Două platforme online în valoare de aproape 100 milioane de euro care vizează digitalizarea sistemului de educație ar urma să fie disponibile în următorii 2-3 ani în România, au anunțat marți autoritățile la capătul semnării contractelor de finanțare. Primul proiect, cunoscut sub numele de Catalogul electronic, va permite accesarea informațiilor privind evaluarea și absenteismul elevilor, iar cel de-al doilea - Biblioteca virtuală - va permite accesarea gratuită a unor resurse educaționale electronice.

Avertisment de la Ministerul Fondurilor EuropeneFoto: Hotnews

Cele două contracte de finanțare:”Sistem informatic de management al școlarității – SIMS” și ”Platformă digitală cu resurse educaționale deschise - Biblioteca virtuală” au fost semnate marți de ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, de ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu și de către Gheorghe Dinu, directorul general al Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC). La eveniment a fost prezent și ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a precizat că beneficiarul celor două proiecte este Ministerul Educației, prin Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC), care administrează şi dezvoltă reţeaua RoEduNet.

Ministrul Petrescu a dat următoarele detalii despre cele două proiecte IT:

  • "Proiectul Sistem informatic de management al școlarității – SIMS, cunoscut sub numele de Catalogul electronic, în valoare de 48,47 milioane de euro, finanțat integral din fonduri UE, cu o durata de implementare de 3 ani, va crea o platformă online care va putea fi utilizată atât de managementul școlilor, profesori, de elevi, dar și de părinti, creând totodată o responsabilizare a tuturor părților implicate, prin accesul la toate informațiile privind evaluarea și absenteimul elevilor.
  • Cel de-al doilea proiect ”Platformă digitală cu resurse educaționale deschise", cunoscut sub denumirea de Biblioteca virtuală în valoare de 49,46 milioane de euro, din care fonduri UE - 40,75 milioane de euro, cu o durată de implementare de 2 ani, va reprezenta o platformă digitală cu resurse educaționale deschise cu preponderență pentru învățământul gimnazial. În genere, înseamnă că manualele vor fi electronice și puse gratuit la dispoziția elevilor alături de alte resurse educaționale electroinice. Pentru o utilizare eficientă a acestui instrument la clasă, proiectul presupune, de asemenea, dotarea a unui număr de 5.400 de școli gimnaziale cu câte un kit multimedia.", a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor.

UPDATE (17:50) Ministerul Educației a transmis marți următoarele detalii despre cele două proiecte:

  • Sistemul Informatic de Management al Școlarității - SIMS, a cărui valoare este de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei - fonduri nerambursabile, vizează realizarea în mediul online a managementului scolarității pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național etc.), precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale.
  • Platforma Națională de Educație (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naționale virtuale și a Platformei de resurse educaționale deschise ­RED.

Cele două proiecte formează o platformă de resurse și de gestionare a sistemului de învățământ, de predare, învățare și evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma națională de internet wireless în 4.500 de școli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA).

Implementarea celor două proiecte va permite:

  • gestionarea în mediul online a notelor și absențelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora și posibilitatea de consultare online de către părinți etc. (SIMS)
  • integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)
  • platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului> profesori, elevi, părinți (SIMS)
  • sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informațiilor colectate din sistemul de învățământ și alte surse externe (SIMS)
  • platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecții personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)
  • platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinți (PNE)
  • platformă cu lecții digitalizate pentru creșterea atractivității predării (PNE)

HotNews.ro a semnalat luna trecută că Ministerul Educației pregătește aceste licitații IT de 475 milioane de lei pentru a nu pierde fondurile UE nerambursabile.

Platforma națională de internet wireless în 4500 de școli din România (Wi-Fi Campus), în valoare de aproximativ 165 milioane de lei (fără TVA), a fost atribuit recent prin licitație către un grup de firme condus de Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote).

HotNews.ro a atenționat anterior, în data de 19 iulie, că acest proiect IT, fiind finanțat prin fonduri UE, este condiționat de implementarea altor două platforme naționale asumate de Ministerul Educației pentru care nu au fost semnate încă cererile de finanțare:

1. Sistem Informatic de Management al Școlarității (SIMS) - presupune implmentarea Catalogului electronic la nivel național și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale

2. Portalul Național al Educației 'Biblioteca Școlară Virtuală'.

Potrivit surselor HotNews.ro, reprezentanții Comisiei Europene au transmis deja verbal un deadline către oficialii Ministerului Educației, pentru rezolvarea acestei probleme: 31 iulie 2019 ar fi termenul limită până la care Ministerul Educației ar trebui să semneze cererile de finanțare pentru celelalte două proiecte IT din Educație, susțin mai multe surse apropiate procesului.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, Ministerul Educației va pierde finanțarea UE nerambursabilă pentru aceste proiecte, inclusiv pentru platforma Wi-Fi Campus, contract care a fost deja atribuit prin licitație. Acest lucru înseamnă că finanțarea acestui proiect va trebui să fie făcută integral de la bugetul de stat.

În replică, Ministerul Educației, condus la acel moment de Ecaterina Andronescu, a furnizat în data de 25 iulie, către HotNews.ro detalii despre stadiul implementării celor două proiecte IT fără de care există riscul pierderii fondurilor UE nerambursabile alocate pentru platforma națională de internet wireless în școli (Wi-Fi Campus). Ministerul susținea că a făcut la timp tot ceea ce era în atribuțiile sale și că nu ar exista riscul pierderii fondurilor nerambursabile.