Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a întocmit, marți, raport favorabil privind proiectul de lege ce prevede acordarea unor zile libere pentru unul dintre părinți, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

IarnaFoto: Agerpres

Inițiativa aparține deputaților PSD și ALDE și prevede acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu, potrivit Mediafax.

Astfel, propunerea acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități.

În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului.

Totodată, conform propunerii legislative, indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor personale din bugetul de venituri al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Proiectul mai prevede ca în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.

„Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în sprijinul părinților, având în vedere problemele cu care aceștia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiți să rămână acasă în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați”, se arată în expunerea de motive. Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.