Primarul din comuna Petrăchioaia, județul Ilfov, este acuzat că i-a interzis unei eleve de 13 ani să urce în microbuzul școlar, după ce copila ar fi trântit ușa vehiculului, iar șoferul i s-ar fi adresat acesteia spunându-i „cioară” și „țigancă jegoasă”. CNCD face verificări în acest caz, transmite Mediafax.

Microbuz scolarFoto: Agerpres (editat)

Profesoara Cristina Tunegaru, de la o școală din Petrăchioaia, județul Ilfov, a povestit, pe Facebook, întregul incident, fiind de părere că, în loc să aplaneze conflictul, primarul comunei i-a interzis fetiței accesul în microbuzul școlar.

„O fetiță din clasa mea nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar (...). I-a interzis primarul. Atenție, o fetiță de 13 ani, din clasa a VII-a, vine la școală singură când toți ceilalți copii urcă în microbuze. Situația e cel puțin revoltătoare. Joi (săptămâna trecută – n.r.), la urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca , <țigancă jegoasă> și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz. Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici. Pentru că nu acceptă când un părinte își apără drepturile”, scrie dascălul.

Potrivit Cristinei Tunegaru, în ultimele zile, primăria din comuna Petrăchioaia a început o campanie de bullying agresiv împotriva micuței, care e acuzată în fața părinților și a școlii că prin gestul ei a distrus microbuzul.

Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz.

„S-a discutat în Consiliul Director în această zi (marți – n.r.) această informație și s-a ajuns la concluzia să se demareze o procedură, adică o autosesizare în care vom cita părțile vom investiga cele întâmplate. Există posibilitatea de a aplica o amendă contravențională începând de la 1.000 de lei, în măsura în care se confirmă cele întâmplate. Verificăm dacă sunt reale sau nu cele relatate pe pagina de socializare de către profesoara în cauză. Ar fi încălcat dreptul la transport public pe criterii etnice”, a spus Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Surse din cadrul instituției au spus că procedura ar fi deschisă atât împotriva primarului, cât și împotriva șoferului Primăriei din Petrăchioaia.

Până la ora transmiterii acestei știri, primarul comunei Petrăchioaia nu a putut fi contactat.