Jumătate (50%) dintre românii din mediul urban care au absolvit cel puțin liceul declară că aceasta este perioada care le-a plăcut cel mai mult din școală, arată un nou studiu iSense Solutions. Datele au fost culese în septembrie 2019 și sunt reprezentative la nivel urban. Facultatea a fost desemnată perioada preferată din școală de către 38% dintre românii care au absolvit cel puțin aceasta formă de învățământ, pe când 15% dintre cei care au absolvit cel putin gimnaziul au nominalizat ciclul gimnazial ca fiind cea mai frumoasă perioadă din școală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liceul este și perioada în care se leagă prietenii de durată – 70% dintre românii din mediul urban au rămas prieteni cu colegii de liceu.

  • Care sunt materiile preferate ale celor care au absolvit școala în România?

Limba română și matematica ocupă primul loc, la egalitate, în preferințele românilor: 44% au declarat că materia preferată a fost limba română, respectiv matematica. Următoarele materii îndrăgite de români sunt, în ordine: geografia (43%), limbile străine (42%), istoria (35%), biologia (28%), fizica (25%), educația fizică (22%), chimia (22%).

În ceea ce privește profesorii preferați, pe primul loc sunt menționati profesorii de limba română (44%), urmați de profesorii de matematică (39%), limbi străine (38%), geografie (29%), istorie (29%), fizică (22%), educație fizică (19%), chimie (18%).

  • Cum își amintesc adulții din România de profesorii lor?

Românii din mediul urban își percep profesorii ca fiind în primul rând dedicați (56%), apoi implicați (54%) și în al treilea rând exigenți (51%). În același timp, jumătate dintre români spun că au avut profesori deschiși și comunicativi (50%). 41% spun că au avut profesori obiectivi, 37% spun că profesorii lor reprezintă pentru ei modele de urmat, iar 26% îi percep ca fiind creativi.

“Un lucru plăcut pe care l-am aflat prin intermediul studiului nostru este că mai mulți dintre tinerii între 18 și 25 de ani își percep profesorii ca fiind deschiși și comunicativi (66%), implicați (64%) și dedicați (60%), comparativ cu celelalte generații. Este o veste încurajatoare și ne bucurăm că am surprins această tendință în studiul nostru”, declarăTraian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.

  • Cum se descriu românii pe ei în postura de elevi/studenți?

Puțin peste jumătate (53%) dintre români consideră ca au fost elevi conștiincioși, 45% se descriu ca descurcăreți, 42% ascultători și aproximativ o treime (31%) spun că au fost elevi creativi. 14% spuncă au fost elevi neastâmpărați și năzbâțioși. Femeile se descriu mai degrabă ca fiind conștiincioase (60%), pe când bărbații spun despre ei că sunt mai degrabă descurcăreți (50%).

Datele sunt culese în septembrie 2019, cercetarea fiind realizată online pe 500 respondenți și este reprezentativă pentru mediul urban din România, cu un grad de eroare de +/- 4,38% la un nivel de încredere de 95%.