​Festivalul Brazilor de Crăciun (ediţia a XIX-a), organizat de "Salvaţi Copiii România", a adunat 685.500 de euro în urma licitaţiei, din bilete de tombolă şi din sponsorizări, în cadrul unui eveniment care s-a desfăşurat joi, la Stejarii Country Club. Suma, potrivit organizatorilor, urmează a fi completată cu banii strânşi în urma licitaţiei online, care a avut loc pe platforma lavacow.com.

Festivalul Brazilor de CrăciunFoto: Hotnews

Pentru ediţia din 2019 a Festivalului Brazilor de Crăciun au fost creaţi 29 brazi de Crăciun, la care s-a adăugat şi bradul copiilor de la "Salvaţi Copiii România". Toţi au intrat, într-o primă fază, în licitaţia de tip silent option, după care 17 dintre aceştia au intrat în licitaţia cu strigare.

Cel mai licitat brad a fost cel creat de Omid Ghannadi, cu numele "Rădăcini", pentru care a fost achitată suma de 180.000 de euro, banii fiind oferiţi de mai multe companii. Cu ajutorul fondurilor strânse din licitația brazilor, 5.000 de copii vor putea să meargă la școală și să primească sprijin în programul educațional Salvați Copiii.

"În cele 18 ediţii de până în prezent, aproape 40.000 de copii au fost incluşi în programe, datorită banilor care s-au strâns la Festivalul Brazilor - aproape 5,3 milioane de euro. Noi lucrăm în foarte multe localităţi din ţară, peste 29 din toată ţara, în toate zonele din comunităţile cele mai complicate. Ediţia de anul trecut a fost cea mai spectaculoasă din punct de vedere al strângerii de fonduri, au fost 770.000 de euro şi am ajutat 5.000 de copii în acest an”, a spus Gabriela Alexandrescu, director executiv Salvați Copiii România.

Cifrele abandonului școlar din România

  • La nivelul anului școlar 2017-2018, rata abandonului școlar la nivel național în învățământul primar și gimnazial era de 1,7% (aprox. 30.000 elevi). Cea mai mare rată a abandonului școlar s-a înregistrat în Regiunea Centru cu 2,6%, urmată de Regiunea Sud-Est, cu 2%.

  • Mediul rural se confruntă cu un număr considerabil mai mare de copii care abandonează școala, cu un procent de 2,2% în 2015, față de cel urban cu 1,5% în același an. La nivelul anului școlar 2016-2017, învățământul primar și gimnazial înregistrează o rată a abandonului de 1,1% în urban și 2.3% în rural.

  • Conform unui studiu al Salvați Copiii România, majoritatea costurilor asociate programelor Școală după Școală sunt suportate de părinți, doar 10% dintre respondenți afirmând că o altă instituție acoperă o parte din costuri (7,6%) sau toate costurile (2,5%). Costurile de școlarizare sunt principalul motiv de abandon școlar în comunitățile marginalizate.

  • La nivelul anului școlar 2015-2016, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Deși este menționată în rapoartele anuale ale MEN ca măsură de combatere a abandonului și oferire de șanse egale pentru copii de a frecventa școala, decontarea parțială sau totală a transportului vine cu o serie de limitări. Tarifele maxime pe kilometru impuse transportatorilor nu sunt respectate în multe situații, ceea ce face ca abonamentele să fie suportate integral de către părinți.

  • Prin prorogări repetate de la Legea Educației care prevede minim 6% din PIB alocare bugetară pentru finanțarea educației naționale, Guvernul României a alocat în medie, în cei opt ani de la adoptarea Legii 1/2011, aproximativ 2.83% din PIB pentru educație. Media europeană a investițiilor în educație este de 4.7%.