Fostul consilier prezidențial, Adriana Săftoiu, comentează într-o postare pe Facebook rezultatele ultimului test PISA, care a arătat că puțin peste 50% dintre elevii români sunt capabili să-și folosească cunoștințele învățate la școală în viața de zi cu zi: „La viitorul test PISA va fi la fel, cât timp nu se schimbă spiritul din scoala românească.”

Teste PisaFoto: B1 TV

„Rezultatele testelor PISA sunt de ani buni la fel. România ocupă mereu un loc modest. Și e normal să fie așa. Pentru că elevii noștri nu sunt învățați în spiritul testelor PISA. Iau doar proba "citire", respectiv înțelegerea unui text. De exemplu, acum ceva ani au avut de interpretat o dietă de slăbire si, în alt an, o etichetă de biscuiți. Ca să poți interpreta, citi aceste subiecte, presupune să știi să faci corelare de informații, între chimie, biologie, anatomie etc. La noi, copiii nu învață făcând corelare între informații, între materii. Ei sunt învățați să repete pe de rost niște lecții. Nu mă miră deloc că nu reușim să facem saltul. Nu știu cum a sunat subiectul de acum, dar e limpede că îi aruncăm în 'apă' fără ca bazinul să aibă apă. La viitorul test PISA va fi la fel, cât timp nu se schimbă spiritul din scoala românească. Nu elevii sunt vinovați că nu știu să citească eticheta de pe pachetul de biscuiți.

PISA nu măsoară performanța unui anumit curriculum şcolar, ci ceea ce ştiu şi pot face elevii în mod practic, la finalul învăţământului obligatoriu, abilitatea lor de a înțelege propriul proces de cunoaştere şi propriile experienţe de învăţare.”, scrie aceasta.

Citește și:

Rezultate PISA 2018 Performanțe slabe ale elevilor români/ Cel mai mic punctaj din 2012 până acum/ România este printre cele trei țări cu regres la matematică