Mai mulți profesori de la un liceu din județul Neamț au fost condamnați la închisoare cu suspendare, fiind bănuiți că modificau note în catalog și nu notau absențele elevilor. Decizia nu este definitivă. O profesoară a spus în instanță că lucrările și proiectele elevilor au fost deteriorate de șoareci.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printr-o sentință pronunțată de Judecătoria Roman, 12 profesori de la Liceul „Ion Ionescu de la Brad” din județul Neamț au fost condamnați la un an și trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată, după ce au trecut în cataloage note fictive și nu au semnalat toate absențele unor elevi de la seral. În același dosar a mai fost condamnată și secretara liceului, care a semnat o cerere în numele unei eleve, relatează Mediafax.

Mărturiile profesorilor din timpul judecății sunt foarte asemănătoare, cei mai mulți declarând că nu sunt vinovați, că nu i-au notat pe elevi fără ca aceștia să fie prezenți la ore și că notele și absențele erau trecute inițial într-un carnet sau pe foi, iar mai apoi în catalog.

Singurul lucru care diferă de la un profesor la altul este metoda de evaluare. Spre exemplu, profesoara de limbă engleză a spus că își asculta elevii, că le dădea teste și referate sau proiecte de echipă.

„Indiferent de modalitatea în care nota elevii, acorda note doar celor care erau prezenți la ore, cu precizarea că notele și absențele nu erau trecute cu operativitate în catalog deoarece nu reușea (...) la fiecare oră de curs. (...) Acestea (...) evidențiate într-un caiet personal pe care sunt obligați să îl țină conform regulamentului. În primă fază nota absențele în acest caiet și datorită faptului că prindea catalogul mai rar, nu reușea să se încadreze înainte de perioada de raportare a absențelor la IȘJ. În aceste condiții nu mai reușea să treacă toate absențele, acestea fiind evidențiate în catalog doar parțial", se arată în motivarea instanței.

Profesoara a declarat în instanță că nu mai poate dovedi că elevii au fost prezenți la ore și că au dat lucrări sau au predat proiecte, pentru că acestea ar fi fost distruse de șoareci.

„Au existat situații în care absențele (..) din caietul personal nu mai erau trecute în catalog, deoarece între timp elevul le motiva. Nu există în regulament obligația de a păstra testele, referatele sau proiectele, ci doar tezele pe o perioadă de un an. A păstrat o perioadă de timp într-un dulap lucrările și proiectele, dar acestea i-au fost deteriorate de șoareci. Inculpata și-a exprimat consimțământul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității în eventualitatea reținerii vinovăției.", se arată în motivare.

Decizia magistraților de la Judecătoria Roman nu este definitivă și a fost atacată la Curtea de Apel Bacău, unde cauza se judecă în continuare.