Ministerul Educației vrea să mărească taxele pentru echivalarea studiilor în străinătate, arată un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației. Dacă în prezent taxa pentru recunoașterea sau echivalarea studiilor preuniversitare și universitare este de 50 de lei, după aprobarea proiectului această taxă va fi de 100 de lei. De asemenea, se va mări și costul vizării actelor de la 20 de lei cât e în prezent la 50 de lei.

StudentiFoto: Educativa

Cât vor fi taxele după aprobarea proiectului aflat în dezbatere publică:

  • Recunoașterea/echivalarea studiilor preuniversitare și universitare: 100 lei
  • Vizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii și a documentelor care atestă calitatea de student: 50 lei pentru fiecare act
  • Eliberare adeverințe privind studiile efectuate în România și în străinătate: 50 lei
  • Eliberare documente în limbile engleză și/sau franceză: 50 lei
  • Efectuarea de fotocopii ale documentelor necesare prestării serviciilor Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor: 1 leu/filă

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a declarat într-o emisiune de la Realitatea TV că taxele trebuie modificate pentru că n-au mai fost modificate de 10 ani și pentru că sunt cele mai mici din Europa.

"Este un ordin în dezbatere publică. (...) Taxele de la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) ultima dată când ştiu eu au fost modificate în anul 1999. Atunci au fost stabilite nişte cuantumuri de taxe. Actualmente CNRED este o instituţie care se autofinanţează. Taxele pe care le percep România şi CNRED sunt cred că printre cele mai mici, clar, din UE. (...) Din cei care solicită echivalări de documente, acte de studii doar 30% sunt cetăţeni români. 70% sunt cetăţeni ce aparţin altor ţări ale lumi. Nu vrem să strângem (n.r. - bani). Nu descurajăm niciun tânăr. Aceste taxe prin acest ordin sunt propuneri, este în dezbatere publică ordinul. Este vorba despre 100 de lei, de 50 de lei. Acestea sunt taxele pe care noi le punem. În Slovacia - 100 de euro, Slovenia 50 de euro, Austria 200 de euro", a spus Daniel Breaz.