Baritiu filiala Buzau... (Miercuri, 18 decembrie 2019, 14:28)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui 4clase

   da e adevarat in plus Baritiu filiala Buzau... unde toti tablagii de politisti si jandarmi cu pulan au devenit peste noapte avocati, ofiteri, etc.... printe "profesori" fostu primar Boscodeala, Ciolacu, presedintele Consiliului Judetean Emanoil Neagu toti de la PSD .... plus sefu politiiei etc....numai "experti"unu si unu....
 • +1 (1 vot)    
  La fel este și la facultățile de stat (Joi, 19 decembrie 2019, 13:21)

  silviu1474 [utilizator]

  Am vrut să mă înscriu la doctorat și mi s-a spus că fără 300 de Euro nu apuc nici măcar să mă înscriu pe listă să ajung și eu la interviul de admitere...
  Corupția este peste tot ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by