În urma distrugerilor de la Școala din Clejani, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educației Naționale măsuri urgente privind creșterea numărului de psihologi școlari, dar și introducerea pazei și protecției în unitățile de învățământ din întreaga țară. ”Cazul grav care s-a petrecut în școala din Clejani, județul Giurgiu, unde trei copii au vandalizat întreaga clădire, este ceva greu de conceput”, se arată într-un comunicat de presă remis HotNews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sindicaliștii din educație arată că este nevoie de psihologi care să ajute la prevenirea unor astfel de cazuri.

”Imaginile cu școala vandalizată din Clejani, județul Giurgiu sunt greu de descris, așa cum este greu de conceput că trei elevi, cu vârste sub 10 ani, au fost capabili să distrugă totul în calea lor (...) Acest caz de o gravitate extremă ne arată, încă o dată, faptul că în toate unitățile de învățământ avem nevoie urgentă de psihologi școlari care să depisteze din timp astfel de comportamente și să poată interveni. Prin urmare, cerem Ministerul Educației Naționale și Guvernului României să adopte de urgență un act normativ prin care să fie mărit numărul de consilieri școlari în toate unitățile de învățământ. Totodată, cerem autorităților să aplice legislația în vigoare și să asigure paza și protecția unităților de învățământ. Dacă, cel puțin aceste două condiții ar fi fost respectate, în acest moment, nu ne-am fi confruntat cu un astfel de caz de vandalism, extrem de grav”, se mai arată în comunicat.

Citește și: FOTO/VIDEO Şcoala din Clejani, devastată de 3 copii enervaţi de o jucărie muzicală. Primarul: „Aşa ceva nu s-a văzut în România. Luni, vine preotul și face sfeștanie ca să nu mai avem astfel de incidente” UPDATE

Simion Hancescu, președinte FSLI, cere anchetă în școală și spune că toate școlile ar trebui păzite, asa cum prevede legea.

”Lucrurile nu trebuie lăsate așa, pentru că cineva trebuie tras la răspundere, cineva trebuie să plătească pentru daunele provocate, așa cum trebuie făcută și o anchetă socială în familiile copiilor. Plecând de la acest caz, reamintesc faptul că avem o legislație în vigoare care nu se aplică. Autoritățile locale sunt cele care ar trebui să asigure paza și protecția în unitățile de învățământ, dar din rațiuni financiare această lege este încălcată, ceea ce transformă unitățile de învățământ în spații vulnerabile. Nu ne puteam închipui că trei copii, cu vârstele între 8 și 10 ani, puteau să lase așa ceva în urma lor: întreaga școală este distrusă ca după un atac mafiot. Vă dați seama unde am ajuns? Explicația copiilor, că s-au enervat și că au reacționat cum au văzut într-un joc pe calculator, trebuie să fie semnalul pentru toată lumea că acest gen de copii au nevoie urgentă de intervenția specialiștilor”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.