Fostul președinte Emil Constantinescu a fost numit președinte, cu rang de secretar de stat, al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului pentru următorii 5 ani, potrivit unei hotărâri adoptate de Senat și publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Emil ConstantinescuFoto: Agerpres

Până acum Constantinescu era președinte al institutului înființat în 2016 în subordinea Senatului, dar nu avea salariu de secretar de stat cum va avea de acum încolo. De asemenea, fostul președinte va avea finanțare și pentru decontarea cazării și a transportului pentru deplasările la acțiuni organizate de Institutul Levantului în țară și în străinătate. Institutul devine ordonator terțiar de credite.

În 19 septembrie 2019, Guvernul Dăncilă a modificat printr-o ordonanță de urgență legea de funcționare a institutului. Pe 30 septembrie, Consiliul Științific al institutului a luat decizia de a-l propune pe Constantinescu președinte a institutului și o trimitea Biroului Permanent al Senatului. Actul normativ a fost luat rapid în discuție și adoptat cu majoritate de voturi în comisiile de Învățământ și de Cultură de la Senat.

Prin această lege, Institutul Levantului devine ”instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică”. Din Consiliul Științific fac parte 25 de membri, printre care se află ca membrii de drept președintele Academiei Române, rectorul Universității din București, rectorul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca și rectorul Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a atras atenția asupra rapidității cu care institutul a devenit institut de cercetare. ”Dacă ești institut de cercetare trebuie să ai validare. Tu nu ai asta pentru că tu te pui în subordinea Senatului. Ești salarizat la nivel de aparat central. Este împotriva oricărei etici a cercetării prin faptul că nu ai niciun fel de validare asemeni cercetătorilor aflați pe aceeași poziție. În afară de asta, conceptul însăși de Levant este o escrocherie, se vorbea de Levant în secolul XVIII, nu există Levantul. Ei au enumerat tot felul de regiuni care mergeau până în Asia. Nu au domeniu de cercetare, este un fake care a trecut prin lege de Parlamentul României. Legea a fost inițiată de Tăriceanu, iar acum acest institut a fost luat în brațe de PSD pur și simplu”, a declarat pentru HotNews Vlad Alexandrescu.

Institutul Levantului a fost înființat în 2017 de Călin Popescu-Tăriceanu la propunerea lui Emil Constantinescu. Potrivit PressOne proiectul a primit nouă voturi “pentru” și două împotrivă. Acestea din urmă au fost exprimate de senatorii USR din Comisia de învăţământ, Vlad Alexandrescu şi Mihai Goţiu. Inițial, președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii şi a trimis-o în Parlament pentru a fi reexaminată, dar senatorii au mai votat încă o dată și legea a trecut.

Citește și:

Guvernul vrea sa-i acorde fostului presedinte Emil Constantinescu un sprijin financiar, dupa ce acesta a primit de la Senat Institutul Levantului