BAC 2019, sesiunea de toamnă. ​Peste 43.500 de candidaţi s-au înscris pentru cea de-a doua sesiune (august - septembrie) a examenului național de Bacalaureat 2019, care se desfășoară începând de miercuri, 21 august. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi la BAC 2019, sesiunea de toamnă, peste 28.700 de candidați provin din promoţia 2018-2019, iar peste 14.800 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

BacalaureatFoto: ise.ro

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Ministerul Educației a publicat subiectele primite de elevii de la real și uman pe subiecte.edu.ro.

Subiecte limba română - profil Real - Bac 2019 sesiunea de toamnă

Barem subiecte limba română - profil Real - Bac 2019 sesiunea de toamnă

Subiecte limba română - profil Uman - Bac 2019 sesiunea de toamnă

Barem subiecte limba română - profil Uman - Bac 2019 sesiunea de toamnă

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Subiecte română: La profilul real absolvenții de liceu au primit un text din ”Jurnal intim” de Marin Preda la primul subiect, iar la al treilea subiect un eseu pe baza romanului Ion de Liviu Rebreanu sau a Enigmei Otiliei de George Călinescu, la alegere. La subiectul al doilea, absolvenții au avut de demonstrat legătura dintre textul poetic și mijloacele artistice folosite de scriitorul Vasile Voiculescu într-o poezie.

La profilul uman, elevii au primit primul subiect același text din ”Jurnal intim” de Marin Preda cu mai multe cerințe de rezolvat. La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte un fragment din poezia ”Amurg” de Vasile Voiculescu, în care trebuiau să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. La cel de-al treilea subiect, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui G. Călinescu

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Proba de română de la bacalaureat 2019, sesiunea de toamnă, începe la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor la română la BAC 2019 fiecărui elev. HotNews va publica subiectele la română şi baremul la Bacalaureat 2019 imediat ce acestea vor fi disponibile.

BAC 2019 sesiunea de toamnă. Ministerul Educației publică la ora 15.00 baremul de corectare pentru subiectele la română la bacalaureat 2019. ​Peste 43.500 de candidaţi s-au înscris pentru cea de-a doua sesiune (august - septembrie) a examenului național de Bacalaureat 2019.

BAC 2019. Sesiunea august - septembrie 2019 începe cu probele scrise, programate astfel:

21 august - Limba şi literatura română/E)a

22 august - Limba şi literatura maternă/E)b

23 august - proba obligatorie a profilului/E)c

26 august: proba la alegere a profilului şi specializării/E)d.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Prima probă scrisă este cea de limba română. În sesiunea de vară, la profilul real, elevii care au au participat la bacalaureat au primit subiecte la română constând în realizarea unuieseu argumentativ privind pregătirea pentru un discurs şi exerciţii la pe text la prima vedere. Textul la prima vedere a fost „Amintiri de la Junimea din Iaşi", de George Panu. Cel de-al doilea dintre subiectele la română la BAC 2019, sesiunea de vară, a fost comun pentru ambele profile: perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din „Venea o Moară pe Siret”. Elevii de la profilul uman au primit de realizat un eseu pe baza unui text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Ministerul Educației a publicat subiectele la română la bacalaureat 2019, sesiunea de vară, primite de elevi la profilul real și uman:

Consultă aici subiectele la română la BAC 2019 Real

Consultă aici baremul pentru subiectele la Română Real

Consultă aici subiectele la Română la bacalaureat 2019 Uman

Consultă aici baremul pentru subiectele la Română Uman

Bac 2019, sesiunea de toamnă. Subiectele la română pentru bacalaureat sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele care au fost publicate pe site-ul subiecte.edu.ro.

MODEL SUBIECTE ROMÂNĂ BAC 2019 PROFIL UMAN

MODEL SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2019 PROFIL REAL

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară în zilele de 27 august și 28 august, fiind urmată de evaluarea competențelor în limba maternă (proba B) în 29 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în zilele de 30 august și 2 septembrie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 2 și 3 septembrie.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 3 septembrie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza doar creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere audio-video.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Nu este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Cei surprinşi în astfel de situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

BAC 2019, sesiunea de toamnă. Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 21 – 22 august, respectiv luni, 26 august, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 23 august, între orele 8:00 - 14:00.

Pentru a fi declarat promovat la BAC 2019, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Calendar Bacalaureat 2019 Sesiunea august-septembrie 2019

15 - 19 iulie 2019 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

26 iulie 2019 Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

21 august 2019 Limba și literatura română - proba Ea) - probă scrisă

22 august 2019 Limba și literatura maternă - proba Eb) - probă scrisă

23 august 2019 Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - probă scrisă

26 august 2019 Proba la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - probă scrisă

27, 28 august 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română - proba A

29 august 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă - proba B

30 august, 2 septembrie 2019 Evaluarea Competențelor digitale - proba D

2-3 septembrie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională - proba C

3 septembrie 2019 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00)

3 - 6 septembrie 2019 Rezolvarea contestațiilor

7 septembrie 2019 Afișarea rezultatelor finale la BAC 2019

BAC 2019, sesiunea de toamnă. HotNews va publica subiectele la română şi baremul la Bacalaureat 2019 imediat ce acestea vor fi disponibile.