​Universitatea din București a avut primul tur de alegeri pentru noul rector, în urma căruia a câștigat prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, în prezent prorector, care a luat 488 de voturi, la mică distanță de prof. univ. dr. Marian Preda, fost președinte al Senatului, care a obținut 477 de voturi. Pentru că niciunul dintre candidați nu a întrunit 50% din voturi va mai avea loc turul doi al alegerilor pe 11 decembrie. În prezent, rector este Mircea Dumitru, fostul ministru al educației în Guvernul Cioloș, care a avut două mandate. Mircea Dumitru nu a mai candidat pentru că, la Universitatea din București, carta universitară prevede că o persoană nu poate fi rector mai mult de opt ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora şi de circumstanţele în care s-au produs aceste întreruperi.

Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

Laurențiu Vlad este prorector al Universității din București din anul 2016. A fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice în perioada 2010-2016 și șef al Catedrei de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul aceleiași facultăți (2000-2010). Este specializat în Istoria Românilor, secolele XIX-XX (imagologia construcției identității naționale, diplomație culturală) și în Istoria mentalităților, a ideilor politice și a ideologiilor (conservatorism, ideea europeană). În perioada iulie 2016 – ianuarie 2017 a fost secretar de stat în Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice pe vremea lui Mircea Dumitru, rectorul UB.

Marian Preda a deținut funcția de președinte al Senatului pînă săptămâna trecută când au avut loc alegeri pentru președintele Senatului. Marian Preda a fost decanul Facultăţii de Sociologie. Profsorul Preda a făcut parte din Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a decis în 2012 că Victor Ponta a plagiat.

Pentru alegerile rectorului Universității din București au voatat 1027 de profesori și studenți. Pe primul loc a iețit prof. univ. dr. Laurențiu Vlad – 488 voturi (47,51 % din numărul de voturi exprimate_, pe locul al doilea Marian Preda cu 477 voturi (46,44 % din numărul de voturi exprimate), iar pe ultimul loc lect. univ. dr. Florin Achim – 42 voturi (4,08 % din numărul de voturi exprimate). 20 de voturi (1,94 % din numărul de voturi exprimate) au fost nule.

Turul al doilea al alegerilor va avea loc pe 11 decembrie.