Mihai Șora, Cristian Gațu, Octavian Bellu, Larisa Iordache și Ana Barton sunt câteva dintre personalitățile care au fost colegi de bancă cu copiii care au participat, miercuri, la „Ora de caligrafie”, care a avut loc la Muzeul Naţional Cotroceni. Aflat la cea de-a treia ediție, evenimentul este un îndemn în favoarea scrisului de mână. Anul acesta „Ora de caligrafie” a avut ca temă de discuție sportul, pe care ar trebui să-l practice elevii fără însă a neglija educația. Mesajul transmis elevilor a fost că sportul și școala trebuie să meargă foarte bine împreună.

Ora de CaligrafieFoto: Hotnews

Sportivii prezenți la eveniment le-au povestit copiilor cum au făcut ei sport de performanță și în același timp au mers și la școală, unde au avut performanțe. „În copilărie, foarte mult din timpul meu și al colegelor de la lotul olimpic a fost ocupat cu antrenamentele. Dar am avut noroc de oameni foarte buni, care mi-au spus când și cum să învăț carte. Acum înțeleg de ce atunci antrenorii insistau mereu să ne facem temele. Asta m-a ajutat să fiu omul care sunt azi”, a spus gimnasta Larisa Iordache.

Antrenorul lotului olimpic de gimnastică, Octavin Bellu, le-a explicat celor prezenți că a făcut un sistem special de educație la Deva, prin care elevele sale nu-l neglijau deloc cursurile.

”La gimnastică pregătirea este intensivă, cantonamentele sunt foarte lungi. Nu vreau eu să dau exemple acum, dar îmi vine în cap Lavinia Miloșovici care a venit la Deva în clasa întâi și a plecat de acolo la 20 de ani. Cele două aspecte s-au întrepătruns. La Deva școala s-a pliat pe necesitățile de antrenament, pentru că erau două antrenamente pe zi”, a spus Octavin Bellu. Antrenorul le-a spus copiilor că el scrie de mână foarte des, pentru că pe lângă caligrafie scrisul este și un exercițiu fizic.

Pe lângă sportivi de performanță, la eveniment au participat și alte personalități precum Mihai Șora. Filosoful le-a spus elevilor că scrisul ar trebui să arate respectul pentru cei care îl citesc.

”Pe vremea noastră, scriam cu toc cu peniță și caligrafia consta în a face literele cu linii subțiri când mergea penița în sus și când trăgeai în jos cu linie groasă. Deci era această alternanță continuă între subțire și gros care făcea parte din caligrafie. În momentul de față când avem stiloul cu bile problema lui gros și subțire nu se mai pune. Dar în orice caz, ceea ce se întâmplă, este respectul pentru cel care trebuie să înțeleagă ce ai scris, adică în litera ta să fie citat”, a spus Mihai Șora.

Scriitoarea Ana Barton le-a spus copiilor că înainte să scrie cărți a făcut sport de performanță.

„Sportul îți asigură acel echilibru mental și emoțional. Scrisul nostru este diferit în funcție de stările pe care le avem peste zi”, a afirmat scriitoarea Ana Barton. ”Sistemul de educație e în continure precar. Naște generații întregi de copii obosiți, buimaci sau fără chef de învățătură. Stau 6-7 ore la școală, fac meditații, pian, balet, 2-3 ore le consumă pentru teme. Iar cei care fac sport au în plus antrenamente, competiții, cantonamente. E greu. Haideți să facem să fie mai ușor. Mai deștept. Căci școala și sportul trebuie să meargă împreună”, a spus Călin Hera, organizatorul evenimentului.

”Ora de caligrafie” este un îndemn în favoarea scrisului de mână şi a educaţiei, în contextul în care Caligrafia a fost scoasă din programa şcolară. Proiectul Ora de Caligrafie, aflat anul acesta la cea de-a cincea ediție, este un concept PiArt Vision organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni.