Românii au cheltuit anul trecut, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură, media europeană fiind de cinci ori mai mare, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, prezentla prezentareaBarometrului de Consum Cultural 2018. Barometrul arată că cea mai mare parte a sumei este alocată pentru plata serviciilor TV și mai puțin pentru procurarea altor servicii culturale.

Gala Radio Romania Cultural 2018 - Foto Alexandru DoleaFoto: Radio Romania Cultural

Potrivit acestui studiu, anul trecut 39% dintre români au mers cel puțin o dată la cinematograf, cu 6% mai mult față de 2016. De asemenea, anul trecut, 57% dintre români au mers cel puțin o dată la spectacole de muzică și divertisment, comparativ cu 43% cât a fost procentul în 2016.

În privința teatrului, românii nu stau foarte bine. Barometrul de Consum Cultural 2018 arată că anul trecut 33% dintre români au mers la o piesă de teatru, procent în scădere dacă facem comparația cu 2014 când procentul a fost de 37%. Studiul mai arată că 67% dintre români nu au văzut vreodată o piesă de teatru.

Televizorul rămâne principala sursă de consum de cultură și divertisment a românilor, 92% dintre cei intervievați se uită la televizor cel puțin o dată pe săptămână, iar 79% o fac zilnic.

Românii preferă festivitățile și evenimentele în aer liber, ca de obicei. Consumul de teatru se află într-o ușoară scădere și există aici două-trei bariere identificate de noi, a afirmat Carmen Croitoru, Managerul Institutului Național pentru cercetare și Formare Culturală. Pe de o parte, infrastructura care nu mai există în aceeași măsură la nivelul urban mic, și, pe de altă parte, prețul biletelor sau calitatea spectacolelor, pe care oamenii o reclamă. Carmen Croitoru precizează că deși numărul de spectacole în perioada aniversării Centenarului Marii Uniri a crescut, numărul spectatorilor a scăzut. Românii au început să fie mai pretențioși și trebuie să fim atenți la acest lucru, a mai spus Croitoru.

  • Cât de liberi se simt românii

Barometrul de Consum Cultural 2018 a chestionat și cât de liberi se simt românii la 30 de la căderea comunismului. Studiul arată că 84% dintre cei intervievați nu au încredere în cei din jurul lor și consideră că este mai bine să fii prudent.

Un procent de 66% consideră că în România oamenii sunt liberi să spună ce gândesc fără să le fie frică de consecințe, în timp ce 17% sunt împotriva acestei afirmații. Dintre cei care nu consideră că sunt liberi să spună ce gândesc, 26% trăiesc în regiunea de Vest, iar 24% în Nord-Est.

  • Ce înseamnă să fii cu adevărat român

Barometrul arată și care au fost răspunsurile românilor la întrebarea ce înseamnă să fii un adevărat român. 94% dintre cei intervievați consideră că, pentru a fi un adevărat român, este important și foarte important să respecți legile și instituțiile României, 88% să te fi născut în România, iar 72% consideră că un adevărat român este creștin ortodox. De asemenea, 80% dintre cei intervievați preferă să fie cetățeni români și nu ai altei țări.

Barometrul de consum cultural 2018. Dinamica sectorului cultural în anul Centenarului Marii Uniri se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în perioada 1 septembrie - 5 octombrie 2018, pe un eșantion național de 1.200 de persoane cu vârste de 18 ani și peste, printr-o metodă CAPI (interviuri față în față). Marja teoretică de eroare la nivelul eșantionului a fost de +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%.