Evaluarea Națională transdisciplinară se amână până în 2024, moment în care elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2020 – 2021 vor da acest tip de examen, potrivit unui proiect de ordonanță de guvern publicat de Ministerul Educației.

Foto:

”Analizând situația generației de elevi care a început clasa a V‐a în anul şcolar 2017 ‐ 2018 și care, potrivit prevederilor art. 361, alin.(3), lit.b) din Legea educației naționale nr. 1 /2011, cu modificările și completările ulterioare, ar urma să susțină la examenul de evaluare națională probe transdisciplinare, în conformitate cu prevederile art. 74, alin. (5) , în contextul în care până în acest moment, procesul de predare – învățare - evaluare nu s-a realizat transdisciplinar”, se arată în proiectul de ordonanță.

”Termenul prevăzut la lit. b) pentru desfășurarea evaluării naționale organizată la finalul clasei a VIII-a se prorogă până absolvirea clasei a VIII-a de către generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2020 – 2021”, se mai arată în același document.

Ordonanța vine după ce, la finalul lunii noiembrie, un proiect de lege similar a fost adoptat tacit în comisia de învățământ din Camera Deputaților, după cum HotNews a scris aici.

Ministrul Monica Anisie a declarat săptâmâna trecută că, dacă nu va trece în Parlament iniţiativa privind amânarea evaluării naţionale transdisciplinare, Ministerul Educaţiei va iniţia ordonanţă de urgenţă în acest sens.

  • Se amână și proba transdisciplinară de la bacalaureat

Proiectul propune schimbări și în privința examenului de Bacalaureat, pentru care legea educației din prezent prevede o probă transdisciplinară în funcție de profil.

"Având în vedere că, în prezent, învățământul gimnazial și evaluarea natională pentru absolvenții clasei a VIII-a nu se bazează pe o abordare transdisciplinară, pentru generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2020 – 2021 nu pot fi asigurate condițiile de studiu transdisciplinar și de susținere a probelor scrise ale examenului național de bacalaureat așa cum sunt ele prevazute in art. 77 alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se impune o derogare de la prevederile art. 361, alin.(3), lit.c) din Legea educației naționale nr. 1 /2011", se arată în proiect proiectul de ordonanță.

Citiți și:

Anisie: Dacă nu va trece în Parlament iniţiativa privind amânarea evaluării transdisciplinare, ministerul va iniţia ordonanţă

Evaluarea Națională devine transdisciplinară din 2024 - ​proiect trecut tacit în Camera Deputaților