Eleva din Alba Iulia care a obținut în instanță dreptul de a susține în această toamnă examenul de Bacalaureat a luat note peste 9 la cele trei probe scrise. Ea fusese eliminată din examen în vară, după ce în timpul probei orale la Limba engleză i-a sunat telefonul.

BacalaureatFoto: ise.ro

Potrivt site-ului bacalaureat.edu.ro, citat de Mediafax, absolventa de liceu a obținut 9,25 la Limba Română, 9,25 la Istorie şi 9,80 la Logică şi Argumentare. Tânăra a susținut la începutul acestei săptămâni și proba orală la Limba engleză, dar rezultatele nu au fost încă afișate.

Rezultatele finale ale examenului urmează să fie publicate în 7 septembrie.

Absolventă a clasei a 12-a la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, în sesiunea din vară, tinerei i-a sunat telefonul în timp ce era în sală pentru a susține proba orală la limba engleză și a fost eliminată.

Ea a contestat măsura la Tribunalul Alba, motivând că a uitat să-și lase aparatul alături de celelalte obiecte personale în locul pregătit în acest scop deoarece a fost chemată mai repede să susțină proba și era grăbită.

În sentința instanței se arată că fata a fost chemată de acasă să susțină proba la limba engleză cu mult înainte de ora stabilită și afișată, respectiv la ora 12.00, în loc de ora 17.00, iar în timpul probei a fost sunată de o colegă care știa că la ora respectivă fata poate vorbi la telefon.

Instanța a dispus suspendarea executării procesului verbal de sancționare a elevei, ținând cont că din înregistrarea pusă la dispoziție de Inspectoratul Școlar Alba rezultă că fata avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, și nu a fost comutat pe modul silențios, existând dubii serioase că ar fi urmărit fraudarea examenului. De asemenea, s-a ținut cont de faptul că interdicția de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat o împiedică să urmeze cursurile de învățământ superior, fiindu-i afectat dreptul de acces la o profesie și de a avea o carieră.