Scrisoarea unei profesoare de română către elevii săi: Îmi cer iertare. Oricât de odioasă găsesc expresia „generație de sacrificiu”, realitatea este că școala și-a bătut joc de ei

de A.O.     HotNews.ro
Luni, 2 septembrie 2019, 17:23 Actualitate | Educatie


Cristina Tunegaru
Foto: Facebook.com
La început de an școlar, o profesoară de limba română și dirigintă își cere iertare de la elevii săi pentru condițiile în care trebuie să învețe, fără manuale și cu schimbări făcute peste noapte.

”Îmi cer iertare că nu au avut niciodată toate manualele la început de an școlar. Manualele lor au venit mult mai târziu, uneori la sfârșitul primului semestru. Le-am pus pe bănci compendii temporare, inutilizabile, apoi manuale făcute pe genunchi, manuale unice cu greșeli și activități retrograde. Nici anul acesta nu pot să-i primesc pe elevii mei cu toate manualele în prima zi de școală”, scrie Cristina Tunegaru, într-o postare pe Facebook.

”Ne vom trezi iarăși cu modificări în timpul anului școlar? Cum e posibil ca o generație să înceapă un ciclu școlar fără să știe cum se va încheia acesta? Pe cine vor afecta anunțurile făcute în pripă? Nu cumva pe cei mai vulnerabili dintre copii, familiile care nu știu și nu pot să-și ajute copiii?”, mai scrie profesoara.

Cristina Tunegaru spune că elevii de clasa a VII-a nu vor avea nici anul acesta manuale școlare. Profesoara își continuă scrisoarea de iertare și spune că nimic nu e sigur pentru anul școlar următor.

”Oricât de odioasă găsesc expresia 'generație de sacrificiu', oricât de dureros este să mă gândesc în acești termeni la copiii mei, realitatea este că școala și-a bătut joc de ei și o face în continuare, cu nonșalanță, prin vocea ministrului care nici măcar n-a auzit de problema manualelor întârziate și anul acesta. Pentru toate aceste erori nepermise, pentru că am crezut că va fi mai bine, eu, profesoară de limba română și dirigintă, astăzi îmi cer iertare”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7077 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  este Profesoarea Mazilita de DUamna Gabi (Luni, 2 septembrie 2019, 17:26)

  un domn [utilizator]

  Respect Doamna Profesor Cristina Tunegaru !
 • -2 (12 voturi)    
  Godină Dănileț Tunegaru (Luni, 2 septembrie 2019, 17:31)

  Mazeta [utilizator]

  Polițaiul, Judecătorul și Profesorul - cei trei care au speriat feisbucul!
  • +2 (4 voturi)    
   Auzi (Luni, 2 septembrie 2019, 20:48)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Tu, nu tupolev, ai fost educat doar la Savushkina sau la Titu ?
 • -4 (12 voturi)    
  mdea, politica in scoala... (Luni, 2 septembrie 2019, 17:43)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu e bine dra/dna profesoara. nu e bine.
 • -5 (11 voturi)    
  Aprops de generaţii de sacrificiu (Luni, 2 septembrie 2019, 17:50)

  AndreiPalincu [anonim]

  Stimată doamnă, generaţii de sacrificiu au fost al lui bunică-meu care a luptat în izmene la Mărăşeşti, a lui taică-meu care a mers cu frontul de la Odessa până la Praga, a mea cre a trrebuit să înghită propaganda comunistă şi calvarul societăţii socialiste multilateral dezbinate aşa ca căcăcioşii aştia de se dau victime acum le urez ce le-au urat PSD-uli , aia cu rimă l la UE.
  • +3 (5 voturi)    
   Este o aplicatie pe android care iti spune cand (Luni, 2 septembrie 2019, 20:54)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui AndreiPalincu

   trebuie sa mai bei si apa.

   Succesuri!
   • 0 (0 voturi)    
    @aliluli (Sâmbătă, 29 februarie 2020, 14:35)

    AndreiPalincu [anonim] i-a raspuns lui alibaba_zeul_meu

    Nu poci. Îmi stă in caracter! (vezi fabula domnului Vulpescu, aia cu broascaşi scorpionul).
 • -4 (8 voturi)    
  bâle (Luni, 2 septembrie 2019, 18:08)

  AndreiPalincu [anonim]

  Cere-ţi iertare de la genul de care aprtii. Limax-ul e mai coerent, lasă dâre, matale laşi bale.
 • -3 (9 voturi)    
  Chestia cu geeneraţia de sacriificiu (Luni, 2 septembrie 2019, 18:21)

  AndreiPalincu [anonim]

  Mtate nu eşti un educaotor.
  Nu ai clatatea aceasta.
  Ca activist politic nu vei reuşi niciodată să formezi minţi tinere. Le vei sucii pe stânga ori pe dreapta (ars longa vita brevis) până n-or mai ştii de ele.
  Lucrul cu oamenii, mai ales copii, este cel mai nasol.
  Mergi, femeie, la Mc Donalds!
  • +3 (5 voturi)    
   toxic (Luni, 2 septembrie 2019, 19:53)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui AndreiPalincu

   Aici mi-erai Visinescule? Marsh in celula!
   • 0 (0 voturi)    
    @adem... (Sâmbătă, 29 februarie 2020, 14:44)

    AndreiPalincu [anonim] i-a raspuns lui Ademordna

    1. Învaţă (dacă te mai duce mintea) să foloseşti diacriticele.
    2. Nu mă chemă Vişinescu. Chestia cu Palincu chiar nu-ţi sugerează ceva?
    3 Din ce celulă să mă car? Una din Excel cumva? Care? Dă coordonatele, măcar alea de pe GPS, geodezce sau astonomice.
    4. Merinos.
 • +4 (6 voturi)    
  Este absurd și hilar (Luni, 2 septembrie 2019, 19:04)

  Milka Man [utilizator]

  să mai vorbim în ziua de azi despre calitatea învățământului românesc. Este un sistem depășit din toate punctele de vedere, începând de la programa care se bazează aproape exclusiv pe memorare și reproducere și nu încurajează creativitate și până la lipsa de profesionalism, frustrarea și de multe ori resemnarea cadrelor didactice. Din când în când, mai ridică vreun profesor capul, dar e rapid pus la punct de inspectori sau direct de la minister...Majoritatea tac, mulțumiți că au un loc de muncă destul de bine plătit și știind că nu ar fi în stare să obțină un alt loc de muncă. Toți dau vina pe minister, dar nu i-am văzut să iasă măcar o dată în stradă pentru a schimba ceva în domeniul în care activează. Cine suferă? Doar elevii...
 • +5 (9 voturi)    
  Despre eterna reîntoarcere a ... acelorasi (Luni, 2 septembrie 2019, 19:15)

  ww [utilizator]

  "... niciodată ... nici anul acesta ... iarăși ... in continuare ... și anul acesta ..."

  Oare cand vom intelege ca problemele invatamantului romanesc nu se datoreaza nici dezinteresului, nici incompetentei, ci sunt o consecinta directa a unor actiuni sistematice care vizeaza tocmai mentinerea lui in mediocritate si inapoiere? Si nu sunt vizate doar invatamantul, cercetarea si educatia in general.
  S-a actionat consecvent pentru distrugerea statului de drept, pentru pastrarea unei justitii (adevaratul cancer al Romaniei) aservite si corupte; a fost sabotata ca la carte dezvoltarea infrastructurii; sanatatea a fost in permanenta neglijata, cu consecintele de rigoare. S-au facut toate ticalosiile posibile pentru saracirea sistematica, pentru mentinerea populatiei intr-o permanenta stare de teroare (exercitata de criminali, interlopi, traficanti, caini vagabonzi, animale salbatice sau materializata in abuzuri ale statului), si pentru instaurarea intunericului spiritual (vezi noul "crestinism" retardo-fundamentalist).
  Nu dai o Constitutie ca a lui Iliescu, nu iei masurile care au fost luate consecvent in ultimii 30 de ani, nu pui ministri infractori (proveniti direct din lumpenproletariatul lui Marx), analfabeti sau luati de la coada vacii, decat atunci cand vrei sa faci praf o tara. Stii exact care e punctul A si punctul B in care vrei sa ajungi.
  Nu mai puneti asadar pe seama prostiei si incompetentei ceea ce trebuie pus pe seama tradarii intereselor nationale. Si nu mai visati la invatamant ca in tarile nordice, la infrastructura Germaniei, la piata libera si justitie ca in SUA. Sunt doar povesti care ni se flutura pe sub nas. Pentru noi sunt doar bezna si subdezvoltarea, ca in tarile arabe, Africa sau America de Sud
 • +1 (9 voturi)    
  pai (Luni, 2 septembrie 2019, 19:51)

  cucuveauamov [utilizator]

  madame Tunegaru, daca ziceti ca nu avem manuale, de ce nu a facut domnia voastra unul? ce-i drept, e mai usor de scris pe facebook ...
 • +6 (6 voturi)    
  da (Luni, 2 septembrie 2019, 20:16)

  I [utilizator]

  dar generatia asta a fost sacrificata de parintii care au votat comunistii psd udmr alde
  • 0 (0 voturi)    
   comunisti, sigur (Marţi, 3 septembrie 2019, 10:27)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui I

   Asa de comunisti... ca au dat 80% din economie+resurse moca catre multinationalele vest. Si au adus si 5 banci vest care controleaza tot in RO. Mai revedeti definitia.
 • +7 (7 voturi)    
  Inca ceva (Luni, 2 septembrie 2019, 21:38)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Cand m-am pregatit pentru admiterea la liceu (1994), citeam comentarii literare. O prostie. Evidentca am luat la literatura nota mica pentru ca nu ma puteam exprima ca George Calinescu. In liceu insa am avut (desi la real) un profesor de limba romana care ne punea sa roadem cartile. Ne dadea literatura de citit obligatoriu inainte de vacanta de vara si in vacanta citeam: romane, nuvele, poezii. El le comenta cu noi in clasa pe loc, discutand cu noi despre ce credeam noi ca inseamna. Am luat notite caiete intregi. Gresala mea. Trebuia sa stau si mai atent la discutie si nu sa fac pe xeroxul. Cea am invatat a fost sa inteleg un text, sa il percep si la nivelul gandurilor, nu numai al slovelor. Rezultatul? La bac a fost floare la ureche: aproape toti elevii acestui profesor au luat 10. Sunt o duzina de moduri de a intelege "La steaua" a lui Eminescu, traind versurile prin experienta si cultura proprie. Ce e important nu e sa scrii un text cum l-ar scrie Virgil Ierunca - nu vei putea ca elev sa faci asta. Conteaza insa procesul de invatare logica, de sensibilizare literara, de intelegere. Iar acestea nu au nici o legatura cu manualele pe care nu le aveti. Din contra, fiind atat de proaste, reprezinta o bariera dincolo de care elevul nu se va intreba niciodata daca nu se deschide un alt univers al cunoasterii. Dvs TREBUIE, aveti DATORIA de a sadi samanta CUNOASTERII in mintile copiilor. Manualele nu au aceasta datorie si stiti prea bine acest lucru - se vede din calitatea lor. Atunci de ce va cramponati de ele?
 • +2 (6 voturi)    
  problema este PROGRAMA IMBECILA!! (Luni, 2 septembrie 2019, 23:00)

  credinciosul [utilizator]

  Programa facuta ca sa tina toti profesorii la caldurica,pe banuti mai multi decat un IT raportat la orele lucrate si concediul colosal pe care il au,mai mare decat elevii ,pt ca mai au si zile metodice si isi pun orele chiar si in 3 zile!!la fel si la facultate,sa manace si gura lor ceva!
  la automatica,intrebati studentii care lucreaza cat balast sunt obligati sa ingghita ,ca sa ramana si tanti si nenea sa predea si el un curs din timpuri vechi ,dar la timpuri noi!ce nevoie de romana avem dupa ce dam evaluarea nationala?cand 25% din populatia cu chef de munca pleaca afara,mai are nevoie de limba romana ,cate 4 ore pe saptamana sau are nevoie de germana,franceza,engleza,spanioala si italiana!
  daca veorica vorbeste cum vorbeste,nu intelegem ce vrea sa spuna?Daca ar avea ceva de spus,coerent si logic,nu ar fi nici o problema,si sa puna in practica ,cat mai rapid ca noi vorbim f mult si facem putin,
  MEDITATIILE cu profesorii din clasa INTERZISE!!
  RENUNTAREA LA MATERII GEN ISTORIE,GEOGRAFIE,BIOLOGIE,chiar romana dupa clasa a opta .facute doar in clase cu profil ,nu trebuie sa ucidem toti elevii cu lucruri care le poate afla cu un singur clic pe google!
  orice lucru care-l inveti,obligatoriu trebuie sa-i arati utilizarea practica,nu invatat de dragul de a invata azi si uita maine.
  cat am lucrat ca inginer,nu am avut nevoie nici de ecuatia de gradul 2,ci de gandirea logica care ti-o formezi pana in clasa a opta!
  sacrificati au fost cei ce au constuit fabrici nu maluri,si in nici un caz generatiile actuale
 • +3 (3 voturi)    
  Doamna profesoara e o rotita in sistemul bolnav (Luni, 2 septembrie 2019, 23:41)

  Popcea [utilizator]

  Doamna profesoara e o rotita in sistemul bolnav pe care il vorbeste de rau. N-a inteles nimic din menirea ei de dascal si nici din problemele reale ale sistemului de invatamant romanesc. Pai faptul ca nu vin manualele la timp... asta e problema mare, doamna? Asta e cea mai mica problema! Problema mare e ca doua treimi dintre cei ce termina liceul sunt analfabeti, iar restul se cara din tara. Am vazut o stire anul trecut cand au fost chemati sa-si ridice nu stiu ce premiu, absoventii de liceu ce au luat 10 pe linie. Au venit dupa premii doar parintii, pentru ca cei premiati erau TOTI plecati la facultati in strainatate. Toti! Problema e ca la noi in scoala (si in facultate) inveti sa tocesti. Inveti mecanic din manual sau notite. Atat! Dupa extemporal/ teza/ examen elevii uita tot. Nu-i invata niciun dascal sa faca conexiuni, sa lucreze in echipa la un proiect, nu-i invata nimeni cum si unde sa caute, cum sa-si prezinte ideile astfel incat sa aiba succes. In 2019 toata informatia pe care o stie un profesor eminent, poate fi gasita de un copil in 10 secunde. Trebuie doar invatat ce sa caute si cum sa faca conexiunile. In 2019 e stupid si anacronic sa ii ceri copilului sa memoreze sau sa invete lectia din manual. Ce manuale va trebuie, doamna? Invatati copii sa caute singuri, impartit-i in grupuri si dati-le teme pe care sa le prezinte dupa ce se documenteaza. Mergeti cu copii la teatru. Jucati-va cu ei pentru ca un copil invata jucandu-se. Dati-le premii celor buni sau mai bine celei mai bune ECHIPE, ca sa fie motivati de reusita, reusita la care au tras toti, nu sa le fie frica de note proaste. Dar, doamna profesoara, dvs. n-aveti cum sa pricepeti ce aveti de facut, pentru ca ati imbatranit inainte de vreme intr-un sistem incompetent si anacronic. Stati si asteptati manualele alea imbecile si intre timp mai scrieti-va supararile batranicioase pe facebook.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce ti doresc eu tie, dulce Romanie! (Luni, 2 septembrie 2019, 23:50)

  noodles2016 [utilizator]

  Hai sa vorbim pe direct...Numai prosti, prosti , prosti, tute, fufe, au ramas in toate functiile de conducere.Familii de prosti, rude de prosti, triburi de prosti, clanuri de prosti, Channel de prosti, Gucci de prosti,caldurosi de prosti,teribil de prosti,prosti , prosti , prosti...Si faptul ca dupa 30 de ani nici macar nu stim cand incepe anul scolar...Dar ce avea mai prostilor 15 septembrie..Acum incepe pe 9..Prostilor...S a dat drumul la prosti...Daca esti oleaca mai rasarit te omoara prostimea oriunde te ai afla.Prosti peste tot.Versace de prosti, medieval de prosti, cocalari de prosti, mirositori de prosti.Doar ei au ramas...Avem de toate,dar de fapt nu avem nimic.Prosti.Vina apartine celor putini care au lasat prostimea sa iasa din case.
 • +2 (2 voturi)    
  scrisoarea ... (Marţi, 3 septembrie 2019, 8:33)

  Za Daniela [anonim]

  O aiurita ce cauta celebritatea.
  Fa-ti datoria de profesoara ori cauta-ti alta slujba !
 • +2 (2 voturi)    
  Cine, asta care nu stie ce-i diftongul? (Marţi, 3 septembrie 2019, 10:14)

  D-or [utilizator]

  Chiar trebuie sa-si ceara iertare ca a apucat-o logoreea si a derutat corectorii la Evaluarea Nationala.

  Pentru stiinta ei," dadaceala" are diftong, diftongul putind fi format si dintr-o semivocala + vocala, nu doar din doua vocale.

  Dar poate ea gindeste in alta limba si-i pare normal sa se poata pronunta da- da -ce - a -la.

  Oricum, nu trebuia sa ridice aceasta problema fiind vorba de notarea unor copii de clasa a opta si nu de o dizertatie la Academie.

  Eu nu o iert.
 • +1 (1 vot)    
  copiii (Marţi, 3 septembrie 2019, 10:29)

  Toni_Romania [utilizator]

  Copiii sunt prinsi in RO intre parinti defecti (sau indolenti, sau "teroristi") si o programa scolara varza, care nu are nicio legatura cu intelectul elevilor. Si in general invatamantul din RO e gandit ca sa "netezeasca" calea copiilor cu "pile".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by