Federația Spiru Haret: Românii sunt printre cei mai buni în școlile din afară. Oare un elev dintr-o țară aflată în vârful ierahiei PISA ar putea face față sistemului de evaluare din România?

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:15 Actualitate | Educatie


Scoala
Foto: pixabay.com
Federația „Spiru Haret“ acuză că, după apariția rezultatelor unor testări precum cele PISA ”începem să aruncăm cu pietre în cei care ne vin mai la îndemână – corpul profesoral”, acest sindicat din educație spunând că ”elevii români, când ajung în unitățile și instituțiile de învățământ din afară (și mă refer aici la toate nivelurile) sunt printre cei mai buni. Pe de altă parte, FSLI afirmă că rezultatele testelor PISA sunt un semnal că educația trebuie reformată urgent și cere Parlamentului și Guvernului constituirea unui grup de lucru în domeniu.

”Oare un elev care provine dintr-o țară aflată în vârful ierahiei PISA ar putea face față sistemului de evaluare din România?“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“, potrivit unui comunicat de presă.

„În România, formarea elevilor are la bază alte principii, iar programele nu sunt compatibile din punct de vedere al conținuturilor și structurii cu testele PISA. În mod similar, formarea cadrelor didactice pentru evaluare pune accentul pe alte aspecte decât cele din evaluările de tip PISA”, spune Nistor.

”Federația „SPIRU HARET“ cere experților să vină să spună care este adevărul despre aceste teste internaționale și dacă modelele de subiecte sunt adaptate la sistemul de învățământ românesc. De asemenea, solicităm public răspunsuri din partea experților la următoarele:

 • În România, testele PISA se susțin încă din anul 2000. De ce niciun ministru nu a modificat programele școlare și sistemele de evaluare astfel încât să fie în concordanță cu evaluările PISA?
 • Care sunt unitățile de învățământ unde s-au susținut testele PISA?
 • Câți dintre elevi au tratat cu indiferență aceste teste, la fel cum se întâmplă și la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la simulările examenelor naționale? Sau, dimpotrivă, câți dintre elevi au tratat cu interes aceste teste?”, scriu sindicaliștii în comunicatul citat.
FSLI: Rezultatul la testele PISA, o radiografie a sistemului haotic, lipsit de substanță în care funcționează școala românească.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului României și Parlamentului să formeze un grup de lucru cu specialiști din zona educației, mediul economic, consiliere școlară, reprezentanți ai cadrelor didactice, părinților și elevilor care să construiască un plan concret pentru o reformă reală a sistemului de educație din România.

”Considerăm că aceste rezultate sunt un semnal de alarmă pentru noi toți că sistemul de învățământ din România se află într-un declin. Numeroasele modificări legislative care nu au fost coerente și care nu au ținut cont de necesitățile reale ale sistemului, subfinanțarea educației, menținerea unor programe excesiv de încărcate, lipsa finanțării cercetării din educației și a unui sistem care să sprijine și să dezvolte excelența în acest domeniu, lipsa unor politici sociale, care să sprijine copiii din familii defavorizate să nu părăsească școala din cauza lipsurilor materiale, discreditarea permanenta a profesorilor, salariile nemotivante, lipsa unor programe de formare continuă care să răspundă provocărilor la zi, dar și lipsa unei corespondențe între ce se învață în școli și nevoile de pe piața muncii sunt doar câteva din numeroasele cauze care au dus la acest dezastru din sistemul de educație.

În opinia noastră, testele PISA pot fi abordate cu succes de elevii care zi de zi sunt învățați și stimulați să gândească și să fie creativi, așa cum sunt proiectate programele școlare în țările care ocupă primele locuri în clasament. Țările care au rezultate bune la testele PISA sunt și acelea în care există un progres economic, pentru că cei care guvernează aceste țări au înțeles că investiția în educație este cea mai profitabilă. Când vom avea în România politicieni care vor înțelege acest lucru?”, spune FSLI într-un comunicat.

"Rezultatele testelor PISA sunt dureroase. Vă dați seama ce imagine are școala din România? Vă dați seama că acest sistem de educație este sufocat și noi stăm și asistăm la un declin? E deja târziu, dar cred că, în măsura în care ne mobilizăm cu toții forțele și reușim să punem pe picioare o reformă reală a sistemului de educație, vom reuși să nu mai avem acest analfabetism funcțional de 44%, un procent extraordinar de mare.", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2759 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:27)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   Sindicalisti interesati (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:37)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui

   Care isi apara membrii de sindicat. Sistemul educational e la nivelul celui din Anglia anilor 1970 cand au scos cei de la PinkFloyd "Another brick in the wall". Se potriveste de minune mentalitatii din educatia zilelor noastre. Copiii care au reusit in sistemele din afara au facut-o datorita lor si familiei lor nu datorita sistemului de educatie romanesc.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:35)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  care sistem (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:42)

  martel55 [utilizator]

  de evaluare? ala in cre profesorul nu iti preda lectia iar data viitoare te asculta din ea?(se intampla la licee cu pretentii din Bucuresti); ala in care profesorul nu isi face materia din programa pentru BC si in schimb face la matematica exercitii de facultate doar ca sa te constranga sa vii la meditatie?ala in care ti se scad puncte mejustificat si apoi ti se spune ca nu e nici o problema, ca daca ai luat 6 la profesorul X sigur esti de 9, dar in scripte ti refuza aceastqa recunoastere? ala in care profesorii mai pun la final o nota din burta doar ca sa ajusteze mediile cum vor ei? si asta se intampa la licee cu prentetii din Bucuresti, unde se presupune ca au intrat copii buni, doar ca sa fie umilitii si sa fie bataia de joc a unora care nu u ce cauta in meseria de profesor? intr-un fel au dreptate sindicalistii, in ciuda incompetentei si relei vointe a amjorittii profesorilor, totusi se obtine niste rezultate destul de3 bune si elevii romani sunt printre cei mai buni in afara, dar nu este absolut deloc meritul modului in care se desfasoara orele la clasa, ci al parintilor care investesc sume serioase in meditatii tocmai pentru ca la clasa profesorii nu isi fac meseria
  • -5 (5 voturi)    
   nu poti generaliza (Miercuri, 4 decembrie 2019, 15:25)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   aruncarea anatemei asupra unei intregi bresle este o practica bolsevica.

   Doi la mana, eu as vrea sa stiu cum au fost selectati elevii care au generat aceste teste PISA. E foarte usor sa obtii rezultate irelevante daca-ti alegi gresit esantionul. De asemenea sunt diferente culturale intre tari care fac uneori imposibila aducerea la un numitor comun. Am mai cunoscut si eu oameni, si nu mi se pare ca romanii ar fi mai prosti ca altii.

   Trei la mana, deja apar unii prin online care propun ca solutii sa nu se mai invete nimic pe dinafara (cu toate ca memorarea are ca efect dezvoltarea neuronala), sa se scoata Eminescu si alti clasici, si alte neghiobii, ceea ce ma face sa cred ca testele astea pisa sunt folosite de unii doar ca motiv sa nenoroceasca si mai tare invatamantul, si mi-e teama ca tocmai cei care striga cel mai tare sunt cei mai vinovati de aceste rezultate.
 • +2 (2 voturi)    
  :) (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:48)

  Paul_ [utilizator]

  Pai daca testele PISA masoara masura in care elevii pot folosi informatia iar scoala romaneasca nu isi propune asa ceva, atunci sa o spunem in fata si sa terminam cu ipocrizia ca scoala te invata pentru viata.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:53)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Super politizat (Miercuri, 4 decembrie 2019, 14:56)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   dar si super incompetent, super agramat & super indolent.
 • +3 (3 voturi)    
  altii, ceva abstract e de vina (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:53)

  DoarEUEUEU [utilizator]

  Aia care pleaca sa studieze in afara sunt aia care au ceva in cap si au inteles cum sa aplice teoria si sunt peste media din Ro. Testul PISA face evaluarea si a celor slabi si a celor buni si a sistemului de invatamant. Dar hai sa trecem peste comparatia asta si sa o consideram valida (desi nu prea este pentru ca faci comparatie doar cu cei peste medie), dacă e sa mergem pe firul ideii si sa zicem ca toti elevii care pleaca la studii in strainatate se descuca excelent, atunci singura concluzie este ca marea majoritate a profesorilor nu isi fac treaba.
  Asta e si problema: Profesorul nu raspunde in fata directorului pentru ca nu isi face meseria bine, directorul nu este tras la raspundere pentru ca scoala are rezultate proaste de catre inspectorat, inspectoratul nu este tras la raspundere de catre minister ca nu isi face bine treaba, ministerul nu este tras la raspundere de ministru ca nu isi face treaba, si tot asa. Cand zic isi face treaba ma refer la calitatea predarii, nu la toate activitatiile acestora. Nu exista nici o raspundere din partea nimanui si asta e una din probleme.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:57)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Complici (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:59)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sindicatele din invatamant sunt complice la distrugerea invatamantului din România. Au protestat numai pentru malai, in vreme ce scolile s-au prabusit. O gasca de indoleneti, agramati, inculti, interesati doar de propriul buzunar si meditatii. Marea majoritate a profesorilor de azi SUNT O RUSINE, in frunte cu acest asa-zis SINDICAT:
 • +3 (5 voturi)    
  UNII ROMANI (Miercuri, 4 decembrie 2019, 13:17)

  Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator]

  Daca toti elevii romani s-ar muta in vest ar fi dezastru. Da, unii elevi sunt mai buni ca cei din vest. Cum spuneam si la ore: varfurile dintre studentii pe care i-am avut in Romania au fost peste cei pe care i-am avut in afara. Media insa in Romania este catastrofala.
  • +3 (3 voturi)    
   pai sunt mai buni pentru ca pleaca cei mai buni (Miercuri, 4 decembrie 2019, 14:20)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita

   Unde au vazut profii nostri sa plece cei mai prosti in strainatate?
   • +2 (2 voturi)    
    Exact (Joi, 5 decembrie 2019, 0:12)

    Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    De aceea inca sunt bine vazuti elevii romani.

    PS: Am un rus la una din clase despre care stiu ca e mai destept ca mine. Asta e, asa merge genetica. E geniu, eu nu sunt. Dar pt mine este challenging sa ii gasesc ceva interesant sa lucreze, sa nu se plictiseasca, sa gandeasca dincolo de linia cursului, sa isi gaseasca singur probleme complexe pe care sa le rezolve. Evident, il bat la capitolul experienta (eu am in domeniu 20 de ani si el 2) dar peste 10 ani ma va bate el pe mine. Si ma intreb: dupa ce ca el imi va plati pensia, nu ar fi mai bine decat sa il am PRIETEN si AJUTOR in viitor decat inamic?!? Asadar am tot interesul sa fac ora interesanta si pentru "masa" si pentru el si sa ramanem cei mai buni amici.

    PS: Am aplicat principiul acesta ani de zile si rezultatul este ca am cunostine in toate firmele care ma intereseaza si care imi pot oferi contracte, informatii la care nu are acces oricine (legal, fireste) astfel incat daca ofer un serviciu, acesta sa fie nu numai de calitate ci si exact pentru ce e nevoie. Practic ocolesc o cantitate enorma de birocratie ceea ce ma face foarte eficient.
  • +2 (2 voturi)    
   Exact! Aveti perfecta dreptate. (Miercuri, 4 decembrie 2019, 14:27)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita

   La noi stim sa ne laudam cu exceptiile. Marea masa nu conteaza! De asta nu prea inteleg ce vrea sa spuna acel Nistor: cum adica "la sistemele de evaluare din Romania"? Din cate stiu, testele PISA sunt unice si identice, nu exista teste pentru Romania, altele diferite pentru Georgia, Anglia, etc. Asa ca e normal ca cineva dintr-o tara sa nu faca fata la niste teste concepute pentru alta tara. De asta s-au inventat testele unice, numai astea pot evalua corect.
   • +2 (2 voturi)    
    Adaug ceva (Joi, 5 decembrie 2019, 0:07)

    Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Varfurile iti asigura RENUMELE in timp ce media iti da MANCAREA (adica economia, curata, corecta, asezata). Asadar invatamantul romanesc este "de renume" dar umbla in zdrente si ii ghioraie stomacul de foame.
  • +2 (2 voturi)    
   QED (Miercuri, 4 decembrie 2019, 14:55)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita

   LA profesori tot mai catastrofali, elevii si mai si
  • +3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 4 decembrie 2019, 15:04)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita

   • +2 (2 voturi)    
    Evident (Joi, 5 decembrie 2019, 0:06)

    Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Olimpicii sunt in general meritul lor in timp ce media este "meritul" profesorilor.

    Perfect de acord.
 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 decembrie 2019, 20:38)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by