Inspectoratul Școlar Județean Ilfov a constatat că eleva de 13 ani, care ar fi fost făcută ”cioară” și ”țigancă jegoasă” de către șoferul unui microbuz școlar și căreia primarul comunei Petrăchioaia i-a interzis să mai urce în mașină, după ce fata a trântit ușa autovehiculului, a avut un comportament neadecvat, iar gestul șoferului de a da copila jos din mașină și reacția edilului au fost justificate. Senatorul USR Mihai Goțiu susține că verdictul Ministerului Educației este revoltător, pentru că tot ”victima e de vină”.

Microbuz scolarFoto: Agerpres (editat)

Concluziile Inspectoratului Școlar vin după ce profesoara Cristina Tunegaru a scris pe 30 septembrie că o fetița a cărei dirigintă este ”nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar”, pentru că ”i-a interzis primarul”.

”La urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca „cioară”, „țigancă jegoasă” și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz. Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici. Pentru că nu acceptă când un părinte își apără drepturile. În ultimele zile, primăria a început o campanie de bullying agresiv împotriva micuței, care e acuzată în fața părinților și a școlii că prin gestul ei a distrus microbuzul. O fetiță de 13 ani a rupt ușa microbuzului!”, scria profesoara pe Facebook pe 30 septembrie.

Ulterior, senatorul USR Mihai Goțiu a adresat o interprelare oficială prin care a solicitat Corpului de Control al Guvernului o anchetă.

În cele din urmă, Ministerului Educației i-au transmis lui Goțiu că, în urma verificărilor efectuate de către Inspectoratul Școlar Ilfov, s-a constatat că eleva a avut un comportament neadecvat care a generat un conflict între șoferul unuia dintre microbuzele școlare și părinții elevei, iar ”abordarea agresivă a părinților a determinat reacția primarului”.

Totodată, ”apariția în mediul online a unei postări a dirigintei clasei a generat un val de comentarii negative la adresa școlii, a directorului, a profesorilor, a primarului, atrăgând atenția jurnaliștilor”, iar ”conducerea școlii a convocat Comisia de disciplină în data de 10.10.2019 pentru efectuarea cercetării disciplinare și a întocmit un raport”, iar ”conducerea unității de învățământ a luat toate măsurile pentru rezolvarea situației”.

Senatorul Mihai Goțiu, care a postat răspunsul Ministerului Educației pe Facebook,consideră că abordarea este din categoria ”victima (unui viol) e de vină că avea fusta prea scurtă” și că ”e vinovat cel care face cunoscut un abuz, pentru că a generat scandal public, nu cei care au comis abuzul”.

Potrivit acestuia, ”indiferent ce ar fi făcut fetița (dacă a făcut), nici șoferul microbuzului, și nici primarul nu sunt cei în măsură să aplice vreo sancțiune”.

”Indiferent ce ar fi făcut fetița (dacă a făcut), îngrădirea accesului la educație (că asta înseamnă interdicția de a mai urca în microbuzul școlii timp de o lună) e o sancțiune extremă (mai gravă ar fi doar exmatricularea); Dacă a fost deranjantă atitudinea părinților fetiței (DACĂ), sancționați-i și războiți-vă cu părinții, nu cu fetița!”, a mai scris Goțiu pe Facebook.

Potrivit acestuia, ”abuzul în sine e scandalos, nu faptul că acesta ajunge să fie făcut public!”.